Cases, How to

10 tips: maak van landingspagina’s een succes

0

De pagina waar een bezoeker binnenkomt naar aanleiding van een campagne of zoekactie is essentieel voor een hoge conversie. Dit artikel geeft een tiental tips voor optimale landingspagina’s.

Als marketeer initieer je de ene na de andere campagne. Het bereiken van de consument is in de jaren steeds moeilijker geworden en heeft dus sterk de aandacht gekregen. Maar wat doe je als je de juiste consument gevonden hebt en hem of haar hebt verleidt met een leuke actie of promotie? Dat je dan ook een fatsoenlijke landingpage nodig hebt om spijker met koppen te slaan, is vaak een ondergeschoven kindje. Helaas, want het is maar net als de metafoor van de Russische oliepijpleiding: als een olieleiding lek is, kan je trachten de toevoer te verhogen, maar je doet er verstandiger aan om dat lek te repareren. Online werkt dit net zo.

Wat is een landingpage?

Voor diegenen die nog niet exact weten wat een landingspagina is, even een korte uitleg. Een landingspagina, landingspage, bestemmingspagina of actiepagina is een pagina waarop bezoekers ‘landen’ binnen je website als gevolg van een online of offline campagne of een zoekactie. Dit als gevolg van een click op een banner, nieuwsbrief, zoekmachine advertentie of via een speciale promotionele url’s in geval van offline communicatie. Eigenlijk kan je stellen dat elke pagina een landingpage is, want een bezoeker kan door middel van zoekmachines op elke pagina terechtkomen.

Landingpages krijgen weinig prioriteit

Uit onderzoek van MarketingSherpa (2008) blijkt slechts de helft tot driekwart van de marketeers bewust landingpagina’s inzet voor campagnes.

Gebruik van landingspage per medium
Het aandeel marketeers dat landingpages inzet is nog beperkt

Daarnaast vergeten marketeers het optimaliseren van landingpages of worden er geen speciale en passende landingpages gemaakt bij 60% van de campagnes. Dit alles door tijdgebrek of gebrek aan financiële middelen. Een doodzonde, maar waar moet je op letten bij de inzet van landingpagina’s? Lees hieronder 10 gouden tips.

Tip 1: Stel een concreet doel vast en monitor deze

Elke campagne heeft een doelstelling en bijbehorende key performance indicators (KPI’s). Deze dienen zo concreet mogelijk te zijn en dus meetbaar. Veelgehanteerde KPI’s voor campagnes zijn de kosten per lead of per verkoop. Die 10 cent per click voor die Adword campagne lijkt misschien weinig. Met een conversie van 0,2% betekent dit dat elke verkoop of lead die via deze weg binnenkomt uiteindelijk €50 kost. Is dit het wel waard? Stel daarom van tevoren vast wat een lead of sale mag kosten en stuur hierop.

Tip 2: Wijs specifieke landingspagina’s aan

Zorg na het vaststellen van je doel dat de campagne verwijst naar de juiste pagina. Dit kan een speciale actiepagina zijn, maar ook een reeds bestaande productpagina die voor de campagne geschikt gemaakt wordt. Verwijs niet standaard naar een overzichtpagina of nog erger: naar de homepage. Hoe specifieker de landingspagina, des te beter.

Door het gebruik van zoekmachines kunnen bezoekers op elke pagina terechtkomen binnen je site. Houd goed de statistieken van je site bij en check of er pagina’s zijn waar veel bezoek via zoekmachines op binnenkomt. Optimaliseer deze veel bezochte pagina’s.

Tip 3: Zorg voor een sterke eerste indruk

De kunst van een campagne en dus ook van je landingpagina is om je bezoeker te prikkelen tot actie. Zorg dat de look & feel van je landingpagina hiertoe bijdraagt, zoals bij NS.

Campagne van NS Lentetoer
De actie van NS knalt van je scherm af

Tip 4: Zorg voor een zachte landing

Het is belangrijk om de visuele en tekstuele elementen uit de campagne-uiting op elkaar af te stemmen. Een bezoeker bepaalt in een fractie van een seconde of de pagina hoort bij de campagne waar hij door getriggerd werd. Zo niet, dan is hij vast en zeker weer weg.

Tip 5: Leid de bezoeker zo weinig mogelijk af

Als een bezoeker binnenkomt via een campagne-uiting, kan je veronderstellen dat hij speciaal voor die actie een bezoek aan je site brengt. Waarom zou je hem dan afleiden en erop willen wijzen dat je nog een heel arsenaal aan producten hebt? Beperk daarom cross links en verwijzingen naar andere delen van de site. Overweeg het gebruik van een aparte actiepagina die los hangt van de structuur van de site, zodat bezoekers geen subnavigatie te zien krijgen. Wat wel belangrijk is, is om direct toegang te verzorgen tot de meest relevante producten of productgroepen. Iemand die via de NS lentetoer campagne binnenkomt, kan misschien gedacht hebben ‘oh ja, ik zou nog een kortingskaart aanvragen’ en met die reden op de banner klikken.

Tip 6: Bied één prominente call-for-action

Zoals voor elke pagina geldt, moet ook een landingspage een primair doel hebben. Of dit nu het generen van leads is of het verkopen van een product: dát ene doel moet niet te missen zijn op de pagina. De hele pagina moet toewerken tot die ene prominente knop waarvoor je de pagina überhaupt gemaakt hebt. Zorg dan wel dat deze knop direct zichtbaar is en dus boven de vouw van de pagina staat.

Campagne van DSB bank
Na het tonen van de drie korte voordelen een overduidelijke call-for-action

Tip 7: Kom je claim na en communiceer deze consequent

Elke campagne heeft een claim en/of één of meerdere unique selling points (USP’s). Het is belangrijk om in één oogopslag de pluspunten van je product te tonen. Zorg daarnaast dat de claim uit je campagne-uiting in exact dezelfde vorm terug komt op de landingpage. Spreek je in de campagne over €10 euro korting, dan ga je op de landingspagina niet plotsklaps over op een vanaf prijs zonder deze korting overduidelijk terug te laten komen.

Campagne van ASN Bank
De vraag ‘hoe laat is het?’ komt niet direct terug en het antwoord is zoeken

Tip 8: Houd het kort en bondig

Hoewel je als marketeer zoveel kunt en wilt vertellen over je product, een bezoeker wil geen lange verhalen. Maak daarom de pagina scanbaar, zoals voor elke webpagina geldt. Gebruik korte, actief geschreven zinnen, gebruik bullets voor opsommingen en maak gebruik van kopjes en afwijkende vormgeving voor teksten die moeten opvallen. Liever drie bullets met voordelen dan een alinea proza.

Tip 9: Vertrouwenwekkende info

Ondersteun de bezoeker in zijn keuze. Misschien is hij geen doorgewinterde internetter of is hij nog niet 100% zeker van het product. Als hij twijfelt is het goed om hem met de juiste informatie dat vertrouwen te geven. Denk hierbij aan claims over garantie, contactgegevens (ik kan ze altijd nog bellen mocht ik er niet uit komen), niet-tevreden-geld-terug acties, etc.

Tip 10: Blijf meten en verbeteren

Voorgaande tips kunnen je helpen de conversie te verhogen. Om te weten wat specifiek in jouw geval wel en niet werkt en wat de impact is, is het zaak om continue te experimenteren en de resultaten te meten. Denk hierbij aan A/B testen van verschillende versies van je landingpage en kijk wat de verschillen zijn. Nog mooier is multivariate testen, om meerdere elementen in één test te toetsen.

Nadat je de conversie van je landingpages hebt verhoogd is het tijd om te oogsten. Niet alleen heb je meer resultaat met hetzelfde campagnebudget, maar je hebt ook de kans om de multiplier in te zetten en de campagne op te voeren!