How to

Creativiteit in zoekmachinemarketing

0

Zoekmachine marketing is in steeds meer branches een zaak van leven of dood. Op het moment dat mensen op zoek gaan naar een product of dienst doen ze dat nu eenmaal ontstellend vaak via Google. Tegen acceptabele kosten bezoekers je site in krijgen is dan ook steeds lastiger. Dit noopt de marketeer tot creativiteit en slimme automatisering. Creativiteit om voor betere conversies te zorgen en automatisering om dit tegen lagere kosten te bereiken.

Om zoekmachine marketing zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten zijn de afgelopen tijd interessante tools ontwikkeld. Voorbeelden zijn de bekende bidmanagement systemen en de veel recentere mogelijkheid van automatische koppelingen met het backoffice. Deze systemen zorgen voor een effectiever inzet van het marketingbudget. Maar dat niet alleen: het biedt de marketeer een scala aan mogelijkheden om nog creatiever (lees: met hogere CTR) te adverteren.

Bidmanagement

Bidmanagement systemen, zoals die van Omniture, helpen bij het bijhouden van conversies per zoekwoord, per advertentiepositie, per tijdstip. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat mensen die woensdagmiddag zoeken naar autolening minder vaak converteren dan mensen die dat op zaterdagochtend doen. Dus wil je op zaterdagochtenden nadrukkelijker aanwezig zijn dan op woensdagmiddag.

Nadeel is dat je zulke patronen pas herkent bij echt grote aantallen bezoekers. Daarmee zijn bidrules eigenlijk alleen voor de grote jongens geschikt.

Fragment dashboard Omniture

Koppelingen met backoffice

Om je advertenties dag & nacht up to date te houden bieden steeds meer zoekmachinemarketingbureaus de mogelijkheid een koppeling te leggen tussen product-/voorraaddatabases en zoekmachine campagnes. Hiermee heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid de advertentie voor een specifiek product in te trekken op het moment dat deze niet voorradig is. Je voorkomt daarmee dat je betaalt voor een bezoeker die nooit zal converteren. Je bent er ook van verzekerd dat zodra je een nieuw product(type) in het assortiment opneemt deze direct deel uitmaakt van je advertentiecampagne.

Creativiteit

Koppelingen met het back office zorgen ook voor meer tijd en mogelijkheden voor creativiteit. Wat zou bijvoorbeeld het effect zijn van actualiteit in de advertentietekst? De automatische koppelingen zijn in theorie namelijk met elke gegevensbron te leggen.

Leuk voorbeeld uit de praktijk is de Ziggo campagne die inspeelt op ‘wat is er vanavond op tv’. Ziggo heeft de tv-gids is gekoppeld aan veel gegooglede namen van filmsterren om zo haar campagne ‘Ziggo ziet’ onder de aandacht te brengen:

Advertenties Ziggo

Als we zelf verder fantaseren zijn er nog genoeg mooie toepassingen te bedenken. Adverteerders voor zonvakanties kunnen bijvoorbeeld de temperatuur in de tekst opnemen. Wintersporters kun je alvast ‘opwarmen’ met de actuele sneeuwhoogte. Maar ook actuele prijs, voorraad en bezorgdag kun je erin kwijt. Ook nieuwssites kunnen hun ‘nieuwsfeed’ integreren met Adwords, om zo op ‘de waan van de dag’ in te spelen.

Een aantal voorbeelden van mogelijke toepassingen voor de reis, retail, nieuws, bezorg- en taximarkt.

Effecten

Het voordeel van actuele advertenties is duidelijk: je wilt niet adverteren voor iets dat niet verkrijgbaar is, en nieuwe producten wil je het liefst onmiddellijk in campagnes opnemen.

Het effect van het daadwerkelijk tonen van de actualiteit in de advertentietekst is (voor mij) nog onbekend. Wellicht hebben de lezers van dit stuk hier ideeën en/of cijfers over?