Succesvol recruiten via een weblog

0

Een van de belangrijkste doelgroepen van een corporate website is de werkzoekende. Als onderneming wil je deze groep bezoekers informeren over alle mogelijkheden van werken bij de onderneming en hen daarmee motiveren om – indien geschikt – te solliciteren. Informatie alleen is hierbij niet voldoende. De kandidaat wil zelf ervaren of de baan én de organisatie bij hem passen. Een corporate weblog kan een zeer geschikt middel zijn voor online recruitment.

Waarom een recruitment blog starten?

Ik las laatst op een site: “Werken bij instantie X wordt gekenmerkt door samenwerking, ontwikkeling en respect.” Dit soort dooddoeners zijn helaas vaak te vinden onder het navigatie-item ‘onze cultuur’ op een recruitmentsite. Het onderdeel is helaas vaak gespekt met algemene verhaaltjes, vage visies en eigenschappen die elk bedrijf zouden kunnen kenmerken.

De potentiële nieuwe medewerker krijgt pas een echte indruk van de cultuur als deze door de hele website heen tastbaar of zichtbaar is. In video’s, in projectbeschrijvingen, of door de verhalen van medewerkers zelf, bijvoorbeeld in een blog. Deze informatie maakt bovendien de business concreter. Door medewerkers te laten bloggen kan een bedrijf:

  • Duidelijk maken hoe de gemiddelde dag van een medewerker er uit ziet en wat het werk daadwerkelijk inhoudt.
  • Zichzelf als opinieleider neerzetten binnen het eigen specialisme.
  • Zijn cultuur en manier van werken en met elkaar omgaan tastbaar en concreet maken.

Weblog voor sollicitanten van AMIS, Independer en Reed Business

Ik vond uiteindelijk drie mooie voorbeelden. IT-bedrijf Amis heeft een heel persoonlijke blog, gewijd aan het werken bij AMIS. De positieve toon en het enthousiasme van de medewerkers als zij over het bedrijf praten zijn opvallend. Helaas geeft de blog geen auteursinformatie, waardoor de bezoeker niet weet welke functie de weblog schrijvers bekleden. Er staan ook weinig reacties bij de posts. Als ik zelf een poging doe begrijp ik waarom: het verzenden van een reactie resulteert in een error.

Voor meer inhoudelijk geïnteresseerden is er ook nog de technology blog waar medewerkers zich verdiepen in Oracle mysteriën.

amis-weblog

Independer.nl heeft sinds augustus 2008 een weblog om naar eigen zeggen “de dialoog met de consument te starten […] en daarnaast potentiële werknemers te informeren over Independer.nl als werkgever.” De blog over werken bij Independer bevat zeven posts die met tekst en soms video afdelingen presenteren. Reageren is mogelijk, maar gebeurt niet. In combinatie met de posts over andere onderwerpen krijgt de kandidaat wel veel inzicht in de sfeer en de precieze activiteiten van Independer.nl.

independer-weblog

Reed Business won in 2007 de prijs voor de beste digitale sollicitatie-ervaring. Hun blog is persoonlijk, up to date en de posts zijn helder gecategoriseerd. En wat ook belangrijk is: er komen reacties!

reed-blog
reed-blog-21

De Reed Business blog wordt door verschillende medewerkers zeer frequent bijgehouden. Op geplaatste reacties wordt ook snel gereageerd.

Dan zijn er nog bedrijven als Mangrove, TamTam en Sogeti die bloggen over hun vakgebied. Deze blogs geven inzicht, maar zijn niet gelinkt aan het Werken bij gedeelte.

Het succes van een recruitment blog

Een succesvolle recruitmentblog:

  • wordt geschreven door echte medewerkers
  • die allerlei functies bekleden
  • die schrijven over alledaagse (werkgerelateerde) zaken
  • op een eerlijke en open manier
  • en wordt goed bijgehouden

Dat laatste is niet eenvoudig. Veel blogs starten met de beste intenties, maar worden na een tijd niet meer actueel gehouden. Dit doet het imago van het bedrijf als bruisende, interessante werkgever geen goed. Wil je een recruitement weblog starten, ga dan op zoek naar gemotiveerde schrijvers binnen je organisatie, leg mensen het schrijven niet op. Zodra ze eenmaal schrijven moeten ze zich hieraan wel committeren. Verwerk het schrijven voor de blog in een POP of zelfs functieprofiel. Zorg ervoor dat het schrijven iets belangrijks wordt door er een competitie- of beloningselement aan te verbinden.

De toekomst: een social network voor sollicitanten

Wat ik niet heb gezien zijn blogs van medewerkers van bedrijven, specifiek gericht op een groep kandidaten. Waarom geen traineeblog, waar trainees die eerder bij het bedrijf zijn gestart hun ervaringen kunnen delen met afstudeerders? Waar deze potentiële kandidaten hun vragen kwijt kunnen aan echte medewerkers in plaats van aan recruiters. Kortom, de recruitmentsite als interactieve community.

Veel kandidaten twijfelen lang of het bedrijf en de baan wel bij hen passen. Online advies en contact met medewerkers kan die twijfels wegnemen. Door chatsessies, blogs, video’s, tests en tools (“create your own vacancy?”) kan de kandidaat de interactie aangaan met het bedrijf. De recruitmentsite van de toekomst is een social network waar de kandidaat de medewerkers van het bedrijf alvast kan ontmoeten.

En natuurlijk beperkt de interactie zich uiteindelijk niet tot de website zelf. De recruitmentsite zou ook kunnen verwijzen naar externe blogs van medewerkers, Hyves-pagina’s, Tweets, of LinkedIn-groepen (zoals AMIS al doet).

nokia-blog

Nokia verwijst naar externe blogs van Nokia-medewerkers

Meer voorbeelden?

Ongetwijfeld zijn er meer mooie voorbeelden van blogs of andere interactieve tools gericht op recruitment. Ik ben benieuwd!

Saskia Buijl werkt als consultant bij Jungle Minds.