Verdieping

Aldus, kortom, concluderend:

0

Op basis van het advies dat ik dagbladen in de conclusie van mijn scriptie gaf, wilde ik een krant maken die perfect correspondeert met haar website. Een online/offline koppeling vanjewelste dus. Want daar had ik in mijn scriptie nogal wat op aan te merken. Ik heb bijna een half jaar de tijd gehad om dit project te realiseren en jullie hebben mij kunnen volgen bij de ideeontwikkeling. Bij deze een terugblik.

Ik nam de nrc.next van 23 september en begon daar met knippen, plakken en gaten vullen. Voor de papieren krant heb de content van die dag uit de nrc.next gehaald. Om deze vervolgens te herconstrueren tot een nieuwe structuur, een nieuw idee en een nieuw merk.

spreadover

Ik maakte een boodschappenlijstje voor de krant en de website. En een extra lijstje met leuke dingen.

Bij het nulnummer is een bijlage gestoken. Over.date is een vergaarbak van al mijn blogs voor Frankwatching plus een foto uit het proces en een verklarende inleiding. Zo’n beetje wat ik hierboven schrijf, maar dan uitgebreider. Het geheel moet verklaren waarom .date er uit ziet, zoals het er uit ziet.
overcover

tekstspreadover

De krant (on.date)
In de krant zelf maak ik onderscheid tussen ‘snel beeld’ (in monokleur) en echt beeld (full color). Tekst en beeld zijn gescheiden. Tekst wordt op krantenpapier gedrukt (en de monokleur-afbeeldingen ook) en beeld op dikker, witter papier.

De artikelen worden gelabeld met tags en gerelateerde stukken. Ze krijgen verder een kleurcode (binnenland; buitenland; milieu/klimaat; wetenschap; economie; sport; entertainment/service) toegewezen en zijn daardoor gemakkelijk terug te vinden op internet.
coveron

De website (‘up.date’)
Op de website wordt de scheiding tussen tekst en beeld doorgetrokken. Teasers zijn in monokleur. De echte afbeeldingen zijn downloadbaar in full color, hoge resolutie. Zo kunnen de communityleden deze afbeeldingen delen met hun vrienden of in hun blog zetten. Of dat wel lucratief is voor een nieuwbakken nieuwsmerk? Zeker wel. Bloggers krijgen de middelen aangereikt om hun schrijfwerk professioneler te laten ogen. Fijn voor diegenen die zeker iets te vertellen hebben, maar niet de middelen hebben om dit naar buiten te communiceren. Wellicht zitten er juweeltjes tussen die een plek als columnist kunnen krijgen op up.date.nl (for the record: de url bestaat niet, ik heb een clickable pdf gemaakt).

update

De enige tegenprestatie is dat ze aan bronvermelding moeten doen. Daarnaast zullen ze vrienden en familie zeker op de hoogte stellen van de ‘benaderbaarheid’ en de openheid van dit nieuwe dagblad. En dat is fijn. Want dan krijgen ‘wij’ (vreemd, hoe je het als vanzelf over ‘wij’ hebt, terwijl ik dit verhaal in mijn eentje in elkaar gezet heb) er weer meer communityleden bij en kunnen wij meer vragen voor de online advertenties (in de papieren krant staan geen advertenties, alles om de leesbaarheid optimaal te maken).

Artikelen zijn terug te vinden op rubriek (met gerelateerde artikelen), op naam (www.up.date.nl/Titel_van_artikel – fictieve url!) of door tagwords of delen van de titel in te voeren in de zoekbalk. Van het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten is een podcast te vinden. Via je mobiel kun je artikelen in je archief stoppen om later te bekijken.

Je kunt ‘kudos’ aan artikelen geven snel de headlines scannen. Om zes uur des ochtends wordt er een gepersonaliseerde nieuwsbrief naar alle leden gestuurd.

Continu updates
Verder doet de website natuurlijk gewoon waar ‘ie sowieso voor gemaakt is: continue updates, video, meer beeldmateriaal, links naar ‘buiten’, een pdf van de krant van die dag en het faciliteren van discussie. Je kunt anoniem reageren op artikelen, maar er is een leukere manier.

Community!
De oplettende lezer heeft gezien dat ik het woord ‘lid’ gebruik in plaats van ‘abonnee’. Dat klopt. Bezoekers van de site kunnen zich inschrijven en een profiel aanmaken. Onderdeel van het aanmaken van je profiel is het aanvinken van nieuwsonderwerpen die je speciale aandacht genieten. Op basis van je selectie wordt je gematched met andere leden. Met hen kun je weer links uitwisselen en je kunt elkaars blogs beoordelen. Aan up.date zit ur.date vast, waar leden als ware het op nujij.nl of ekudos.nl, blogs kunnen crossposten.

Door de selectie van favoriete onderwerpen krijg je, elke keer dat je op de site komt een gepersonaliseerde homepage en kan ‘het systeem’ een gepersonaliseerde nieuwsbrief voor je samenstellen.

En, aangezien ik toch hoofdredactrice ben…
… kan ik gewoon een hele grote quote op 1 pagina zetten. En de editorial op de cover zetten. Met mijn foto erbij. En mijn telefoonnummer in de barcode.

Goed. Het was een leerzaam proces. Ik heb enorm veel respect gekregen voor sommige internetredacties. En sommige nieuwsmerken zijn van een voetstuk gevallen. Ik heb enorm veel geleerd over internet en dagbladen en kan niet wachten om voltijd met de nieuwste ontwikkelingen bezig te zijn bij IKKI. En dat kan ook, want ik ben geslaagd!

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor VEEL MEER beeldmateriaal en tussentijdse updates.