Apps & Tools

Gebruik Google voor online marktonderzoek

0

De meeste mensen kennen Google alleen van de zoekmachine. En ook marketeers gebruiken Google producten vaak alleen in relatie tot zoekmachinemarketing, terwijl er met de producten van Google veel meer mogelijk is. Als marketingintelligence-adviseur onderzoek ik al jaren de mogelijkheden die Google-producten bieden voor het verzamelen en analyseren van online en offline marketinginformatie. In deze blog een paar voorbeelden van hoe Google je kan helpen bij het opzetten van een online marktonderzoek.

Marktonderzoek

Marktonderzoek is meer dan alleen een vragenlijst. En Google kan je niet helpen met het maken van een onderzoeksopzet of een goede vragenlijst. Als je zelf nog weinig ervaring met marktonderzoek hebt is het verstandig voor sommige onderdelen, zoals de probleemstelling en representativiteit, een deskundige in te schakelen. Lees hier over ook meer op mijn eigen blog.

Online vragenlijst

Google heeft absoluut niet de beste software voor het maken van online vragenlijsten, maar met Google Forms wordt toch een redelijk alternatief geboden voor de vele vaak betaalde programma’s.  Zo ondersteunt het programma 7 vraagtype van opentekst tot en met multiple choice matrixvragen en is er de mogelijkheid op basis van een antwoord de respondenten naar een bepaalde sectie in de vragenlijst te laten springen. Er is zelfs een optie om via een URL vooraf gegevens in te vullen in een formulier. Handig voor bijvoorbeeld klantgegevens. Verder is er een basis rapportagefunctie met grafieken en resultaten per vraag. Wie meer wil doen met de gegevens zal deze moeten bewerken via Google Spreadsheets waar Google Forms van onderdeel is.

Reviews

Een tweede product dat gebruikt kan worden voor het doen van online marktonderzoek is Google Friend connect (GFC). Deze dienst is bedoeld voor het plaatsen van social features op je site. Naast de mogelijkheden om gegevens van je leden te verzamelen – die je kunt gebruiken voor het personaliseren van nieuwsbrieven en inhoud – zijn er ook gadgets voor het beoordelen van een pagina of een gedeelte daarvan.

De standaard gadget voor scores en beoordelingen is uitstekend te gebruiken voor het bijhouden van reviews op je site. Niet alleen nuttig voor je bezoekers, maar ook als site-eigenaar geven de reviews kwantitatief (beoordelingscijfers) en kwalitatief (opmerkingen) inzicht in de populariteit van producten en diensten. De gadget biedt verschillende opties om de beoordelingen te moderaten. Een nadeel van de gadget is dat het vooralsnog niet mogelijk is de gegevens van deze gadget te exporteren, waardoor het analyseren van de resultaten een stuk lastiger is.

Polls

Maak je gebruik van Blogger dan kun je eenvoudig een poll-gadget toevoegen via de ontwerppagina van je blog. Voor andere sites is de enquête-gadget van GFC te gebruiken. Grote verschil met de meeste polls is dat de reacties van bezoekers op de vragen openbaar zijn en worden weergegeven op hun profiel op je site. De antwoorden kun ja als site-eigenaar weer gebruiken voor gepersonaliseerde inhoud en advertentiesystemen van Friend Connect. Zo worden je onderzoeksgegevens direct gebruikt voor het verbeteren van je marketingactiviteiten en niet alleen als vulling voor een dik onderzoeksrapport.

Zoals met veel producten van Google heeft ook GFC de mogelijkheid voor invoegtoepassingen en API’s. Dit voorbeeld van Guitar Universe laat zien hoe je deze voor een grafische poll gadget kan gebruiken. Weer eens een leuke afwisseling op de doorsnee tekstpolls.

Desk(top) Research

Behalve het veldwerk via vragenlijsten, reviews en polls  kun je natuurlijk ook op zoek naar bestaande informatie. De meest voor de hand liggende methode is dan om te googelen, maar daar wil ik het hier nu eens niet over hebben. Google heeft een paar diensten die gebruik maken van andere databronnen en waar gegevens ook op een andere manier dan de gebruikelijke lijst met zoekresultaten worden gepresenteerd. De meest bekende is misschien wel Insight for Search waarmee Google inzicht geeft in haar zoekstatistieken. Je kunt vergelijkingen maken op zoektermen, locaties en perioden. Een praktische tool voor bijvoorbeeld  het analyseren van online interesse voor je eigen producten of die van de  concurrenten. Andere toepassingen zijn onderzoek naar merkassociaties, seizoenstrends of nieuwe markten. En – zoals onderstaande video laat zien – zelfs het effect meten van offline campagnes.

Minder bekend is de Public Data Explorer, een product dat is ontstaan uit de overname van de Trendanalyzer software van de Gapminder Foundation, beter bekend als de Motion Chart. Deze software wordt bij de Public Data Explorer gebruikt om online openbare statistieken te kunnen analyseren. Er zijn verschillende datasets van onder andere de Wereldbank en Eurostat beschikbaar.

Een andere openbare databron is Google Internet Stats. Een site waar de laatste feiten en cijfers over internet worden gepubliceerd. De berichten zijn afkomstig van derden en het is niet duidelijk of en hoe Google de kwaliteit van deze data controleert. Een andere kanttekening is dat dit een dienst van Google UK is, waardoor de inhoud niet altijd relevant is voor Nederlandse marketeers. Desondanks weer een goed voorbeeld van Google om haar missie (‘to organise the world’s information and make it universally accessible and useful’) niet alleen met een zoekmachine te realiseren.

Nog veel meer

Uiteraard zijn er nog meer Google-producten die voor marktonderzoek zijn te gebruiken. Ik heb me hier beperkt tot de producten die naar mijn mening het meest geschikt zijn voor het online verzamelen van gegevens.

Ik heb daarbij ook geen aandacht besteed aan rapportage- of analyse-tools die je voor je onderzoek kunt gebruiken. Of producten die je weer kunt gebruiken om de resultaten te publiceren en te delen met collega’s of de rest van de wereld. En dat is wel zo handig als je ook echt iets met je onderzoeksgegevens wilt doen.

Ik zie de Google-producten zeker niet als de ideale onderzoekssoftware, maar de meeste Google-producten zijn gratis en daarmee een uitstekend alternatief voor de vaak dure marketingintelligencesoftware. Met name het MKB zou hier nog veel meer van kunnen profiteren.

Door alleen Google-producten te gebruiken is het makkelijker één omgeving te maken voor onderzoek, analyse en publicatie dan met allemaal verschillende aanbieders. Bovendien zijn veel Google-producten open scource en dus ook aan te passen aan meer specifieke eisen en wensen. Meer voorbeelden van Google-producten voor marketingintelligence kun je zien in een live demo die ik met Google-sites heb gemaakt.

Ben benieuwd naar jullie ervaring.