Trends

Het Splinternet

0

Josh Bernhoff, mede-auteur van het boek “Groundswell: Winning in a World Transformed by Social Technologies” en Senior Vice-President Idea Development binnen Forrester, heeft een paar dagen geleden een interessant rapport “The Splinternet” gepubliceerd. In dit rapport beweert hij dat de Gouden Eeuw (15 jaar) van het internet voorbij is.

The standardized Internet is fraying. Long live the Splinternet. Interactive marketers have thrived in the golden age of the Web, where people access Web sites using standard, similarly formatted PCs and browsers. No more. The Internet is splintering across proprietary platforms like the Apple iPhone and Google Android. Connected televisions will have their own interactive formats. Even on PCs, social sites like Facebook shatter the unity of the Web with content behind a password, invisible to search engines.

Het internet is dus versplinterd. En hiermee bedoelt Bernhoff dat applicaties het web verscheuren. “It’s the Internet applications that are splintering, not the Internet itself.” Apple iPhone, Hulu, Google Android en Amazon Kindle gebruiken allemaal hun eigen standaarden. Een sociaal netwerk als Facebook is alleen maar open voor haar leden, hetgeen Google doet vrezen voor haar inkomsten. En wat te denken van Wallstreet Journal en binnenkort de New York Times waar een slot op zit, dat alleen te openen is door geld te betalen. Alhoewel bij het laatste voorbeeld nog maar af te wachten is hoe commercieel succesvol ze zullen zijn, denk maar aan de krant Newsday die drie maanden terug haar deuren sloot en inmiddels 35 abonnees rijker is (en voor de betaalmuur is intussen ook al weer een oplossing aangedragen).

Splinternet

Splinternet

Hoe vervelend is dit allemaal? In het kader van ons nieuwe boek “Don’t be evil: People Planet Profit 2.0” (bijna af!!!) ben ik momenteel aan het onderzoeken wat de beste marketingcampagne is om aandacht voor het boek te genereren. Het boek is een multimedia productie. We hebben veel mensen geïnterviewd, dus veel videomateriaal beschikbaar. Tevens hebben niet alle hoofdstukken het uiteindelijke boek gehaald, hetgeen we wel weer op de website willen onderbrengen.

readersOok willen we rekening houden met eBooks. Met welke devices houd je dan rekening? Amazon Kindle, Sony Reader, BeBook, Apple iPad? En in welk formaat doe je dat dan allemaal? Mobi, ePub, PDF? En hoe interactief zijn deze formaten. Kunnen wij ons filmmateriaal hier in onderbrengen? Het is redelijk tricky, om gek van te worden, en het is allemaal maagdelijk terrein. En wat gaan we doen met de diverse sociale netwerken? Krijgen we een eigen Hyve, een eigen Facebook, een eigen Twitter account? Diepe zucht. En als we het allemaal in de lucht hebben, hoe gaan we het dan onderhouden? En wij richten ons nu alleen op Nederland, WebTV is hier nog niet doorgedrongen, maar ook dit kanaal komt er in de toekomst aan, weer iets extra’s dus.

Vanuit de praktijk loop ik nu tegen het onderzoek van Bernhoff aan. En ik moet hem gelijk geven. Het internet is inderdaad versplinterd. Wanneer je content maakt, moet je automatisch rekening gaan houden met de wijze waarop je deze content wil verspreiden. De compatibiliteit van browsers is opeens een klein probleem geworden. Welke devices wel, welke niet. Welke sociale netwerken wel, welke niet? Lost een nieuwe standaard als HTML 5 bovenstaande problemen op? Gedeeltelijk, maar gesloten deuren zullen altijd blijven bestaan. Wil je dus aandacht trekken, dan moet je haast wel rekening houden met deze versplintering. Een hoop werk. Veel werk voor marketeers dus. 😉

Update 29-01-2010 10:42. Interessant in dit kader is ook het artikel van Dion Hitchcliff “The social Web in 2010: The emerging standards and technologies to watch“. En kijk dan gelijk eens naar het Salmon Protocol: “As updates and content flow in real time around the Web, conversations around the content are becoming increasingly fragmented into individual silos. Salmon aims to define a standard protocol for comments and annotations to swim upstream to original update sources — and spawn more commentary in a virtuous cycle. It’s open, decentralized, abuse resistant, and user centric.