Friendhunter opent de jacht

0

De tijd van traditionele vacaturebanken is voorbij. Social recruitment is nu het toverwoord. Althans, volgens Arno Bouwens en Frank Janssen van Friendhunter. “De markt zal openbreken en hopelijk is Friendhunter de koevoet.” Vanaf vandaag zal Frankwatching de Friendhunter vacatures tonen: tip een vriend over een baan en verdien er een forse bonus mee. Als je je nu bij Friendhunter registreert maak je bovendien kans op een PaceBlade P7 tablet pc.

De kracht van online netwerken neemt toe. Naast sociale netwerk sites als Linkedin en Hyves, komen er ook steeds meer services gericht op online netwerken. Frankwatching vindt dit een interessante ontwikkeling en biedt daarom naast Frankwatching trainingen (sinds vorige week beschikbaar) nog een service aan: de vacatures van social recruitment service Friendhunter .

Friendhunter
Hoewel de wereld verandert en de online wereld steeds groter en belangrijker wordt, is de arbeidsmarkt nog erg traditioneel. Er wordt weinig gebruik gemaakt van het (online) netwerk. Natuurlijk, er zijn vacaturebanken, maar hier is het online gedeelte puur de voorkant. De sollicitatieprocedure gaat nog steeds op de ‘ouderwetse’ manier. Het is eigenlijk als reageren op een vacature in de krant. En voor bedrijven is het maar afwachten wie er reageert en of deze kandidaat wel geschikt is. Door een werving- en selectiebureau in te schakelen wordt deze onzekerheid voor het bedrijf minder, omdat het bureau alvast selecteert. Maar vaak zijn deze diensten vrij duur.

Steeds meer bedrijven lossen dit op door interne bonussystemen uit te geven aan werknemers die iemand aandragen voor een functie. Volgens Arno Bouwens, medebedenker en -initiatiefnemer van Friendhunter, is deze manier van werven in vijf jaar tijd dan ook veel groter geworden. “Binnen de consultancy komt zelfs 20 tot 30 procent van de (nieuwe) werknemers uit het eigen netwerk. Het zorgt ervoor dat je gekwalificeerd personeel krijgt, want door de netwerker wordt er zorgvuldig gewogen. Je wilt namelijk geen flater slaan als de kandidaat niets blijkt te zijn. Aan de andere kant wil je dat ook niet tegenover je vriend, als de functie niet blijkt te zijn zoals jij die afschilderde dan ben je allebei niet blij.”

Iedereen recruiter
Met deze gedachte in zijn achterhoofd en met zijn observatie dat er nog te weinig gebruik wordt gemaakt van internet en IT binnen deze markt, ontwikkelde Arno, samen met Frank Janssen (inderdaad, ook van Frankwatching) en Maarten Alleman (about:blank), het idee voor Friendhunter. “Friendhunter is een social recruitment site. Vacatures worden verspreid via het netwerk en in plaats van headhunter, ben je dus friendhunter.”

Friendhunter maakt ook gebruik van een bonussysteem, maar in dit concept kan iedereen bemiddelen. Arno: “Niet alleen werknemers van een bepaald bedrijf, maar mensen die in het verleden een klus hebben gedaan of leveranciers. Hierdoor wordt het netwerk groter en dus ook de kans dat de vacature vervuld wordt. Zelfs als de netwerker het bedrijf niet (goed) kent. Als hij het profiel leest en weet waaraan bijvoorbeeld een projectmanager moet voldoen, dan de netwerker ook inschatten of hij iemand kent die daar bij past.”

Met netwerker bedoelen ze bij Friendhunter iedereen en niet alleen de verstokte netwerkborrels-aflopende netwerker. Je heb allemaal wel collega’s, vrienden, kennissen die mopperen over hun werk tijdens een feestje of bij de koffieautomaat. Nu kunnen zij – in de woorden van Arno – chronische mopperaars zijn, maar ze kunnen ook ècht niet happy zijn in hun functie. Wat is er dan makkelijker dan een mailtje doorsturen? En je verdient er ook nog eens een leuk zakcentje mee.

In de bonus
Want de bonussen liggen tussen de duizend en drieduizend euro. Dat is toch een vakantie of een nieuwe televisie. “Deze bonussen worden door het bedrijf zelf bepaald en staan los van het salaris, de netwerker en Friendhunter. Het bedrag wordt een op een doorbetaald aan de netwerker en wij krijgen een provisie van het bedrijf. Om te zorgen dat de netwerker niet zomaar zijn zakken vult en weer gaat, krijgt hij de bonus in twee delen uitbetaald. Het eerste deel krijgt hij als de kandidaat en bedrijf een relatie aangaan. Het tweede deel als de eerste werkmaand voorbij is.”


De doelgroep van Friendhunter is de Young Professional. Deze starters-af hebben inmiddels een aardig netwerk opgebouwd en zijn van de sociale netwerkgeneratie. Daarnaast is het volgens Arno voor bedrijven niet interessant genoeg om een bonus van tweeduizend euro uit te geven aan kandidaten voor een startersfunctie. De meeste daarvan komen binnen via een uitzendbureau of banenbeurs. Ook op het hogere salarisniveau richt Friendhunter zich niet: een executive loopt niet snel warm voor duizend euro. Het gaat dus om de (grote) groep tussen de starters en executives in.

Frankwatchers passen wel binnen de doelgroep van Friendhunter. Daarom wordt de dienst ook via Frankwatching.com aangeboden. “De bloggers en bezoekers van Frankwatching zijn online actief en zijn veelal professionals binnen gebieden als communicatie, marketing, media en technologie. Ze blijven graag op de hoogte van nieuws en ik denk ook van relevante vacatures.”

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat Friendhunter je veel tijd gaat kosten. Je geeft als netwerker zelf aan hoe vaak je op de hoogte gehouden wil worden van vacatures. Arno: “Je moet het zien als Marktplaats en Funda. Je kijkt af en toe om op de hoogte te blijven, maar je wilt toch niet elke maand een step of huis kopen? Zo werkt het bij Friendhunter ook. Je scant de vacatures en als er iets bij zit, dan benader je een vriend. Anders niet.”

Concurrentie
Hoewel social recruitment met bonussystemen in de Verenigde Staten en Groot Britannië heel gebruikelijk is, komt het in Nederland nog niet veel voor. Er zijn nog twee andere partijen op deze manier actief namelijk Spotajob van Wegener en Zubka uit Engeland. De marktpotentie is volgens Arno Bouwens (foto) enorm. “Het is een kwestie van tijd. Adverteerders staan er namelijk voor open en veel bedrijven zien ook potentie. Want met Friendhunter bereik je ook de passief werkzoekende. Degene die eigenlijk wel prima ziet in z’n baan, maar als hij geattendeerd wordt door een vriend, er toch even over na zal denken. Dat bereik je niet met werving en selectie.”

De reacties binnen de arbeidsmarkt zijn niet echt verrassend. “De eerste reactie vanuit de werving en selectie was: Friendhunter is een bedreiging voor onze diensten. Maar daarna beseften ze dat als ze een goede klantenbinding hebben, Friendhunter ook een goede acquisitietool kan zijn. De vacaturebanken zien er wel iets in, maar hebben nog hun bestaande verdienmodel. Ze zijn hierdoor bang voor kannibalisme.”

Maar Friendhunter is er en dat zal niet ongemerkt blijven. Binnenkort start een campagne om onder 50.000 mensen die in de doelgroep passen netwerkers te vinden. Arno: “Ideeën om het aantal netwerkers nog verder te vergroten zijn trouwens van harte welkom. Het jachtseizoen is geopend!”

Maak kans op een tablet pc: PaceBlade P7
Speciaal voor de Frankwatching lezers is er een actie. Als je je hier aanmeldt als netwerker bij Friendhunter, dan maak je kans op een PaceBlade P7! De PaceBlade P7 is een 7” tablet pc die qua specificaties te vergelijken is met een volwaardige desktop computer. Door de combinatie van touch screen met Windows Tablet kunnen al je applicaties gemakkelijk in één hand bediend worden. Kijk voor meer informatie op www.paceblade.com.

De Friendhunter vacatures vind je voortaan in de rechterkolom van Frankwatching. Wil je kans maken op de tablet pc, registreer je dan meteen bij Friendhunter.