How to

Google, CPA en Affiliate Marketing

0

united-internet.jpgDe overnameaankondiging van advertentiebedrijf Doubleclick door Google en het feit dat Google CPA-modellen (cost per action) aan het testen is, doen behoorlijk wat stof opwaaien. Google krijgt met de beoogde overname een wellicht té dominante marktpositie en markttoezichthouders moeten waken voor een monopolie. Zo stelt nota bene Microsoft in een officiële reactie op het overnamebericht. Ook Yahoo, AOL en AT&T roeren zich, maar dienen vooralsnog geen formele klacht in.

Wat hebben Doubleclick en CPA met elkaar te maken?

dc.jpgDe vraag is wat de overname van Doubleclick en het testen van CPA-modellen met elkaar te maken hebben. Ik denk dat Google de share of wallet wil vergroten. Het bedrijf kiest bij haar onstuimige groei voor een aantal logische strategieën: het uitbreiden van het bereik (YouTube), het ontwikkelen van nieuwe diensten en het vergroten van de bestedingen van haar afnemers. Dit laatste ligt volgens mij ten grondslag aan de recente ontwikkelingen.

dc2.jpgDe reden dat Google Doubleclick heeft gekocht is volgens mij niet om de concurrentie op CPA tegen te gaan, aangezien Doubleclick nauwelijks CPA aanbiedt. Doubleclick biedt een groot softwareplatform waarmee banners door uitgevers worden beheerd of worden gebruikt om de resultaten van views, bezoekers en acties te meten. Juist op dit vlak is er voor Google nog enorm veel te verdienen, het bedrijf verdient haar geld nog niet uit branding (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Yahoo). Daar is het Google om te doen: het inzetten van haar enorme bereik voor branding van adverteerders. Op de Google manier natuurlijk, waardoor je als adverteerder niet meer ingewikkeld bij bureaus aan de slag gaat maar eenvoudig vanuit Google je campagnes kan managen. Alle campagnes dus: branding, CPA, AdWords, etc.

CPA-model

shoppingcart.jpgEr zijn ook aanbieders van netwerken waar Google minder controle over heeft, maar de kosten per click (CPC) rijzen hier de pan uit en fraude wordt aantrekkelijk gemaakt. Door namelijk alleen maar op een advertentie te klikken worden de kosten al verhoogd. Er zijn wel mechanismen om dit te voorkomen, maar het is een kat en muis spel tussen Google en de vele fraudeurs die hier op allerlei manieren inkomsten uithalen of concurrenten op kosten jagen. Niet voor niets is Google nu bezig om te kijken of het betalen voor daadwerkelijke aankopen of leads (CPA-model) beter werkt dan het fraudegevoelige betalen per click. Ik ga ervan uit dat Google een eCPC (effectieve Cost Per Click) gaat inzetten die vergelijkbaar is met de eCPC die affiliate marketing netwerk M4N gebruikt om te zien wat er verdiend wordt per click, ondanks dat er op commissies of leads betaald wordt. Google rekent dan automatisch terug of de vergoeding per actie voldoende oplevert en zo niet dan wordt de advertentie  verwijderd. Ongetwijfeld zal Google de komende maanden met een CPA-product komen waardoor het voor haar klanten interessant wordt meer van de verkoopbudgetten bij Google weg te zetten.

Affiliate netwerken

shop.jpgDaarmee begeeft Google zich op een heel nieuw terrein. Moeten affiliate netwerken zoals M4N, Tradedoubler en Daisycon hier bang voor zijn? Ik denk het niet. Het is natuurlijk zo dat CPA van Google de affiliate netwerken niet ongemoeid laat. Maar zo’n monopoliepositie brengt ook gevaren met zich mee. Daarnaast moeten de opgebouwde kennis en meetmethoden van de huidige affiliate netwerken ook niet onderschat worden. En zal CPA het daadwerkelijke antwoord zijn? Hoe kan je controleren of de aankoop daadwerkelijk heeft plaatsgevonden? En is de webmaster hier blij mee? Degene die het best betaalt is namelijk niet per definitie degene die het best converteert. En omzet is moeilijk te meten uit sites met alleen maar content.

Wat Google in ieder geval zal veroorzaken is een verdere professionalisering van de markt. Als de affiliate netwerken in de vaart van Google mee willen gaan is het van groot belang een branchevereniging en een keurmerk op te zetten. Hiermee worden maatstaven bepaald voor het meten van de kosten per order, lead, klik of actie. Ook kan fraude dan eerder opgemerkt en voorkomen worden. Dit zal de gehele branche ten goede komen.