Stora: een NAS voor iedereen

0

“Als het kalf verdronken is, dempt men de put”. Ken je die uitdrukking?  Met het gevaar dat ik klink als dominee Gremdaat,  maar als het ergens voor geldt dan is het wel voor het maken van een backup. Ik ben daar echt slecht in. Door de drukte vergeet ik het gewoon en pas als iemands pc crasht of die van mij een blauw scherm geeft ben ik geneigd om een back-up te maken. Het is dus niet eens zo dat ik dan ook echt een backup maak. Wat ik zoek is een makkelijke, en het liefst geautomatiseerde, manier om een back-up te maken.

Dan kan ik natuurlijk gewoon een externe HD kopen en daarop een back-up maken van alle pc’s. Maar dat heeft ook zijn nadelen. Zo is een van mijn drives al een keer van de pc afgevallen (ik bleef haken achter het snoer) en moet je de drive iedere keer verplaatsen om een back-up te maken.

Ik zat al een tijdje te denken over een NAS (Network Attached Storage): een harde schijf die je rechtstreeks op het netwerk aansluit en die dan ook te benaderen is door alle pc’s op het netwerk en zelfs via het internet. Had bij mijn technische collega’s al gevraagd welke ze konden aanbevelen, maar ik kreeg zoveel verschillende merken en modellen te horen dat ik het maar uitstelde … totdat ik de NetGear Stora in handen kreeg.

Wat is de Stora?

De Netgear Stora is een Home  Media Server of NAS (zie boven), die specifiek ontwikkeld is voor de thuisgebruiker die niet allerlei technische dingen wil instellen om een apparaat aan de gang te krijgen. Onlangs waren de productmanagers van Netgear in Nederland voor de introductie van de Stora.


Volgens de Netgear is de Stora heel erg eenvoudig te installeren en hoef je er geen technische kennis voor te hebben om hem te installeren en te gebruiken. Dat geldt voor zowel je eigen netwerk als via het internet (via www.myStora.com).

Wat kan je met Stora?

De Stora komt standaard met een 1 TB harde schijf en wordt rechtstreeks op het netwerk aangesloten. Alhoewel de Stora 2 schijven kwijt kan, is de tweede schijf bedoeld voor een Raid 1 -opzet. Zodra je er een tweede schijf van gelijke grootte inzet wordt er een kopie gemaakt van alle data op de 1e schijf. Je kunt de Stora gebruiken voor opslag, maar ook als mediaserver voor video en audio. Je benadert de Stora via je eigen netwerk als een drive of via het internet en myStora.com.

De Stora heeft aan de voorkant nog een usb-poort waar een externe hd op kan worden aangesloten, of een printer die vervolgens als netwerkprinter door alle op het netwerk aangesloten computers benaderd kan worden (op dit moment worden de meeste niet-multifunctionele printers ondersteund). Mijn Samsung laserprinter doet het in ieder geval heel goed.

Netgear biedt naast de standaard functionaliteit van de Stora via myStora.com ook een premium-abonnement aan voor$19.90 per jaar. Met dit abonnement heb je een oneindig aantal users die hun eigen opslagruimte krijgen (in plaats van de 3 die je standaard hebt), en krijg je meer online mogelijkheden, zoals via een mobiele telefoon de Stora benaderen. Het is natuurlijk een slimme zet om naast de eenmalige verkoop van hardware ook een terugkerende omzet in de vorm van een abonnement te hebben. Je kunt het een maand uitproberen gratis om te zien of het waarde voor je toevoegt. Ik zit nu in de proefmaand van het abonnement, maar ik ben er nog niet uit!

ms2110_3-4lft_loresGemakkelijk?

Is de Stora inderdaad zo gemakkelijk als Netgear zegt? Ja, dat is het. Het aansluiten van de Stora op mijn modem/router is net zoveel werk als het aansluiten van de netwerkkabel aan de Stora en het modem. Dan: stekker in het stopcontact en klaar! Ik kan de Stora intern benaderen en vanaf alle pc’s printen. Ook het benaderen van de Stora via het internet gaat, maar daar heb ik nog wel het een en ander aan uitzoekwerk te doen. Een aantal instellingen voor de poorten (FPT, WEBDAV) worden automatisch ingesteld en als modem/router Universal Plug and Play (UPnP) ondersteund. Helaas is mijn Tele2-modem daar niet klaar voor, zodat ik een aantal instellingen nog moet gaan uitzoeken. Maar ik twijfel er niet aan dat dat ook snel te regelen is.

De Stora is voorzien van een aantal softwareprogramma’s, zoals Desktop Mirror, waarmee automatisch getimed, of bij opstarten van directories automatisch geback-upt, wordt naar de Stora. Ideaal voor mij, omdat het automatisch gebeurt en ik het meestal niet eens door heb. De combinatie van de Stora met Tivoli CDP for Files van IBM is helemaal ideaal. Tivoli CDP maakt van bestanden ook automatisch een kopie. Maar, en dat is het verschil, het maakt terwijl je bezig bent met bijvoorbeeld een document in Word een 1-op-1-kopie op een andere plaats. In dit geval dus op mijn Stora.  Dit is software waar ik al heel veel plezier van heb gehad!

Ik zal Tivoli CDP op een later moment nog bespreken.

Aan te bevelen?

Als je een simpel te installeren NAS zoekt, die niet moeilijk te begrijpen is, is wat mij betreft de Stora een heel goede keuze. Zeker voor de prijs van rond de 200 euro.  Ik heb geen problemen gehad bij de installatie (behalve de eerder genoemde poortinstellingen). Toen de Stora op een andere plek in het netwerk achter een switch werd gezet werkte alles vanzelf.

Je kunt de Stora gerust aan iemand geven die niet zo technisch is, zoals ouders of schoonouders. Die komen er wel uit!