How to

Succesvolle webwidgets

0

Succesvolle webwidgetsEen widget, ook wel gadget, badge, module, capsule, snippet, mini of flake genoemd, is een manier om je content op websites van derden te plaatsen. Denk aan de YouTube video’s die je op elke website kunt integreren. Het is een tamelijk nieuw fenomeen dat steeds meer navolging krijgt. Vooral nu iedereen wel een eigen stek op het internet heeft. Denk aan de onstuimige groei van sites als Hyves en Facebook en de tientallen miljoenen blogs. Je hoeft inmiddels echt geen technisch wonder te zijn om een widget op je blog of profiel toe te kunnen voegen. Hoor ik daar al iemand ‘web 3.0’ fluisteren?

De vraag is wat je daar als marketeer mee kan. Is er geld mee te verdienen? Wat zijn de succesfactoren van een geslaagde webwidget?

2 soorten widgets
Er zijn 2 soorten widgets te onderscheiden:

  • web widgets
  • desktop widgets -> widgets op je bureaublad plaatsen is al jaren mogelijk op een Mac, maar met het nieuwe Vista nu ook op pc’s die op Windows draaien

Dit artikel beperkt zich tot de webwidget, en geeft een aantal kenmerken van de webwidget die geld opbrengt.

De win-win-win widget
Een succesvolle widget biedt voordeel aan alle drie betrokken partijen: de website-eigenaar (waarom zou deze de widget anders plaatsen?), de bezoeker van de site (anders ‘doet’ die er niks mee) en niet te vergeten degene die hem aanbiedt (anders verdienen we er niks aan!). Zorg ervoor dat deze ‘widget-triangle’ in balans is.

Amazon
Amazon biedt een commiss
ie-systeem waarmee in feite elke blogger tamelijk eenvoudig een affiliate partner kan worden.

Neem bijvoorbeeld de widget die Amazon biedt:

  • de website-eigenaar …
    krijgt commissie (4%) voor de gegenereerde verkoop
  • de bezoeker …
    krijgt relevante producten voorgeschoteld, die zijn ‘goedgekeurd’ door degene op wiens profiel of blog je zit
  • de aanbieder …
    (hier: Amazon) verdient aan de verkoop van producten, en plaatst een link ‘create your own widget’ onderaan elke widget voor het werven van meer verkopers

Zorg voor personalisatie
Maak het formaat en design van de Stylefeeder.comwidget (enigszins) aanpasbaar. Profielpagina’s en blogs zijn een persoonlijke uiting, waarbij vaak veel aandacht is besteed aan hoe de pagina eruit ziet. Daar moet de widget wel in passen. Wees daarom ook terughoudend met branding: de widget moet er niet uitzien als een advertentie.

Maak het bovendien mogelijk de inhoud van de widget aan te passen aan de smaak en/of interesses van de eigenaar. Laat degenen die de widget gaan plaatsen bijvoorbeeld zelf de producten uitkiezen die zij willen tonen, en bied de mogelijkheid hier persoonlijk commentaar aan toe te voegen.

De widget van Stylefeeder.com heeft een mooie (flashy) look & feel.
Gebruikers kiezen zelf welke producten worden getoond.

Aanbieder moet het gemakkelijk maken
Zorg ervoor dat de widget gemakkelijk te vinden is op je website: verstop hem niet. Mensen verwachten namelijk (nog) niet dat je widgets biedt. Last.fm plaatst ‘Widgets’ bijvoorbeeld prominent in de hoofdnavigatie:

Last.fm hoofdnavigatie
De widget in de hoofdnavigatie van Last.fm is niet te missen.

Het creëren en plaatsen van een widget moet bovendien zo gemakkelijk mogelijk zijn. Ga er vanuit dat de gebruikers geen techneuten zijn. Last.fm is wederom een goed voorbeeld: in een paar heel eenvoudige stappen creëer je je gepersonaliseerde muziek-widget.

Last.fm stappenplan
In drie stappen je eigen widget op Last.fm

Tenslotte dien je te zorgen voor de verspreiding van je widget. Doe dit prominent op je eigen site, maar schakel vooral ook de sociale netwerksites in. Zie bijvoorbeeld Hyves.nl/gadgets.

Best practices gezocht
Op Directory.snipperoo.com vind je een grote verzameling widgets, die ter inspiratie kunnen dienen als je als marketeer besluit zelf een widget te gaan ontwikkelen.

Zelf heb ik ze nog niet kunnen vinden, maar wellicht kennen de lezers van dit stuk mooie voorbeelden van Nederlandse e-commerce widgets? Je kunt ze hieronder posten. Ik ben benieuwd.

Tim Besselink is consultant bij internet advies bureau Jungle Minds Hij is auteur van het e-commerce boek Finest Fifty.