Facebook neemt de wereld over!

0

Het is misschien een loze kreet maar als je de feiten op een rijtje zet dan wordt het duidelijk dat Facebook steeds meer wil. Facebook wordt steeds groter en groter en Hyves moet steeds meer leden afstaan aan deze grootmacht uit Californië. En Hyves is niet de enige die moet vrezen voor deze geduchte concurrent, het hele internet staat ook een battle te wachten met Facebook.

Hoe Facebook groot is geworden

facebook_membersDe oprichter van Facebook is Mark Zuckerberg en zijn idee was om de sociale contacten die je hebt te simuleren op het internet. Facebook was in eerste instantie een netwerksite voor het Harvard College, maar breidde al snel uit naar andere universiteiten en binnen 5 jaar zat ‘heel de wereld’ op Facebook.

Toen Facebook net op gang kwam stonden de grote zoek guru’s van het web meteen in de rij om op het succes van Facebook mee te liften, Yahoo bood 800 miljoen dollar, maar de toen 24 jarige Mark vond dit te magertjes en sloeg het aanbod af. Microsoft kocht in 2007 voor 260 miljoen dollar 1,6% aan aandelen Facebook, waardoor de waarde van Facebook destijds op zo´n 15 miljard dollar werd geschat.

De kracht van Facebook is de manier waarop het de bezoeker aan zich weet te binden. De gemiddelde bezoektijd op Google News is 13 minuten en de New York Times weet zijn bezoekers maar tien minuten te boeien. Op Facebook ben je al gauw uren in een gesprek verwikkeld met een vage kennis en het doorspitten van fotoalbums heeft ook wat uurtjes nodig. De gemiddelde bezoektijd aan Facebook is ongeveer 55 minuten. En welke marketeer wil nou niet aanwezig zijn op een plek waar de doelgroep uren geïnteresseerd rondklikt?

Hoe verdient Mark Zuckerberg geld met Facebook?

mark_zuckerberg_facebookOmdat Facebook zoveel vaste bezoekers heeft die vaak langere tijd blijven hangen, is adverteren op Facebook een booming business. Het is dan ook niet raar dat Mark Zuckerberg (foto) niet krap bij kas zit. Interessant is eens om te kijken hoe heeft Mark zijn netwerksite heeft weten om te zetten in dollars.

Self-Serve Facebook Advertising

Facebook grootste bron van inkomsten zijn de lokale advertenties. Voor Mark is dit slapend rijk worden, want de advertenties kunnen door lokale bedrijven of Facebook gebruikers zelf worden gemaakt. Voor deze adverteerders is het grootste voordeel van self-advertising het gericht adverteren. Je kan als klein bedrijf bepalen wie je op Facebook bereikt; leeftijdscategorie, plaats, geslacht, interesses etc. Facebook verwacht alleen al met de self-advertising tool 450 miljoen dollar om te zetten in 2010!

Engagement Ads

Naast de kleinere en lokale advertenties kunnen grote merken ook terecht bij Facebook. De advertenties worden door Facebook op de homepage geplaatst, waar de gebruiker er mee kan interacteren. Iedereen die inlogt op Facebook gaat via de homepage naar zijn persoonlijke profiel. En dat zijn nogal wat mensen, dagelijks zijn er namelijk 200 miljoen actieve gebruikers te vinden op Facebook. Sinds kort is Facebook een stapje verder gegaan in zijn Engagement Ads met de lancering van Brand Lift. Met Brand Lift kan je vanaf dag één zien welk effect je advertentie heeft. Deze tool is natuurlijk erg aantrekkelijk voor bedrijven. Er wordt geschat dat Facebook zo’n 250 miljoen dollar zal ophalen met deze manier van adverteren.

Virtual goods en gift shop

In de gift shop van Facebook kan je virtuele cadeautjes kopen voor je vrienden en voorwerpen die je kan gebruiken in de vele games die op Facebook te spelen zijn. Hier pikt Facebook een percentage van mee en men verwacht dat de gift shop een opbrengst van 150 miljoen dollar zal gaan genereren.

Verder is Facebook aan het testen met een makkelijk betaalsysteem zodat de adverteerders snel en eenvoudig toegang hebben tot de diensten van Facebook, het kan blijkbaar dus nog beter.

Facebook wil meer, elke site moet er aan geloven

Mark was Facebook ooit begonnen om het sociale leven te simuleren op het internet, maar zijn grootste ambitie is om van Facebook hét standaard communicatiemiddel van deze planeet te maken, zoals de telefoon dat nu al is. Als het aan Mark ligt gaat al het sociale verkeer dat op het web plaatsvindt via Facebook. Als zijn plannen succes hebben dan zal Facebook de thuisbasis van elke internetgebruiker worden. Er gaan enkele geruchten rond dat Facebook bezig is met nieuwe features om nog meer invloed op internet uit te kunnen oefenen.

Ben je op Facebook dan ben je overal

Facebook wil automatisch je inlogcookie delen met van te voren geselecteerde partners. Al ben je nog nooit op een website van één van deze partners geweest, dan toch weet de website je inloggegevens waardoor je automatisch kan inloggen zonder een nieuwe account te hoeven maken. Dit kan natuurlijk erg handig zijn, want bij veel applicaties haak ik al af wanneer ik weer een heel formulier moet invullen om een account aan te maken. Toch is het een eng idee wanneer partijen die je niet eens kent beschikken over jouw persoonlijke gegevens.

De Facebook toolbar

Meebo doet het al, maar Facebook wil het zelfde doen: een toolbar onderin je browser waarmee je op elk moment met je vrienden kan chatten en waarmee je waarschijnlijk van alles op het web kan delen met anderen via Facebook.

meedo_bar

Screenshot van de Meebo Bar

Laat Facebook zien wat je leuk vindt op het web

Op dit moment kan je met de share knop van Facebook op verschillende blogs en websites de content delen met je vrienden op Facebook. Deze knop zal binnenkort niet alleen toepasbaar zijn op posts of berichten van een weblog, maar op het hele internet. Elke foto en stukje tekst op het internet kan worden gedeeld via Facebook. Programmeurs zullen hun websites naar de standaarden van Facebook maken zodat er makkelijker gedeeld kan worden en dat zal op zijn beurt weer meer bezoeken genereren. Hierdoor krijgt Facebook een exclusief semantisch web tot zijn beschikking.

Waar Google miljoenen uitgeeft om het web semantisch te maken voor haar zoekmachine, laat Facebook het voor zich doen. Dit is natuurlijk niet helemaal waar, want je kan Google ook een handje helpen door de webmaster richtlijnen van Google te volgen. Het voordeel van de Facebook indexatie is dat men gebruik maakt van de kracht van social media. De indexatie maakt het zoeken naar informatie minder statisch zoals nu bij Google, de vragen kunnen veel natuurlijker worden gesteld en de zoekresultaten zullen veel beter aansluiten bij de gestelde vraag. Op deze manier kan Facebook een sterke zoekmachine in handen krijgen, denk aan een Aardvark zoekmachine waarbij de computer antwoord kan geven.

Tot slot

f8_facebookMoeten we ons zorgen gaan maken over een eventuele zoekmachine van Facebook? Of maakt dat toch niet meer uit wanneer onze gegevens worden doorgespeeld aan partners van Facebook die wij niet eens kennen?

Eén ding is zeker: Facebook is nog lang niet klaar met groeien. Op 21 april 2010 vindt de f8 plaats, dat is een Facebook conference in San Franciso, hier zal Mark Zuckerberg de nieuwe features bekend maken. Op het antwoord op de vraag welke kant Facebook de komende periode op zal gaan, zullen we dus nog even moeten wachten…