Inspiratie

De veranderende rol van de communicatieprofessional

0

12 november 2009 vond voor de derde keer het jaarlijkse congres ‘De wereld van Communicatie’ plaats in ’t Spant in Bussum. Een wereld, traditioneel gericht op doelgroepen, middelen en boodschappen,  die hevig in verandering is. Een reden voor Rocco Mooij,  hoofdredacteur van vakblad communicatie, om deze veranderingen tijdens het congres onder de loep te nemen. Onderwerpen als vertrouwen, transparantie, verantwoording en dialoog voerden daarbij de boventoon. Maar belangrijker nog: de communicatieprofessional moet meer en meer zijn aandacht intern richten in plaats van extern.

Vertrouwen in megalomane bestuurders?

De kredietcrisis, de val van banken, woekerpolissen en dergelijke hebben allemaal aangetoond dat vertrouwen snel geschaad kan zijn. Zoals Mooij het prachtig verwoordde is het zo dat “vertrouwen komt met een rolstoel en weg gaat met een Ferrari”. Als opwarmer van de hele dag stond daarom het debacle van DSB Bank (alweer) in de spotlight.

Smit Huijskens Communicatie Congres 2009

Jeroen Smit en Charles Huijskens (bron: Communicatie Online)

Charles Huijskens, woordvoerder van de curatoren van DSB Bank, lichtte zijn visie op de hele ineenstorting van DSB Bank toe in een vurig en tegelijkertijd komisch interview door Jeroen Smit, bekend als auteur van onder andere het boek ‘De prooi’ over de praktijken van het bestuur van ABN Amro. De belangrijkste conclusie was dat grootheidswaanzin een belangrijk aandeel heeft gehad in deze ondergang. Megalomane bestuurders en directies zijn een oeroud en terugkerend probleem. Maar wat kan je er aan doen als communicatieprofessional?

Be good and tell it

Huijskens is van mening dat het de taak van woordvoerders en communicatieprofessionals is om niet klakkeloos de boodschap van de directie over te brengen naar het publiek, maar om kritisch te zijn. Dit betekent dat een meer inhoudelijke en beleidsmatige rol is weggelegd voor de communicatieprofessional.

Ganzevoort - Communicatie Congres 2009

Wessel Ganzevoort (bron: Communicatie Online)

Een punt waar Wessel Ganzevoort (foto) later in het programma op inhaakte. Communicatieprofessionals moeten veel meer op de interne bedrijfsvoering gericht zijn. Ganzevoort, bijzonder hoogleraar Organisatiedynamiek, legde uit wat organisaties excellent maakt:

  1. Geloofwaardigheid
  2. Rechtvaardigheid
  3. Expliciete erkenning van prestaties
  4. Kameraadschap
  5. Bedrijfstrots

Belangrijk bij excellente organisaties is dat de mens centraal staat en leren en feedback geven voortdurend op de agenda staan. Een natuurlijke drive tot verbetering, openheid in het maken van fouten en het geven van feedback (om grootheidswaanzin te voorkomen) moeten beloond worden om succesvol te zijn en te blijven. Een mooi voorbeeld tijdens de paneldiscussie was hierin de Obama-campagne, waarbij juist het organiseren van feedback vanuit alle lagen van de organisatie tot een groot commitment en een goed verhaal heeft geleid.

Blue Ocean StrategyHet gaat ten slotte volgens Ganzevoort niet om grote veranderingen, maar juist om het consequent en consistent zijn. En daarbij is het van wezenlijk belang dat organisaties een eigen unieke situatie creëren. Deze blue ocean strategie geeft de organisatie echt bestaansrecht en tegelijkertijd een sterk verhaal. Tot slot is het een kwestie van deze geloofwaardige boodschap keer op keer herhalen. Of juist de verantwoordelijkheid en vertrouwen aan anderen geven zodat zij de boodschap voor jou vertellen, aldus Kirsten Verdel.

Gelijk hebben en krijgen

Leon Kuijs, voorzitter Raad van Hoofdcommissarissen nam ons mee in het beleid en de uitdagingen voor de politie. Volgens Kuijs heeft 77% van de Nederlandse bevolking vertrouwen in de Nederlandse politie. Tijdens het interview met Jeroen Smit kwam de ‘geweldschuwe’ aanpak van de politie ter discussie. Ondanks het vertrouwen ziet het publiek de politie nog vaak als ‘watjes’. Iets waar volgens Kuijs absoluut geen sprake van is. Het beleid is ‘vriendelijk als het kan, streng als het moet’. Bij de Nederlandse politie draait het niet om spierbundels, maar juist om hersenen. Een aanpak die betere resultaten oplevert dan korpsen in het buitenland, die vaak nog wel als ‘daar wil je niet mee sollen’ te boek staan. Maar dit is een beeld dat afwijkt van de perceptie die mensen hebben. Het gaat dan ook niet om de waarheid maar om de perceptie die mensen hebben.

Alles is perceptie

Niets is waar, alles is perceptie, zei Mark Deuze in zijn web-conferencepresentatie vanaf de Universiteit van Alabama. Het gaat steeds meer om authenticiteit in plaats van om de waarheid. We leven in media, niet mét media en vormen onze eigen perceptie in deze media. Er is niet één juist verhaal, maar allemaal percepties van deze waarheid. Een leuke en interessante presentatie over de media waarin we leven.


Presentatie Mark Deuze

Als slotconclusie lanceerde Deuze zijn visie op het vak van de communicatieprofessional. In analogie met de dj gaat het volgens hem om het remixen van kennis en ideeën van anderen. De communicatieprofessional lijkt dus meer een intern gerichte functie te krijgen, waarbij de uitdaging zit in het benutten van de juiste kennis en ideeën om tot een wereldnummer te komen waar iedereen mee wegloopt.

Meer indrukken en achtergrond van het congres: