Innovatie

TEDxRotterdam. Something completely different

0

Om 09:00 ‘s-ochtends al van je stoel geblazen worden door de inspirerende verhalen en performances van wetenschappers, ondernemers, kunstenaars, filosofen en andere interessante wereldburgers? Het kon afgelopen vrijdag in Rotterdam, waar de tweede Nederlandse TEDx conferentie werd gehouden. Alleen al met het optreden van wereldkampioen fluiten Geert Chatrou was ik tevreden geweest, maar naast hem betraden meer dan 25 begenadigde sprekers en performers het podium. Een overzicht van mijn favoriete onderwerpen van TEDxRotterdam.

Social Media: shut up and listen

Ondernemers, beursgenotweetstreetteerde bedrijven en overheden buitelen over elkaar heen om Twitter accounts, Facebook Apps en Hyves pagina’s aan te maken. Iedereen probeert zijn graantje mee te pikken in de social media revolutie. De vraag is of heel hard en vaak over jezelf praten de beste manier is om die revolutie voor jouw organisatie te laten werken. Dat heeft Arjan El Fassed zich ook afgevraagd. Hij stelt terecht dat Internet, en met name de social media, een wezenlijke verandering hebben gebracht in de manier en mogelijkheden waarop mensen in ontwikkelingslanden en oorlogsgebieden kunnen communiceren met de buitenwereld. Het is fantastisch dat iedereen een stem heeft, het is minstens zo belangrijk dat er ook mensen naar luisteren. Arjan betoogt dat overheden, ontwikkelingsorganisaties en de media beter gebruik kunnen maken van social media door meer te investeren in luisteren.

Lees meer over Arjan El Fassed en zijn verhaal op: Arjan El Fassed op TEDxRotterdam en op Tumblr.

Let’s get disconnected

De TED tagline ‘Ideas worth spreading’ werd absoluut waargemaakt op TEDxRotterdam. Een van de sprekers was het er niet helemaal mee eens. Bas Haring, filosoof en schrijver, betoogde overtuigend dat het helemaal niet zo goed is om alsmaar geconfronteerd te worden met andermans ideeën. In een wereld waar iedereen maar luistert naar elkaars tweets, blogs, en Facebook winden, delft het ‘eigen idee’ het onderspit. Het vermogen om zelfstandig ideeën te ontwikkelen leidt tot meer inzicht en vooral ook nieuwe ideeën. Bovendien zijn je eigen ideeën leuker en en bron van eigenwaarde. Bas’ advies: zonder je eens in de zoveel tijd af. Tweet eens een weekend niet, lees even geen e-mail of Facebook updates en ontwikkel je eigen ideeën.

Lees meer over Bas Haring op TEDxRotterdam.

Adblocker plugin voor de echte wereld

Sommige van jullie herkennen het wel: een browser met de Adblocker plug-in die alle advertenties en banners uit de HTML verwijderd. Wat rest is de content en een groot aantal lege witte vlakken op de webpagina. Julian Oliver, een in Berlijn woonachtige mediakunstenaar bracht dit concept naar de fysieke wereld. In de online wereld is reclame een integraal onderdeel van het aanbod en heeft een duidelijk bestaansrecht. Banners en andere advertenties als compensatie voor de kosten die Frankwatching maakt om een goed blog in de lucht te houden en de advertenties in Hotmail of Gmail financieren de ontwikkel- en hostingkosten voor de e-mail functionaliteit.

In de fysieke wereld is er een minder directe link tussen reclame op abri’s en billboards in de publieke ruimte en de meerwaarde voor de consument. Met dit argument als uitgangspunt heeft Julian Oliver The Artvertizer ontwikkeld. Met behulp van augmented reality worden reclame uitingen in de fysieke wereld vervangen door kunst.

Lees meer over dit interessante experiment op de website van TEDxRotterdam en de website van het Artvertizer project.

[vimeo]https://vimeo.com/9291451[/vimeo]

Geen boekenwijsheid

De bibliotheek van de gemeente Delft is anders. Ze is niet ingericht om zoveel mogelijk ingebonden papier te verzamelen en het is er ook niet alleen maar stil. Het is een plek om op je eigen manier bezig te zijn met nieuwe media. De bibliotheek maakt de bezoeker ‘mediawijs’ in een wereld waar een schier oneindige hoeveelheid muziek, tekst, film, beelden beschikbaar is. Deze nieuwe richting is ingezet door de voormalig directeur van de bibliotheek in Delft Eppo van Nispen tot Sevenaer. De bibliotheek, DOK, heeft een aantal prijzen gewonnen (onder meer de beste bibliotheek van Nederland) en is  ‘The Coolest Library in the World’ genoemd.

Naast zijn vlammende betoog over de toekomst van ‘de bieb’, liet Eppo een korte film zien over zijn 99 jaar oude oma en haar kijk op nieuwe media en het internet. Blijf de site van TEDxRotterdam in de gaten houden, deze korte film was een van de hoogtepunten van de conferentie.

Meer over Eppo op TEDxRotterdam en voor de bibliotheek in Delft op de website van DOK.

‘Off-topic en ‘off the scale’

TEDx_logo_Rotterdam_Full-logoTEDxRotterdam was een bonte verzameling lezingen die verder ging dan onze online wereld alleen. Daarom als afsluiter mijn off-topic favorieten: buitengewone inspirerende ideeën, muziek en mensen. Let op: in de komende dagen worden ook de video’s gepubliceerd op de website van TEDxRotterdam.