Apps & Tools, Cases

Van schoolsite naar schoolblog

0

Jacob Daalderschool
Een website van een school is niet altijd een afspiegeling van hoe de school in werkelijkheid is. Een trefpunt voor ouders, leerkrachten en kinderen waar voor iedereen ruimte is om zijn of haar zegje te doen. Dat wat in het gewone leven heel normaal is, dat blijkt op internet een stuk lastiger. Toch kan het ook anders, zo blijkt uit het verhaal van de Jacob Daalderschool op Texel. Corina Bakker vertelt over hoe een saaie schoolsite uitgroeide tot een spannende schoolblog.

The making of..
Het is 2005 als ik als ouder van 2 leerlingen betrokken wordt bij maken van een website voor de Jacob Daalderschool. De Jacob Daalderschool is een basisschool met ca. 65 leerlingen in het dorpje Oosterend op het eiland Texel.

Schoolplein

Screenshot schoolvakanties oude site
Jammer genoeg is al een keus gemaakt voor een vaste opmaak voor alle openbare scholen op Texel. Een opmaak die er in mijn ogen weinig aantrekkelijk en eigentijds uitziet. Maar goed, de school hééft in ieder geval een website en het gaat toch om de inhoud. Het vullen van de pagina’s gaat gesmeerd en de site gaat online in oktober 2005.

Eerste ervaringen met nieuwe site
In het maandbericht dat de kinderen elke maand mee naar huis krijgen wordt gemeld dat de school nu ook een website heeft en dat is het dan. De bezoekersstatistieken die ik regelmatig raadpleeg laten jammer genoeg geen grote bezoekersaantallen zien. Sterker nog, er komt gemiddeld nog niet eens 1 bezoeker per dag op de website.

Klimrek
Het regelmatig bijwerken van de website is een hele klus, zeker het plaatsen van foto’s van activiteiten van de kinderen is omslachtig en tijdrovend. Een voorbeeld: de foto’s uit een fotoserie moeten eerst verkleind worden tot het juiste formaat en dan een voor een op de website geplaatst.

Waar ik ook al snel tegenaan loop is dat de homepage alsmaar langer en langer wordt door de berichtjes die er op geplaatst worden. Het laden van de pagina neemt daardoor te veel tijd in beslag. Er komen wel leuke reacties van ouders en dan vooral als er weer nieuwe foto’s zijn geplaatst.

Idee: We maken van de site een weblog!
Tijdens een rondje surfen op internet kom ik op een website terecht waarbij onder de berichten reacties staan van lezers. Hé dat is leuk, zoiets zouden we op school ook moeten hebben. Er gaan heel wat avonden mee heen totdat ik een goed alternatief voor de bestaande website heb gevonden. De software heet WordPress. Een periode van uitproberen en testen breekt aan en er gaat een wereld voor me open. Wat kun je veel met WordPress. Er zijn naast de basissoftware honderden plugins geschreven die je aan het pakket kunt toevoegen. Daarnaast werkt WordPress met thema’s waardoor je een site met een druk op de knop een heel ander uiterlijk kunt geven. Geweldig!

Screenshot nieuwe site 2 mei 2007

Juni 2006 is het zover. Ik download de laatste versie van de WordPress site, installeer de software, maak pagina’s aan en zet de tekst van de bestaande website over. Gelukkig is WordPress een feest om mee te werken. Lekker simpel en overzichtelijk.

Sinds die tijd is het hard gegaan. Inmiddels draait de site op volle toeren en…

  • … is het bezoekersaantal van 40 per maand naar 624 per maand gestegen
  • … kunnen lezers meteen reageren op de berichten die geplaatst worden, en doen dat ook!
  • … hebben we meer inzicht in de bezoekersstatistieken door de Analytics Plugin van Google voor WordPress
  • … hebben we 32 inschrijvers op de site die automatisch een e-mail krijgen als er een bericht is geplaatst waaronder een oud-leerling in Barcelona
  • … wordt de schoolagenda automatisch bijgewerkt met Google Agenda
  • … kunnen we ook beeld en geluid kwijt op de website door middel van de PodPress Plugin voor WordPress
  • … hebben we een site om trots op te zijn

Twee leerlingen
Wat ik van tevoren niet had kunnen bedenken en had durven dromen is toch uitgekomen. De schoolsite op internet is tot leven gekomen en ouders, leerkrachten en leerlingen hebben de weg naar de site weten te vinden. Ik ben erg benieuwd of er nog meer mensen zijn die een voorbeeld kennen van scholen die op internet gebruik maken van de voordelen (en tools) van blogs.

Corina Bakker maakte in 1986 kennis met een pc en is al vanaf 1991 actief op internet.