Reportages

Nog geen eye-openers op Google I/O

0

Om heel eerlijk te zijn viel het wat nieuwigheden wel mee op de eerste dag van Google I/O, het jaarlijkse event voor ontwikkelaars van Google. Geen ‘game-changing’ aankondigingen zoals Android in 2007, of de iPad van al weer een paar maanden geleden. Eigenlijk is dat ook niet zo verbazend, gezien de wijze waarop Google zijn producten en technologiën ontwikkelt: continu nieuwe features in plaats van development cycles van een paar jaar. Toch zijn een aantal zaken voor webfanatici zeker de moeite van het lezen waard.

Let op, de demo sites werken alleen in de recente (HTML5) versies van Safari, Firefox, Chrome en Opera

HTML5

Onder het genot van een beker Starbuckskoffie en een donut had ik het genoegen de keynote in San Francisco eerder deze week bij te mogen wonen. Een belangrijk deel van de keynote van Vic Gundotra, de Vice President Engineering van Google, ging over ontwikkelingen van het Web en met name de verwachtingen van HTML5. Deze nieuwe standaard voor HTML moet het mogelijk maken alles in de browser te doen wat desktopapplicaties al jaren doen. Een belofte die overigens al een tijdje gemaakt wordt, maar een aantal demo’s laat zien dat het er wel degelijk interessanter op wordt.

io2010logoIn een HTML5 browser (Firefox 3.5, Chrome) kun je met drag&drop direct bestanden van je computer als attachment bijvoegen. Tijdens de keynote werden ook een aantal demo’s getoond: clicker.com en een in de browser werkende beta van Tweetdeck. Het dient gezegd te worden dat HTML5 nog steeds niet in alle browsers wordt ondersteund. Vic Gundotra liet wel zien gaat het wel snel de goede kant op: Binnen 1 jaar tijd hebben de meeste browsers grote delen van de HTML specificaties overgenomen. Maar er zijn meer kanttekeningen bij HTML5 te plaatsen: het is nog slechts een specificatie, het blijft de vraag in hoeverre alle browsers de complete specificatie gaan overnemen en er blijven altijd grote hoeveelheden ‘oude’ browsers gebruikt worden.

Nieuwe kansen voor papier

Toch is het wel goed om te zien dat het Web nog steeds snel ontwikkelt. Grote partijen zoals Google steken daar veel tijd en geld in, zoals het vrijgeven van de video codec VP8 door Google afgelopen woensdag illustreerde. En in dat steeds verder ontwikkelende Web liggen veel kansen besloten, voor zowel nieuwe spelers als ook bestaande. Wat betreft de laatste groep was de demo van een online tijdschrift van Sports Illustrated interessant. Het magazine liet een versie van een recente uitgave zien in de browser, met behulp van HTML5. Het resultaat was netjes: vormgeving en typografie zoals op papier gecombineerd met de interactie en advertentie mogelijkheden van het web. Content van een veel hoger kwaliteitsniveau dan we tot nu toe van online gewend waren, waarvoor mensen wellicht bereid zijn te betalen. Na de introductie van de iPad zullen meer producten met een zelfde vormfactor volgen. De combinatie van deze consumentenproducten en een door de markt geïmplementeerde HTML5 standaard zou wel eens de reddingsboei kunnen zijn waar bestaande papieren media drijvende mee kunnen houden.

Weer een winkel

Google kon het niet laten om toch nog een demo te laten zien van een applicatie die veel gebruik maakt van HTML5. Darkroom, een foto editor in de browser,  laat op indrukwekkende wijze zien dat we de scheidslijn tussen browser en desktop aan het vervagen is. Op zich geen nieuws, maar met een steeds indrukwekkender arsenaal aan web apps en games die de bekende desktop programma’s naar de kroon steken gaat het software landschap er toch wel anders uit zien. Op deze trend speelde Google woensdag in om een ‘app store’ te openen voor web applicaties, de Chrome Web Store. Geen slecht plan gezien de onoverzichtelijke hoeveelheid aan web applicaties die het licht zien.
Ook van de nieuwe webwinkel van Google vielen weinig bezoekers op de eerste ochtend van Google I/O 2010 van hun stoel. Misschien had Vic Gundotra dat door: hij raadde iedereen aan ook vooral bij de keynote van de volgende dag te zijn, want daar zou Google een paar echte verrassingen voor het publiek in petto hebben.