Inspiratie

Is 3D commerce in opkomst?

0

Na het grote succes van de film Avatar is het interessant om te onderzoeken in hoeverre 3D is doorgedrongen binnen de omgeving van het online winkelen. Wat zijn de ontwikkelingen en welke kansen zijn er voor de retailer op het driedimensionale vlak?

Het driedimensionaal weergeven van producten lijkt een logische stap in het verder verbeteren van de online gebruikerservaring. Met 3D weergave kun je als gebruiker een product als het ware vasthouden, roteren, en daarmee van alle kanten bekijken. Het voordeel is een betere representatie van de echte wereld, met als gevolg een hogere conversie en een lager aantal retouren. 3D kun je op drie niveaus toepassen binnen de webshop:

 • productniveau
 • omgevingsniveau
 • het niveau van de webshop

1. Productniveau: 3D productpresentaties

Al vanaf 25 euro maken gespecialiseerde bedrijven een 3D-model van een product dat je kunt publiceren op het web. De kosten zijn daarmee nauwelijks nog hoger dan traditionele fotografie. Waarom we 3D dan toch nog maar mondjesmaat tegenkomen, heeft vooral te maken met de bandbreedte. In de regel is een 3D model een flash-animatie en kostte het in het verleden voor de gebruiker nogal wat tijd om deze te downloaden. Maar tegenwoordig is de bandbreedte toegenomen en wordt er gewerkt met slimme compressietechnieken. Volgens Joshua Smith, van Kaon Interactive, is voor een 3D model niet meer bandbreedte nodig dan voor een JPEG-afbeelding (bron: Microsoft.nl).

Case: Bijenkorf – iMagazine

Bijenkorf toont in haar jongste iMagazine een digitale ‘fashion catwalk’ waar de modellen in 3D de nieuwste creaties tonen. Met een simpele klik kun je de artikelen ook daadwerkelijk aanschaffen. De ervaring is werkelijk prachtig. Het is nog even afwachten wat deze applicatie doet met de conversie.

Digitale magazine van de Bijenkorf, met 3D modeshow

Digitale magazine van de Bijenkorf, met 3D modeshow

2. Omgevingsniveau: 3D context

Een tweede mogelijkheid is het tonen van producten die je verkoopt in een 3D context. Met het doel de beleving te verbeteren en te tonen hoe de producten in het dagelijks leven tot hun recht komen.

3D modellen

Met een BodyScanner kun je tegenwoordig al in 10 seconden een scan maken van je lichaam. Het softwareprogramma berekent de maten en creëert een virtueel model. Dit model kun je gebruiken binnen de webwinkel om kleding te passen en te vergelijken.

We zien ook diverse initiatieven die het mogelijk maken je eigen virtuele model te creëren en daarmee te winkelen. Een Nederlandse partij is MimicMe.

MimicMe is een gratis virtuele paskamer waar je kleding online kunt passen en combineren met je persoonlijk virtueel model. Met MimicMe zie je hoe kleding staat en combineert. De website heeft tevens een community waar modeliefhebbers elkaar kunnen inspireren en adviseren.

MimicMe: maken van je eigen virtuele model.

MimicMe: maken van je eigen virtuele model.

MimicMe, kopen van producten gaat via het affiliate model

MimicMe, kopen van producten gaat via het affiliate model

De producten die je online past, kun je vervolgens bestellen bij een aangesloten webshop. MimicMe verdient aan de gerealiseerde verkopen (met affiliate deals).

3D kamers

Sterk in opkomst zijn de 3D representaties van je eigen woning. Om daarin producten van de retailer te plaatsen en te bekijken hoe het allemaal staat. Amikasa.com, van het Nederlandse INDG, biedt je de mogelijkheid je eigen huis na te bouwen en er meubels in te plaatsen. Helaas kun je de meubels nog niet online aanschaffen, maar de plannen zijn er wel.

Screenshot van Amikasa.com

Screenshot van Amikasa.com

3. 3D winkelen / virtuele werelden

Je kunt nog een stap verder gaan en de hele webshop in 3D ontwikkelen. Een soort van Second Life-omgeving creëren waarin consumenten daadwerkelijk kunnen rondlopen. Kinset was zo’n initiatief dat het in 2007 probeerde, maar inmiddels niet meer bestaat. Kinset was een virtuele shopping mall. Het bleek vooral een nuttig initiatief voor de oriënterende shopper, voor rationele shoppers duurde het winkelen allemaal veel te lang.

Accepteer cookies

Visualisatie van Kinset.com op YouTube

Achteraf bezien, waren de voordelen van Kinset:

 • Het sociale aspect: samen winkelen werd heel realistisch
 • Zoeken: een productschap werd opgebouwd met de zoekresultaten
 • Tastbaarheid: alle producten werden in 3D weergegeven, evenals de winkelomgeving
 • Herkenbaarheid: de grote vergelijkbaarheid met de echte wereld
 • Aanbod: producten van meerdere shops kon je in één winkelmandje plaatsen

Maar er waren ook voldoende nadelen:

 • Downloaden software: voor de start moest je allereerst een softwareprogramma downloaden
 • Traag: de winkelervaring was vooral traag
 • Beeldkwaliteit: de kwaliteit van de winkelervaring bleef toch wel gebrekkig

Case: VirtualEShopping.com

Een nieuwer initiatief is VirtualEshopping.com (2008 live). Je creëert een eigen avatar waarmee je de virtuele shopping mall kunt betreden. Het gebruik van avatars is zeker geen slecht idee. In combinatie met Open ID zullen er op deze manier nieuwe vormen ontstaan van virtueel winkelen. Je kunt je eigen avatar altijd meenemen, inclusief zijn of haar voorkeuren, maten en aankopen. Hiermee kunnen webshop in de toekomst de consument veel gerichter en persoonlijker bedienen.

Volledige 3D winkelomgevingen zijn momenteel nog weinig hoopgevend. De ervaring is beperkt en het winkelen is bovenal traag. Te traag. Toch zou ik het 3D idee niet willen loslaten. Want vooral het sociale aspect van het offline winkelen dient geëvenaard te worden: het gevoel van drukte, het kunnen zien van andere mensen, wat ze doen en wat ze kopen.

Screenshot: virtualEshopping.com

Screenshot: virtualEshopping.com

Conclusie: 3D commerce biedt kansen

De toekomst van het online shoppen zal zeker een aantal 3D elementen in zich dragen. Producten worden in 3D weergegeven. Bepaalde productcategorieën laten zich het beste ervaren in een context, zoals kleding en meubelen. Kleding op een digitale paspop (of avatar van jezelf) en meubelen in een 3D omgeving, liefst een representatie je eigen werkelijke kamer. In dit opzicht is het niet zozeer de uitdaging om een 3D omgeving te creëren, maar om de winkelervaring en de productpresentatie zo levensecht mogelijk te maken. En met de huidige prijzen van 3D fotografie, de toegenomen bandbreedte en de meer geavanceerde compressietechnieken staat niets een snelle adoptie van 3D binnen de e-commerce omgeving in de weg.

Dit artikel is ook verschenen in Twinkle.