Adwords of Admarkt – Wat werkt beter?

0

Google Adwords is booming. Meer en meer bedrijven ontdekken de effectiviteit van gesponsorde zoekresultaten in de Google zoekmachine. Door stevige concurrentie op bepaalde zoekwoorden wordt het echter steeds moeilijker om de gewenste resultaten te bereiken. Marktplaats is ruim 1,5 jaar geleden begonnen met een vergelijkbaar online advertentieconcept, genaamd Admarkt. De vraag is: wat werkt beter?

In het Utrechtse Media Plaza werd op woensdag 28 mei door Marktplaats uitleg gegeven hoe Admarkt effectief ingezet kan worden. Als gecertificeerd Google Adwords Professional en consultant bij een online marketing bureau was ik uitermate benieuwd waar de kansen liggen van Admarkt en wat de verschillen zijn met Google Adwords. In dit artikel enkele factoren waar je rekening mee zou kunnen houden bij de keuze voor Adwords of Admarkt.

Wat is Admarkt
Als je op zoek bent naar bepaalde producten op Marktplaats bestaat de kans dat je gesponsorde advertenties te zien krijgt zonder dat je het direct door hebt. De eerste 3 resultaten van een lijst met advertenties op Marktplaats worden topadvertenties genoemd. Dit zijn in de meeste gevallen advertenties waarvoor betaald is. Adverteerders kunnen zelf aangeven in welke rubrieken hun advertenties getoond moeten worden. Op basis van het CPC bod en de CTR krijgen deze advertenties een positie toegewezen in het eerste rijtje van 3 advertenties. Val je daarbuiten dan wordt je advertentie op pagina 2, 3, etc. weergegeven. De positie van de advertentie wordt bepaald door het CPC bod te vermenigvuldigen met de CTR. De hoogste score krijgt de hoogste positie.

topadvertenties1.jpg
De eerste 3 resultaten op Marktplaats zijn gesponsorde topadvertenties

Admarkt is een vrij simpel advertentiemodel als je het vergelijkt met Google Adwords. Daar moet je met veel meer factoren rekening houden om een bepaalde positie te krijgen. Denk aan de zoekwoorden, het CPC of CPM bod, de kwaliteitsscore en de recentelijk ingevoerde laadtijd van je landingspagina. Het ontbreekt mij aan tijd om hier dieper op in te gaan, maar op internet is over dit onderwerp voldoende te vinden.

6 Factoren bij de keuze voor Admarkt en/of Adwords
Na een korte introducte van Admarkt wil ik nu 6 factoren noemen die kunnen meespelen bij de keuze voor Admarkt of Adwords: doelgroepen, concurrentie en kosten, product vs dienst, geografie, eenvoud en beheersbaarheid.

1. Doelgroepen
Bezoekers die zoeken op Marktplaats hebben als doel iets te kopen. Het liefst dat ene ‘koopje’. Mensen die in Google zoeken, kunnen dat doel ook hebben. Echter, een groot deel van de Google bezoekers zal ook bezig zijn om gericht naar informatie te zoeken over een bepaald onderwerp. Dit kan zowel commercieel als niet-commercieel zijn. Richt je bedrijf zich direct op prijsbewuste consumenten? Dan is Admarkt wellicht de plek waar je de juiste doelgroep aantreft. Richt je bedrijf zich echter als B2B leverancier op organisaties waarbij je een dienstverlenende lange termijn relatie aan wilt gaan, dan kun je met Google Adwords waarschijnlijk beter je doelgroep bereiken. Eén ding is duidelijk: mensen die miepen over kleine bedragen (en dat is logisch, want ik doe dat zelf ook als ik Marktplaats gebruik) zijn eerder regel dan uitzondering op Marktplaats. Marktplaats heeft niet voor niets een optie om op producten te kunnen bieden.

2. Concurrentie en kosten
De concurrentie bij Google Adwords wordt steeds groter. De kosten van bepaalde zoekwoorden worden daardoor ook steeds hoger. Heb je een product te verkopen dat ook past bij het Marktplaats publiek dan is Admarkt qua kosten per klik zeker de moeite waard om uit te proberen. Uiteraard moet Marktplaats dan wel voor jouw product de juiste rubrieken bieden waar je de topadvertentie kunt tonen.

3. Product vs dienst
Fysieke producten zullen over het algemeen geschikter zijn voor Admarkt dan diensten. Hoewel Marktplaats ook een rubriek ‘Diensten’ heeft, zal het overgrote deel van de Marktplaats bezoekers op zoek zijn naar fysieke producten. Biedt je een specifieke dienst aan en heb je een kleine doelgroep dan kun je met Google Adwords waarschijnlijk je doelgroep beter bereiken.

4. Geografie
Als je op Marktplaats adverteert met topadvertenties doe je dat automatisch voor heel Nederland. Geografische instellingen zijn niet mogelijk. Google Adwords biedt deze mogelijkheden daarentegen wel. Je kunt op land, provincie of stad targetten. Natuurlijk zijn deze grenzen door Google Adwords niet heel nauwkeurig te leggen, maar het kan voor sommige adverteerders van groot belang zijn dat hun advertenties alleen in bepaalde gebieden worden getoond. Admarkt is in dat geval minder geschikt. Hoewel op Marktplaats de afstand in km wordt getoond, riskeer je de kans dat vluchtige internetgebruikers op je advertentie hebben geklikt zonder naar de afstand te kijken.

targetten-op-locatie.jpg
Targetten op locatie in Google Adwords

5. Eenvoud
De mogelijkheden van Google Adwords zijn veel uitgebreider dan die van Admarkt. Iemand die voor het eerst wil beginnen met Google Adwords zal al snel overrompeld worden door de vele opties. Het effectief kunnen inzetten van Adwords is een vak apart geworden en wordt daarom steeds vaker uitbesteed aan Google Adwords Professionals. Admarkt is daarentegen veel eenvoudiger en beter te begrijpen voor een beginner.

6. Beheersbaarheid
Het is duidelijk dat Admarkt nog in de kinderschoenen staat in vergelijking met Adwords als het gaat over het beheersen van je advertenties. Zo kun je bij Adwords de tijden en dagen instellen wanneer je de advertenties wilt laten tonen. Bij de Admarkt is dat niet mogelijk. Daar zul je dat handmatig moeten doen door middel van een start en stop knop. Verder is het instellen van budgetten in Admarkt minder goed in te stellen dan in Adwords. Bij Admarkt ben je verplicht een minimum dagbudget van € 10,- in te stellen. In Google Adwords kan daarentegen elk gewenst dagbudget worden ingesteld. Voor de adverteerder met een klein budget dus een stuk handiger. Verder biedt Google Adwords de mogelijkheid om op diverse sites te adverteren, je advertenties te richten op geslacht en leeftijd (op bepaalde community sites) en de mogelijkheid om een CPM bod uit te brengen in plaats van een CPC bod. Allemaal opties die Admarkt (nog) niet heeft.

advertentieplanning.jpg
Advertentieplanning in Google Adwords

Conclusie
Wat werkt nu beter? Het hangt er helemaal vanaf. De bovenstaande factoren kunnen daar enigszins bij helpen. Uiteraard is het ook vaak een kwestie van proberen: één van beiden, een combinatie of misschien wel geen van beiden. Naast Adwords en Admarkt, mag ook Yahoo Search Marketing niet onderschat worden. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar ervaringen van bedrijven die beide systemen hebben gebruikt.

Tot slot nog een kritische noot bij Admarkt waar een oplettende collega van mij op wees. De gesponsorde advertenties op Marktplaats zijn bijna niet van de ‘normale’ advertenties te onderscheiden. Dat kan voor adverteerders interessant lijken, maar een Marktplaats bezoeker die iets wil kopen van particulieren en voortdurend wordt bestookt met advertenties van bedrijven kunnen zich daar in de loop van de tijd enorm aan gaan storen. Internet gebruikers zijn best bereid om te klikken op online advertenties, zeker als die context gerelateerd zijn, maar ongewenste reclame is vaak een bron van ergernis. Misschien zou het beter zijn als Marktplaats de gesponsorde advertenties laat afwijken van de ‘normale’ advertenties, zoals Google dat doet. Want gaat anders op deze manier niet het oorspronkelijke idee van Marktplaats verloren…?

Pascal Selles is online marketing consultant bij online marketing bureau Hayona. Tevens is hij één van de mensen achter Marketingportaal, een website met tips en adviezen over marketing en communicatie.