How to

The Mobile Mindmap (deel 3): de weg naar mobiel succes

0

Bijna iedere organisatie heeft er ondertussen belang bij mobiel actief te zijn. Voor iedereen die nadenkt over de mobiele aanwezigheid van de organisatie speelt de vraag: Maak ik een App of juist een mobiele website? De Mobile Mindmap biedt uitkomst door licht te werpen op de belangrijkste factoren. In dit artikel richten we ons op de verschillen qua functionaliteit, performance en kosten. Het is daarmee de afsluiter van de reeks. Na het behandelen van deze factoren staat niets meer in de weg op de route naar mobiel succes!

In deze artikelreeks bespreken we de factoren die de keuze voor een App (een applicatie die een gebruiker op zijn telefoon installeert) of een mobiele website (speciale versie van een website, die gebruikers via de browser van de smartphone bekijken) beïnvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op de factoren ‘Functionaliteit’, ‘Performance’ en ‘Kosten’. Dit doen we aan de hand van concrete praktijkcases, afkomstig uit de ‘the 30 Best of Mobile’: een verzameling mobiele best practices die is uitgebracht door OMI² en Jungle Minds en gratis kan worden gedownload.
Factor ‘Functionaliteit: wat moet de toepassing kunnen?
Een van de meest bepalende vragen bij de keuze tussen een App of een mobiele website is: ‘Wat moet mijn mobiele toepassing kunnen?’ Het grote voordeel van apps is dat deze gebruik kunnen maken van de functionaliteiten die het telefoontoestel biedt. Ten eerste kunnen apps gebruik maken van de GPS-functie waardoor de huidige locatie van de gebruiker benut kan worden. Dit stelt de Thuisbezorgd app (case besproken in ‘Best of Mobile’) bijvoorbeeld in staat om dichtbijzijnde restaurants te selecteren. Bij mobiele websites is het niet altijd mogelijk de locatie van de gebruiker te achterhalen omdat niet alle mobiele browsers de GPS-functie kunnen gebruiken (iPhone vanaf OS 3.x en Android kunnen overigens wel).
Naast de GPS-functie biedt de mobiele telefoon nog ander functionaliteiten waar apps gebruik van kunnen maken. Zo maakt de Interpolis Schadehulp (case besproken in ‘Best of Mobile’) bijvoorbeeld gebruik van de camera door gebruikers gemakkelijk foto’s van schade te laten uploaden. Ook zijn mobiele ‘augmented reality’ toepassingen zoals ‘Layer’ in opkomst.  Ook dit soort toepassingen maken gerbuik van de camera. De app ‘Shazam’ (case besproken in ‘Best of Mobile’) maakt juist weer gebruik van de microfoon van de mobiele telefoon. Dit stelt Shazam in staat muziek te herkennen. Voor beide functies (camera en microfoon) geldt dat apps hier gemakkelijker gebruik van maken dan mobiele websites.
‘Shazam’ maakt gebruik van de microfoon, ‘Thuisbezorgd.nl’ van de GPS-functie en ‘Interpolis Schadehulp’ van de camera
Factor ‘Performance’: de prestaties vergeleken
Het grote verschil tussen apps en mobiele websites is dat apps (deels) op de telefoon zelf geïnstalleerd zijn. Dit levert een aantal voordelen op ten opzichte van de performance. Het eerste voordeel is dat alleen de ‘dynamische’ content ingeladen hoeft te worden. De vaste grafische elementen (vast beeldmateriaal, navigatie structuur etc.) zijn immers al op de telefoon geïnstalleerd. Dit maakt de laadtijd van apps gemiddeld korter dan die van mobiele websites. Een ander voordeel van het gegeven dat apps (deels) op de telefoon geïnstalleerd zijn is dat beperkingen van browsers of de geldende webstandaarden geen rol spelen. Hierdoor ben je bij het ontwerpen van de user interface van een app iets vrijer dan bij een mobiele website. Daar komt bij dat Apps ook offline (deels) beschikbaar zijn. Dit kan met name bij functionele applicaties (zie voorbeeld Interpolis Schadehulp) een groot voordeel zijn.
Factor ‘kosten’: ontwikkeling en beheer
De meest overzichtelijke factor in de Mobile Mindmap is de factor ‘Kosten’. Gemiddeld genomen kan gesteld worden dat Apps duurder zijn dan een mobiele website (er van uitgaande dat je voor alle type smartphones bereikbaar wilt zijn). De verklaring hiervoor is te vinden in het grote aantal platforms voor applicaties (iPhone, Nokia, BlackBerry, Windows, Android etc.). Omdat voor elk platform in andere code geprogrammeerd moet worden lopen de kosten voor zowel ontwikkeling als beheer (updates) flink op. Ook voor mobiele websites geldt dat deze moeten worden geoptimaliseerd voor verschillende browsers (Safari, Firefox, IE Mobile, Opera etc.). Vergeleken met applicaties zijn de kosten voor ontwikkeling, optimalisatie en beheer echter lager.
In samenwerking met OMI², platform voor mobiele professionals, heeft Jungle Minds ‘the Best of Mobile’ uitgebracht: 30 inspirerende mobiele cases uit de retail-, finance-, publishing-, entertainment- en B2B-branche. Van elke case worden de doelstellingen, de learnings en natuurlijk de resultaten besproken. De Best of Mobile is gratis te downloaden via de website van Jungle Minds.

MobileMindmap 600In deze artikelreeks bespreken we de factoren die de keuze voor een App (een applicatie die een gebruiker op zijn telefoon installeert) of een mobiele website (speciale versie van een website, die gebruikers via de browser van de smartphone bekijken) beïnvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op de factoren ‘Functionaliteit’, ‘Performance’ en ‘Kosten’. Dit doen we aan de hand van concrete praktijkcases, afkomstig uit de ‘The 30 Best of Mobile’ (zie onderaan dit artikel).

Factor ‘Functionaliteit: wat moet de toepassing kunnen?

Functionaliteit 150Een van de meest bepalende vragen bij de keuze tussen een App of een mobiele website is: ‘Wat moet mijn mobiele toepassing kunnen?’ Het grote voordeel van apps is dat deze gebruik kunnen maken van de functionaliteiten die het telefoontoestel biedt. Ten eerste kunnen apps gebruik maken van de GPS-functie waardoor de huidige locatie van de gebruiker benut kan worden. Dit stelt de Thuisbezorgd app (case besproken in ‘Best of Mobile’) bijvoorbeeld in staat om dichtstbijzijnde restaurants te selecteren. Bij mobiele websites is het niet altijd mogelijk de locatie van de gebruiker te achterhalen omdat niet alle mobiele browsers de GPS-functie kunnen gebruiken (iPhone vanaf OS 3.x en Android kunnen overigens wel).

Naast de GPS-functie biedt de mobiele telefoon nog ander functionaliteiten waar apps gebruik van kunnen maken. Zo maakt de Interpolis Schadehulp (case besproken in ‘Best of Mobile’) bijvoorbeeld gebruik van de camera door gebruikers gemakkelijk foto’s van schade te laten uploaden. Ook zijn mobiele ‘augmented reality’ toepassingen zoals ‘Layar’ in opkomst.  Ook dit soort toepassingen maken gebruik van de camera. De app ‘Shazam’ (case besproken in ‘Best of Mobile’) maakt juist weer gebruik van de microfoon van de mobiele telefoon. Dit stelt Shazam in staat muziek te herkennen. Voor beide functies (camera en microfoon) geldt dat apps hier gemakkelijker gebruik van maken dan mobiele websites.

‘Shazam’ maakt gebruik van de microfoon, ‘Thuisbezorgd.nl’ van de GPS-functie en ‘Interpolis Schadehulp’ van de camera

‘Shazam’ maakt gebruik van de microfoon, ‘Thuisbezorgd.nl’ van de GPS-functie en ‘Interpolis Schadehulp’ van de camera

Factor ‘Performance’: de prestaties vergeleken

Performance 150Het grote verschil tussen apps en mobiele websites is dat apps (deels) op de telefoon zelf geïnstalleerd zijn. Dit levert een aantal voordelen op ten opzichte van de performance. Het eerste voordeel is dat alleen de ‘dynamische’ content ingeladen hoeft te worden. De vaste grafische elementen (vast beeldmateriaal, navigatiestructuur etc.) zijn immers al op de telefoon geïnstalleerd. Dit maakt de laadtijd van apps gemiddeld korter dan die van mobiele websites. Een ander voordeel van het gegeven dat apps (deels) op de telefoon geïnstalleerd zijn is dat beperkingen van browsers of de geldende webstandaarden geen rol spelen. Hierdoor ben je bij het ontwerpen van de user interface van een app iets vrijer dan bij een mobiele website. Daar komt bij dat Apps ook offline (deels) beschikbaar zijn. Dit kan met name bij functionele applicaties (zie voorbeeld Interpolis Schadehulp) een groot voordeel zijn.

Factor ‘kosten’: ontwikkeling en beheer

Kosten 600De meest overzichtelijke factor in de Mobile Mindmap is de factor ‘Kosten’. Gemiddeld genomen kan gesteld worden dat apps duurder zijn dan een mobiele website (er van uitgaande dat je voor alle type smartphones bereikbaar wilt zijn). De verklaring hiervoor is te vinden in het grote aantal platforms voor applicaties (iPhone, Nokia, BlackBerry, Windows, Android etc.). Omdat voor elk platform in andere code geprogrammeerd moet worden lopen de kosten voor zowel ontwikkeling als beheer (updates) flink op. Ook voor mobiele websites geldt dat deze moeten worden geoptimaliseerd voor verschillende browsers (Safari, Firefox, IE Mobile, Opera etc.). Vergeleken met applicaties zijn de kosten voor ontwikkeling, optimalisatie en beheer echter lager.

Best of cover 600

Download de gratis Best of Mobile van Jungle Minds en OMI2

In samenwerking met OMI², platform voor mobiele professionals, heeft Jungle Minds ‘the Best of Mobile’ uitgebracht: 30 inspirerende mobiele cases uit de retail-, finance-, publishing-, entertainment- en B2B-branche. Van elke case worden de doelstellingen, de learnings en natuurlijk de resultaten besproken. De Best of Mobile is gratis te downloaden via de website van Jungle Minds.