De wegenkaarten van NAVTEQ in kaart gebracht

0

We maken steeds meer gebruik van navigatiesystemen. In de auto heeft TomTom het Shell Stratenboek verjaagd. In steden zie je steeds meer toeristen hun weg vinden met navigatiesystemen op hun mobieltjes. Maar wat is een navigatiesysteem zonder een goede kaart? In de artikelen over de Consumer Electric Show  in januari in Las Vegas heb ik al aandacht besteed aan NAVTEQ. In dit artikel ga ik in meer detail in op de kaartenbusiness van NAVTEQ.

NAVTEQ is geen bedrijfje dat in de dotcomtijd ontstaan is. NAVTEQ werd in 1985 gestart. Philips was een van de investeerders in NAVTEQ en deze samenwerking leidde tot de introductie van Philips Carin in 1988, een van de eerste navigatiesystemen met Philips hardware en de kaarten van NAVTEQ. Er was een duidelijke visie waar de business naar toe moest, en na een lange tijd van investeren is NAVTEQ in 2002 winstgevend geworden.

Wat doet NAVTEQ eigenlijk?

Als je je afvraagt wat NAVTEQ doet en je eigenlijk nog nooit van NAVTEQ hebt gehoord, maar wel van TomTom, Garmin en andere navigatiesysteem leveranciers, dan kan dat goed kloppen. NAVTEQ levert namelijk kaarten, geen hardware. Je vindt NAVTEQ ondere andere in de navigatie van BMW, de website van Yahoo en de navigatie van Nokia (alle grote klanten hier). De business van NAVTEQ is B2B (Business to Business), niet B2C (Business to Consumer).

Is een kaart niet gewoon een kaart?

Voor veel mensen is een kaart gewoon een kaart. Zeg maar de eerder genoemde Shell Stratengids, maar dan digitaal. Je wilt van A naar B, en de kaart helpt je daarbij. Maar al een tijdje worden op basis van de kaart extra diensten ontwikkeld, bijvoorbeeld de file-informatie via TMC. Concurrent TomTom heeft de live services ontwikkeld waarbij je voor EUR 9.95 per maand  een aantal extra diensten krijgt (o.a. HD traffic, benzine prijzen etc, alleen op de live modellen).

De reden hiervoor is dat er op deze manier een nieuwe bron van ink0msten is naast de (min of meer eenmalige) verkoop van het toestel. Ook NAVTEQ ziet de waarde van het verstrekken van extra informatie en natuurlijk location based advertising. Want stel je voor het is rond een uur of twaalf, je bent onderweg en je hebt honger. Zou het dan niet geweldig zijn om een coupon te krijgen voor een aanbieding bij een (fastfood) restaurant?

Accepteer cookies

Of dat echt zo geweldig is, hangt van je persoonlijke voorkeur af en hoe het wordt ingezet. Relevantie, zoals tijd en plaats, zijn belangrijk, maar ook het aantal coupons dat ik toegestuurd krijg en mijn gedrag. Als ik nooit bij een bepaald restaurant eet, hoef ik de coupons ook niet te hebben.  Andere voorbeelden: je rijdt langs een tankstation en niet alleen de prijs van de benzine maar ook een coupon voor gratis koffie bij een tankbeurt verschijnt op je navigatiescherm. Of je zoekt een  hotelkamer. Het systeem kan dan aangeven wat de prijs voor een kamer is en of er nog kamers vrij zijn. NAVTEQ heeft hiervoor een samenwerking met  Golden Tulip.

Kaarten veranderen

Blaeu Atlas - Hollandia

Blaeu Atlas – Hollandia

Het is geen geheim dat kaarten veranderen. De Blaeu Atlas is al lang niet meer heel actueel en jaarlijks veranderd er tussen de 10 en 15% op een kaart. Veranderingen zijn nieuwe wegen, bruggen enzovoort. Bij Utrecht op de A2 schiet menig navigatiesysteem in de stress  vanwege met de verbreding van die snelweg. Zo erg zelfs dat er een bordje bijstaat: Navigatie uitzetten.

Maar wie houdt bij wat er verandert? Houdt NAVTEQ alle infrastructuurprojecten bij om de kaarten aan te passen? Nee, niet meer. In het verleden deed NAVTEQ veel zelf, maar tegenwoordig sturen gemeenten en provincies wijzigingen door. Daarnaast rijden er ook dagelijks dataverzamelauto’s rond, om zo de data voor de kaart te verzamelen.

Maar er is nog een andere manier om te zien of er wijzigingen zijn in het wegennet en dat is kijken naar waar er daadwerkelijk gereden wordt. Een voorbeeld: in Haarlem-Noord is er een nieuwe brug geopend over het Spaarne. Iedere dag rijd ik over het ‘water’ naar de overkant en iedere dag zegt mijn navigatiesysteem: “Probeer om te draaien”, “Hier links afslaan”. Als het systeem data zou kunnen doorsturen naar NAVTEQ, zouden ze zien dat veel meer mensen opeens ergens rijden waar geen brug is. Deze z.g. probedata kan dus gebruikt worden als indicatie van eventuele wijzigingen, en zelfs als een verkoopsignaal want mijn kaart is duidelijk verouderd.

Naast deze geautomatiseerde methode is er ook nog Mapreporter waar wijzigingen handmatig kunnen worden gemeld. De Schoterbrug staat er in ieder geval al wel op (nu mijn navigatiesysteem nog updaten).

MapReporter

MapReporter

In bidirectionele en/of mobiele navigatiesystemen bestaat in ieder geval de mogelijkheid om van probedata gebruik te maken. Maar het zijn natuurlijk niet alleen wegen die veranderen. Als je als bedrijf opgenomen bent in de zogenaamde Points of Interest, kan de consument zijn navigatiesysteem gebruiken om jouw winkel te vinden. NAVTEQ heeft hiervoor Direct Access ontwikkeld, waarmee bedrijven hun locaties (nieuwe winkels, verhuizingen en sluitingen) kunnen onderhouden.

Accepteer cookies

Hoe maak je kaarten?

NAVTEQ is op dit moment bezig met het in kaart brengen van de 50 grootste steden van de VS met LIDAR (Light Detectiuon and Ranging)-technologie. Het is hierdoor mogelijk om een driedimensioneel beeld op te bouwen. Per seconde worden er meer dan 1,5 million datapoints vast gelegd. De maximale afstand is daarbij ongeveer 120 meter in de rondte, waardoor er een goed 3D beeld ontstaat.

Met deze technologie kunnen automatisch hoogte en breedte worden gemeten, zodat niet alleen de weg in kaart wordt gebracht, maar ook bijvoorbeeld de hoogte van een brug of de breedte van de weg. Op deze manier kan een vrachtwagenbestuurder automatisch de juiste route nemen voor de hoogte van zijn vrachtwagen. Regelmatig staan voor de Velsertunnels de seinen op rood, omdat een te hoge vrachtwagen door het signaleringssysteem is gereden. In de toekomst zal nog meer van dit soort geautomatiseerde dataverzameling gebruikt gaan worden. Het systeem, genaamd NAVTEQ True, is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft

Accepteer cookies

De toekomst

Voor veel mensen is de toekomst zonder navigatiesysteem eigenlijk ondenkbaar. Kijk maar eens om je heen in de file hoeveel mensen er met een navigatiesysteem rondrijden. De kastjes vliegen je om de oren. Daarnaast zie je dat navigatie niet alleen meer op de auto gericht is, maar in toenemende mate ook op andere middelen van vervoer, zoals fiets en voetganger. Dit levert natuurlijk wel andere routes op. Voor voetgangers is eenrichtingverkeer geen issues, wel voor een automobilist.

navteq2

De toekomst van NAVTEQ (en ook de concurrenten) zal dan ook steeds meer connected zijn. Van de integratie van verkeersinformatie (en de verdere uitrol) tot het al eerder genoemde Location Point Advertising tot geavanceerde andere diensten. Door consumenten onderzoek wordt gekeken waar we behoefte aan hebben. De 3D landmarks is daar een voorbeeld van.

In toenemende mate zal de relatieve rust (behalve dan het dwingende ‘Probeer om te draaien’) in de auto verdwijnen en zullen we steeds meer commerciële aanbiedingen gaan ontvangen voor producten en diensten. Zolang deze relevant en niet te veel zijn is dat in principe prima. Anders zet ik het, net zoals de navigatiestem, gewoon uit.