Innovatie

The Next Web: Social payments in het café om de hoek

0

Een primeur heeft The Next Web in ieder geval al te pakken: het event dinsdag in Felix Meritis in Amsterdam had waarschijnlijk de hoogste concentratie iPads van Nederland tot nu toe. Verder werd de eerste dag van TNW gedomineerd door de thema’s Mobile en Location Based services. Zo ook de presentatie van Yme Bosma, Manager Business Development van Hyves, die sprak over hun recent geïntroduceerde dienst Hyves Afrekenen.

De introductie was al weer een maand geleden, de noviteit is er wat mij betreft nog niet van af. Op 24 maart introduceerde Hyves met behulp van de dienst MiniTix van de Rabobank een ‘Social Payment’ dienst, waarmee het mogelijk wordt om geld te betalen en te ontvangen met je Hyves account. Met een simpele knop ‘Reken af met…’ kun je je vrienden bedragen tot 150 euro betalen. Het enige dat de gebruiker hoeft te doen is eenmalig het Hyves account koppelen aan zijn bankrekening (alle banken) en de verificatiecode die per SMS gestuurd wordt in te voeren. Verdere samenwerking met een aantal partijen in de horeca heeft er intussen voor gezorgd, dat je op deze manier ook kan betalen in fysieke gelegenheden als bioscopen, cafés en restaurants zoals Café Vertigo in het Vondelpark in Amsterdam.

Hyves-Afrekenen-RabobankBehalve dat ik het als gebruiker echt een coole dienst vind, zijn er twee aspecten aan de introductie die de moeite waard zijn om te noemen: het concurrentievoordeel van de lokale dienst en de transitie van online diensten naar de fysieke wereld. Terwijl de buzz-words ‘Location Based’ nog vaak gebruikt worden om de koppeling van locatie gegevens met een online dienst te beschrijven, laat Hyves zien dat het als sociaal netwerk ook fysieke handelingen ondersteunt. En dat kan wel eens een behoorlijke boost geven aan de economische en maatschappelijke relevantie van dat sociale netwerk.

Om die koppeling te kunnen maken tussen de online dienst en de fysieke handelingen van gebruikers is het essentieel om aan te sluiten bij de gebruiken van de gebruikers. Voor Facebook is het een stuk lastiger om directe deals te maken met banken en horeca bedrijven in Nederland. De koppeling van PayPal aan Nederlandse bankrekeningen liet bijvoorbeeld ook lang op zich wachten. Daarin schuilt het (concurrentie)voordeel van de online dienst die zich geheel richt op een specifieke en lokale markt: het is relatief eenvoudig aansluiting te vinden bij de fysieke wereld van gebruikers. Hyves kan op deze manier als ‘kleinere’ speler in deze wereldmarkt de voorsprong op concurrenten als Facebook vergroten.

Ook op een ander vlak lijkt Hyves de concurrentie aan te gaan. Hoewel Hyves op dit moment geen inzicht heeft in de transactiegegevens, benadrukte Yme Bosma dat ook die informatie in de toekomst veel mogelijkheden biedt om gedrag in een sociaal netwerk als Hyves te analyseren. De hoogte van de uitgaven bij een club of restaurant zijn misschien wel een betrouwbaarder indicator van de populariteit dan het aantal log-in’s van gebruikers, zoals bij Foursquare. Yme Bosma eindigde zijn presentatie toepasselijk met een vriendelijke sneer naar de concurrent: “Who’s your major now?”.

Lees hier alle artikelen over The Next Web 2010.