Innovatie

Het is net.anders.werken…

0

Hoe zet je Twitter in? Wat zijn de voordelen van bloggen? Wat is het voordeel van je netwerk? En gaan ZZP’ers een zwerm vormen? Dit waren een aantal vragen die afgelopen woensdag 15 oktober 2008 beantwoord werden tijdens het netwerkcongres The Network Economy dat door Buzzychain georganiseerd werd in de Doelen in Rotterdam. Net anders werken voor professionals. Hoe gaat dat?
< em>Door een stroomstoring bij Rotterdam CS was het treinverkeer op hol en kwam ik pas om half 12 binnengevallen bij het congres.

Workshop van Sigrid van der Hoeven van NetQuotez

Sigrid van der Hoeven van NetQuotez is internet consultant en traint daarnaast ZZP’ers in sociaal netwerken en hoe die kunnen worden ingezet voor de onderneming.

De boodschap van de workshop: Doe meer met internet, bloggen, online netwerken, participeer op internet, deel je kennis en laat zien dat je expert bent in je vakgebied.

De aanwezigen maakten kennis met online netwerken en personal branding, participatie en kennisdelen op internet, bloggen en reputatie online. En vooral de handigheidjes werden belicht. Twitter is bijvoorbeeld handig voor personal branding, feedback geven en krijgen, klanten/personeel/advies vinden, tips vragen en ontvangen, traffic genereren naar je website, op de hoogte blijven, nieuwe mensen leren kennen, netwerken en verbinden, contacten onderhouden en verbeteren en evenementen volgen. En de voordelen van bloggen: tweerichtingsverkeer communicatie, exposure, transparantie, vindbaarheid, zoekmachine vriendelijk, netwerk vergroten en kennisdeling. Opvallend was dat slechts een handjevol aanwezigen al op de hoogte was en gebruik maakten van online netwerktooltjes en hun mogelijkheden, er ging zogezegd een wereld van mogelijkheden voor hun open.
Workshop Online Netwerken & Personal Branding

Plenaire middagsessie

Arjan Raddar van IBM Lotus liet in paar minuten zien waar we vandaan komen met technologie en hoe de toekomst er mogelijk uitziet. Peter de Haas toonde het nieuwe werken bij Microsoft.

Networking coach JanVermeiren

Jan Vermeiren vertelde in zijn interactieve workshop een anekdote over een vliegtuig, een quote uit “Little black book of connections“, een stewardess en een weggegeven expemplaar van “Let’s connect“, waarin hij duidelijk maakte hoe hij door focus, contacten van contacten, oprechte interesse, wederkerigheid, geven zonder iets er voor terug te willen attitude, voorbereiding en intiatief in contact kwam met Charlie ‘Tremendous’ Jones, iemand die hij al tijden op zijn “to meet” lijstje had staan. Het gevolg van die ontmoeting was dat Jan door deze weer in contact kwam met nog iemand van dat lijstje, Mark Victor Hansen, co-auteur van “Chickensoup for the soul” en vervolgens weer aan iemand anders werd voorgesteld. De kracht van je netwerk is het netwerk van je netwerk, vertel je verhaal zo dat het blijft hangen (sticky story) en wordt doorverteld. We werden vervolgens aan het werk gezet en moesten eerst een doel formuleren en dit SMARTER opschrijven (Specifiek, Meetbaar, Aantrekkelijk, Relevant, Tijdgebonden, Ethisch en Registratie). Twee voorbeelden: “Ik verkoop binnen 24 uur mijn webwinkel oplossing aan het netwerk van de aanwezigen van dit congres” en “Ik vind 5 non-profit organisaties in Utrecht die elk 1 beginnend bestuurslid binnen 2 maanden willen aannemen”. Het gebruiken van percentages (geen actiegetal) en woorden die niet in de context passen van een ander waar je iets van vraagt (die komen niet binnen) zijn valkuilen. Na deze oefening maakten we een tabel met 5 rijen en 3 kolommen met daarin de best geplaatste personen (niet persé mensen die je kent) die je kunnen helpen je doel te bereiken, de toegevoegde waarde van die persoon en wat je kunt doen voor deze persoon.

Mensen die moeite hadden dit in te vullen, hebben geen concreet doel of kunnen dit doel zelf oplossen. Je kunt zoeken naar een coach, iemand die je niet kan helpen met bereiken maar wel met weg ernaartoe. Of een connector, iemand met een groot netwerk en bereid is het voor je in te zetten. Als je niet weet wat je terug kunt doen kun je er altijd met oprechte interesse naar vragen; “Waar ben jij mee bezig en kan ik je met iemand in contact brengen?” Stel de vraag op de manier waarop je zelf ook benaderd wil worden en denk goed na over je doel, dan willen mensen je wel helpen. Na deze oefening deelden wij doelen en personen met de persoon naast ons, door het te delen werd het doel en hoe je het kunt bereiken nog scherper.
Als afsluiting vertelde Jan over een jongetje dat zeesterren terug het water ingooide omdat ze anders uitdroogden op het strand. Er lagen heel veel zeesterren dus werd er aan het jongetje gevraagd, wat is het nut want het lukt je nooit alle zeesterren terug te gooien in de zee. Waarop het jongetje antwoordde: “Maar die ene die ik in de zee gooi kan niet meer uitdrogen…”. Een persoon kan een anders leven veranderen, ben jij degene?

Martin Aslander van Lifehacking

Martin Aslander van Lifehacking hield de zaal even een spiegel voor. De ouderwetse hiërarchische structuur van 9-5 in een kantoor, waarbij je geld verdient voor het aantal uren dat je werkt, of je dat nu met plezier doet of niet. Deze werkwijze is gebaseerd op de fabrieken van vroeger, terwijl we tegenwoordig meer en meer kennisland zijn. En mensen die hun hoofd gebruiken zijn op diverse momenten creatief maar niet persé van 9-5. Martijn vroeg de zaal hoeveel mensen er juist in de avond veel creatiever en productiever zijn. Dat was iets meer dan eenderde van de zaal. Lekker productief als je als avondmens verplicht van 9-5 in een kantoor achter hun bureau hangen. Nog een voorbeeld van een oud systeem: Het bankwezen. Dit, voorspelt Martijn, gaat het de komende jaren nog lastig krijgen, doordat het peer to peer uitlenen van geld steeds groter gaat worden.

Een aantal quotes:

  • “De ZZP-ers vormen een zwerm, de komende tien jaar gaan de babyboomers met pensioen en functies kunnen we niet opvullen met Polen. Meer doen met minder mensen, dus slimmer werken”
  • “Op werk mag je dingen niet gebruiken, waarom zou je in een gebouw gaan zitten waar je iets waar je normaal 1 dag over doet in dat gebouw in een maand kunt doen?”
  • “De gemiddelde Nederlander kent ongeveer 400 andere Nederlanders”
  • “Je hebt meer aan vage kennissen dan aan echte vrienden”

In dit interview vertelt Martijn zelf het nog eens, maar dan duidelijker:

Het was een inspirerende dag met leuke ontmoetingen!

Kijk hier voor de presentaties en nog meer foto’s.