Innovatie

Involve Me: De digitale donateur zoekt betrokkenheid

0

Iedereen heeft ze weleens aan de deur gehad: een collectebus met daarachter een collectant die een prachtig verhaal houdt over een goed doel. “Trust Me’’ was de boodschap. Veel donateurs nemen daar echter geen genoegen meer mee. Sociale netwerken, Twitter, crowdsourcing en crowdfunding zijn eigentijdse vormen in het contact met de digitale donateur. Van “Trust me”, via “Tell me” en “Show me” naar “Involve me”.

Trust Me” oftewel als donateur kun je erop vertrouwen dat je geld goed terecht komt. Dat wordt al jaren opgevolgd door “Tell Me’’: Vertel me ook maar eens wat jullie met mijn geld  hebben gedaan. En het bleef niet bij vertellen alleen. “Show Me” volgde al snel: vertel niet alleen wat er ondernomen wordt maar laat het ook zien in de vorm van foto’s van schooltjes in aanbouw, rapporten van waterputten die geslagen zijn en kleurige tekeningen van kinderen die je danken voor de steun het afgelopen jaar.

We zijn nu op een punt beland waar donateurs ook hier geen voldoening meer uit halen. Steeds meer mensen gaan ver op reis en hebben een internationaal netwerk. De wereld is klein en binnen handbereik: je slaapt op elkaars bank (Couchsurfing) en neemt je spullen mee naar de andere kant van de wereld als je een plekje over hebt in je backpack (Stuff your rucksack).

couchsurfing

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

172140764v5_350x350_front

Verbondenheid met en betrokkenheid in andere culturen en leefomstandigheden groeit. Dit maakt dat de donateur van nu oprecht betrokken wil worden. “Involve Me’’: betrek me in het proces en laat me onderdeel zijn van jullie activiteiten. Op een manier die bij mij en mijn leven past. Deze verschuiving van de verhoudingen tussen goede doelen en donateurs is goed te zien in dit filmpje.

Accepteer cookies

De vraag is nu: Hoe kunnen goede doelen aan deze vraag voldoen en (blijven) communiceren met deze betrokken wereldburgers?

Online kan hier een grote bijdrage in leveren en wel op de volgende manieren:

1. Social Networking

Het meest gebruikte instrument van goede doelen om hun achterban te betrekken is de inzet van sociale netwerken. Als de mensen niet naar je website komen, dan ga je daar naartoe waar je achterban op het web al actief is: Warchild weet dat een groot deel van haar achterban op Hyves zit. De Warchild Hyves pagina heeft dan ook meer dan 40.000 vrienden;  Op Facebook kun je als goed doel je eigen “cause” aanmaken; Oxfam America kreeg het via een foto petitie op Flickr voor elkaar dat koffieboeren in Ethiopië beter betaald werden.

flickr

2. Twitter

Net als de rest van de wereld zijn de goede doelen ook aan het twitteren geslagen.
Door Twitter te gebruiken:

  1. Ben je rechtstreeks in contact met je achterban/ volgers
  2. Kun je direct laten weten waar je als organisatie mee bezig bent op dat moment.
  3. Kun je  relevante informatie verschaffen en hulp inschakelen als je een speficieke vraag hebt als organisatie.
  4. Kan een goed doel fondsen werven. Zoals EpicChange deed via TweetsGiving en binnen 48 uur $10.000 ophaalde. Bekender voorbeeld is het Twestival, een wereldwijd festival waarbij $250.000 werd opgehaald voor waterprojecten wereldwijd.

twestival

Een lijst met interessante twitterende goede doelen is te vinden op de website SociaalOndernemen.nu. Voor beginnende twitterende goede doelen is het handig om dit lijstje met 10 tips door te nemen.

3. Crowdsourcing

‘Twee mensen weten meer dan één’ en steeds meer initiatieven zijn op het internet te vinden die dit gezegde als uitgangspunt nemen. Ook goede doelen zetten deze ‘Wisdom of the crowd’ in. Bij het Duitse Betterplace.org mobiliseren groepen mensen zich om een ‘case’, waar dan ook in de wereld, op te lossen. Dit kan financiële steun zijn maar ook kennis en expertise. Nabuur.com beschouwt de wereld alsof iedereen buren van elkaar is. Gemeenschappen (villages) brengen een probleem in en schetsen de situatie eromheen. Vervolgens brengen alle ‘buren’ op de site hun specifieke kennis in om bijvoorbeeld dat irrigatiesysteem wél te laten werken.

betterplace

Doeners.net is een initiatief van Oxfam Novib en mobiliseert Nederlandse burgers om samen acties te ondernemen, fondsen te werven en campagnes te voeren. Op deze site kan iedereen dus met zijn/ haar specifieke kennis bijdragen aan de diverse onderdelen van de organisatie.

4. Crowdfunding

Tenslotte crowdfunding waarbij online fondsen geworven worden. De gebruikers kiezen zelf naar welk project hun geld gaat. In Amerika zijn er , door het brede scala aan goede doelen, verschillende websites om de donateur te kunnen laten kiezen. Een van de grootste websites is Globalgiving waarbij projecten over de hele wereld verzameld zijn en er specifiek gezocht kan worden op land / regio en wat voor soort project. Andere voorbeelden zijn Kiva en MYC4. Kiva richt zich op microkredieten: je steunt een project waarbij de ontvangers zelf geld kunnen gaan generen –een eigen zaakje bijvoorbeeld- en vervolgens de inleg weer terug kunnen betalen. Wil je zelfs rendement maken op je lening dan kun je dit bij MYC4 doen.

kiva

Op Fundraising123.org staan 5 ‘gouden regels’ voor het gebruik van sociale media om meer betrokken te creëren bij je achterban: 1.luister, 2. ben betrokken, 3. geef het uit handen 4. ben eerlijk en 5. heb geduld. Door deze 5 simpele regels als leidraad te nemen kun je het gesprek met de donateur aangaan en beweeg je, als goed doel, online mee met de behoeften van je doelgroep.

Dit artikel is geschreven door Niels Jansen en Sandra van Heeswijk.

Niels Jansen (@1procentclub, @NieJa) is Social Marketeer bij de 1%CLUB, een marktplaats voor ontwikkelingsprojecten waar je 1% van je tijd, kennis of geld in kunt zetten voor een project naar keuze.