Inspiratie, Verdieping

Social Media: Slijterijmeisje over nieuwe marketing en sociaal zijn

0

Afgelopen maandag, bij de presentatie van het Handboek Communities, legde Petra de Boevere, beter bekend als Slijterijmeisje of Het Meisje van de Slijterij uit hoe haar weblog bijdraagt aan haar fysieke winkel, haar slijterij in Breskens. Ze wist op inspirerende wijze te vertellen hoe marketing verandert en waarom het belangrijk is om écht sociaal te zijn. Welke lessen kunnen we leren van het meisje van de slijterij?

Taalgebied als marktgebied: dat lukt niet

SlijterijmeisjeHoewel Petra als Slijterijmeisje inmiddels in Nederland bekend is en klanten soms drie uur rijden om speciaal bij haar winkel in te kopen, worstelt ook Petra nog met vragen. Zo wil ze eigenlijk van haar taalgebied (Nederlands) haar marktgebied maken, maar ze merkt tot haar grote verbazing dat dit niet lukt. Ze weet zonder problemen klanten te trekken uit Utrecht en Amsterdam die uren rijden naar haar winkel, maar ze heeft amper klanten uit het dichtbij gelegen Brugge dat binnen 20 minuten te bereiken is. Hoe dit kan? Ze weet het nog niet.

Internet helpt de kleine detailhandel

Wel merkt Petra dat internet kan helpen om detaillisten in een niche meer bekendheid te maken. Ze ziet dat deze winkels vaak op een relatief goedkope locatie zitten, maar dankzij bijvoorbeeld Google Maps zijn zulke specialisten toch voor iedereen eenvoudig te vinden. Haar weblog helpt daar zeker aan bij. Zo vertelt ze dat ze in de begintijd soms op haar weblog 1.000 bezoekers per dag trok, terwijl ze het in haar winkel moest doen met slechts 40 klanten. “Wat doe ik fout?”, was hierbij haar gevoel. “Ik moet die mensen van m’n weblog toch in m’n winkel kunnen krijgen?” Ze wilde echter geen webshop beginnen, want ze wilde vooral mensen in haar fysieke winkel adviseren en zien. Via de weblog kwam er echter toch vanuit haar klanten een vraag naar een webshop, die is er uiteindelijk alleen gekomen omdat haar community van klanten er expliciet om vroeg.

Zakelijk of persoonlijk bloggen?

Een ander experiment was de mix van zakelijke en persoonlijke elementen op haar blog. Op haar blog liepen beide door elkaar, daarom besloot ze in 2005 om een apart drinkblog te maken met meer zakelijke inhoud; daarnaast was er ‘meisje‘ voor de persoonlijke berichten. Al snel merkte ze dat ‘meisje’ haar community was en die bleef daar ook. Drinkblog trok alleen klanten die specifiek op een term zochten op Google, maar de community kwam daar niet echt van de grond. Daarom zijn beide blogs nu weer verweven omdat haar community dat het leukst vindt.

Een nieuwe marketingmix: de nieuwe P’s

Door haar werk als slijterijmeisje heeft Petra de nieuwe P’s van de marketing ontdekt. Zo heeft ze het niet over de Plaats, maar over Passie die je moet uitstralen. Ook heeft ze het niet meer over Prijs, maar over Persoon. Ze merkt dat klanten in haar winkel soms voor een kleine korting naar een ander gaan, maar klanten van haar blog zijn haar zeer trouw vanwege haar persoon en rijden soms urenlang om speciaal bij haar te kopen. De P van Product, wordt vervangen door Profilering. Petra ziet dat er “minder ruimte is voor rotzooi”, omdat mensen zich nu eenvoudig via internet kunnen oriënteren via gebruikersreviews. Profilering van het product en de verkoper worden daardoor veel belangrijker. Tot slot wordt Promotie vervangen door Publiciteit. Publiciteit is omzet en bijvoorbeeld voor een journalist maak je altijd tijd, ook al is het druk.

Innovatie en promotie

Zeeuwier jeneverDan vertelt Petra de mooie anekdote over de ontwikkeling van Zeeuwier Jenever. Ze wilde graag een authentieke Zeeuwse drank kunnen serveren bij “de zilte zaligheiden van Zeeland”. Marketeers zagen dit niet zitten en ook de destillateur had grote vraagtekens. Toch wist ze hem te overtuigen een proefversie te ontwikkelen. Met een testflacon is ze naar een sterrenrestaurant gegaan en ze filmde de enthousiaste chef bij zijn eerste proefsessie, wat ze op haar blog plaatste. Op Twitter begonnen haar klanten vervolgens mee te denken en werden een naam en logo gesuggereerd.

Net als bij het boek van Erwin Blom, ging ook hier het verhaal al voor het product uit. Zo werd Petra uitgenodigd door Giel Beelen op 3FM terwijl het product amper beschikbaar was. Toen haar drankje uiteindelijk te koop was, was ze binnen vier dagen door haar eerste lading Zeeuwier Jenever heen. Daarna moest ze weken wachten op het nieuwe destilaat, omdat de destillateur had verwacht “dat ze die hele lading toch nooit zou verkopen” en het maken van een nieuw destilaat nu eenmaal vier weken duurde.

Petra geeft aan dat bij Zeeuwier Jenever de gunfactor een belangrijke rol speelt. Nu ze hiermee succes heeft, gunt ze het collega-detailisten om het product ook te verkopen en ze heeft inmiddels 55 verkoopadressen bij andere kleine collega’s voor haar product. Ze is echter nog terughoudend in het inschakelen van de grote ketens, omdat ze hiermee erg afhankelijk wordt van hun beleid om haar product al dan niet op hun schappen aan te bieden. Het enthousiaste verhaal van Petra over haar brouwsel leidde op Twitter tot de verzuchting van David de Boer: “Toch jammer dat je Zeewier Jenever niet gratis als PDF kunt downloaden!”

Je moet echt sociaal zijn!

Een belangrijke les van slijterijmeisje voor de zaal is: durf te delen. “We gaan in de toekomst steeds meer van transacties naar relaties. Mensen waar je een relatie mee hebt zijn heel belangrijk en sociale media kunnen je enorm helpen om zo’n relatie op te bouwen en te onderhouden.” Daarbij heeft ze ook een kanttekening: “Dit werkt niet voor iedereen. Ik ken veel mensen die niet echt sociaal zijn, die krijgen ook geen succes met social media.” Een veelzeggend detail in dat kader is dat Petra vlak voor haar eigen presentatie achteraan in de zaal even wat waterflesjes ronddeelt die op een tafel staan, terwijl anderen alleen een flesje voor zichzelf pakken. Succes zit in kleine details, ook bij het gebruik van social media!