De Plakfactor: hoe ideeën te laten plakken, zelfs online

0

Waarom blijven broodjeaapverhalen zo gemakkelijke plakken? In het boek ‘De Plakfactor’ vertelt Dan Heath hoe je ideeën kunt laten plakken, zodat ze beklijven en je ze later eenvoudig kunt navertellen. Ideeën of concepten moeten eenvoudig, onverwacht, concreet en geloofwaardig zijn. Daarnaast moet het idee inspelen op de emotie en verteld worden in een verhaal. Klinkt aannemelijk, maar gelden dezelfde wetten ook in de online wereld?

De Plakfactor helpt om ideeën over de bühne te krijgen

De Plakfactor is een managementboek dat is geschreven door Dan Heath. Dan Heath stelt de vraag centraal waarom sommige ideeën als  broodjeaapverhalen,  complottheoriën en angstaanjagende ziekte zo gemakkelijk worden verspreid. En waarom het bij sommige ideeën zo lastig is om ze goed over te brengen. Zo is het voor menig manager erg lastig om nieuwe visies over te brengen en blijven de ideeën vaak hangen op de eerste laag. Ook politici krijgen goede ideeën soms maar moeilijk over de bühne. Toch kan juist draagvlak voor nieuwe ideeën pas ontstaan wanneer iedereen in de organisatie ze kan na vertellen. Van het hogere management tot de koffiejuffrouw. Van de lijsttrekker van een politieke partij tot en met de postbezorger in de wijk.

Ook dit verhaal moet blijven plakken. Daarom een video om de boodschap verder te verduidelijken. Laat je inspireren door een verhaal dat wel blijft plakken en leer de elementen van een succesvol verhaal.

Accepteer cookies

SUCCES als de elementen voor de plakfactor

De video toont dus dat succesvolle ideeën de plakelementen moeten bevatten:

  • S – Simplicity (eenvoudig): Ideeën moeten simpel en doordacht zijn. Het gaat om het strippen van ideeën naar één enkele zin, maar wel een zin die zo doordacht is dat mensen er een heel leven over na kunnen denken.

    Bezit de speech van Balkenende dezelfde plakfactor als Obama's?

    Bezit de speech van Balkenende dezelfde plakfactor als die van Obama?

  • U – Unexpectedness (onverwacht): Goede ideeën doorbreken standaard denkpatronen. Mensen moeten verrast worden en uit de standaard verwachtingen worden getrokken.
  • C – Concreteness (concreet) – Ideeën moeten concreet zijn. Zo gaat het niet om vage, brede strategieën, visies en missie statements, maar om het effect op de medewerker. Hoe concreet is het voor hen?
  • C – Credibility (geloofwaardig) – Tandpastareclame’s laten vaak een tandarts zien om de geloofwaardigheid van uitspraken te vergroten. Maar ook documentaires of complotfilms als Loose Change (9/11) gebruiken vaak (zogenaamde) deskundigen om ervoor te zorgen dat verhalen beter blijven plakken.
  • E – Emotions (met gevoel) – Inspelen op het gevoel van de persoon. Zo helpt het niet om te zeggen dat je moet stoppen met roken omdat het slecht voor je is. Wel als je aangeeft dat je van roken een slechte adem krijgt en bovendien gele tanden. Dat raakt de roker wel, omdat slecht is voor het sociale welzijn.
  • S – Story (met een verhaal) – Brandweer mannen wisselen van nature hun verhalen uit na elke brand. Dit helpt met het adequaat acteren op nieuwe situaties.

Het boek toont per element aansprekende voorbeelden.

Is de online wereld wel zo plakkerig?

Zijn deze regels ook van toepassing in de online wereld? Waarom slaat het ene online initiatief wel aan, maar een ander niet? Ook online is de bezoeker gebaat bij duidelijkheid. De zes SUCCES-elementen helpen hierbij.

Online speelt de plakfactor een rol die steeds belangrijker wordt. Het is een dooddoener, maar de online wereld is groot. Heel groot. En de online bezoeker is vluchtig. Tref je hem dus met jouw concept, dan moet dat ook op die wijze aanspreken dat hij of zij ook terugkomt. Denk bijvoorbeeld aan alle virale films. Vaak doorbreken die juist bestaande verwachtingspatronen. Tele2 heeft onlangs getracht slim in te spelen en op dit effect door een inslag van een meteoriet in scene te zetten. In Letland hebben zij deze inslag gefaked en op een amateuristisch wijze beelden geschoten met een mobiele camera. Helaas kun je je vraagtekens zetten bij de aansluiting op de aansluiting op de merkbeleving, de timing en het begrip voor het politieke/economische klimaat op Letland. Letland was ook niet bepaald gecharmeerd van de actie van onze telecomvrienden.

Juist nu ik er nog eens over nadenk: het ene online initiatief speelt in op de elementen van Dan Heath door het concept zelf, de layout, de makkelijkheid om het te verspreiding of het verhaal achter het concept. Kortom, offline of online. Goede ideeën of concepten moeten beklijven. Jouw klant, burger, medewerker of online bezoeker moet het snappen, begrijpen en kunnen navertellen.

P.s. Geinspireerd? Dan Heath komt in Nederland op 12 november. Ik heb nog een aantal kortingen te vergeven voor de lezers van Frankwatching (stuur dan een persoonlijke bericht).