Inspiratie

Keizer Adobe blijft omhoog lopen

0

Vrijwel elke computer in de wereld bevat Adobe-software, Photoshop heeft 1,3 miljoen fans op Facebook en er wordt wereldwijd gemiddeld slechts 2 keer per uur negatief getweet over Adobe. Al 3 decennia is Adobe de geroemde keizer van de creatieve wereld. Maar om dat te blijven, moet de keizer omhoog blijven lopen. Bij stilstand zal hij naar beneden glijden.

Van berichten naar netwerken

Adobe is natuurlijk altijd al bezig geweest met innovaties in de tientallen softwareproducten. Feedback daarop geven kon ook al lang, maar pas sinds een jaar is ontdekt dat de grote groep gebruikers via social networks en real-life networks (events) misschien wel wat beter en sneller te benaderen zijn. Zo stak Adobe dit voorjaar wat tijd in hun Facebook-identity en vervolgens vervijfvoudigde het aantal fans van de Photoshop-Facebookpagina naar 1,3 miljoen!  Het tweede Adobe User Group XL (augXL) event is een voorbeeld van het feit dat de gebruikers zelf ook meer behoefte hebben aan een Adobe-netwerk. Dit event is namelijk niet door Adobe zelf, maar door de Vereniging Adobe User Group Nederland georganiseerd. Bijna 1000 (met name Nederlandse) gebruikers kwamen naar Amsterdam voor presentaties van Adobe zelf en die van hun beste vriendjes.

Van Flash naar HTML5

Eén van de kritische geluiden die je hoort op dit moment (gevoed door Apple) is dat Flash niet meer nodig zou zijn met de komst van de o zo mooie HTML5 en CSS3-standaarden. Adobe probeert al direct bij de eerste keynote van de dag deze discussie uit de weg te helpen. Flash en ook andere Adobe-producten ondersteunen en exporteren ook naar HTML5. Ze zien elkaar meer als aanvulling. Geen ruzie dus, maar samenwerken, dat laat ook dit filmpje uit ‘Technology Street’ zien:

Van Flash naar Apps

Maar het Flash platform is niet alleen met HTML5 bezig, ook het maken van native apps kan met Flash. Zelfs ook in beperkte mate voor de iPhone (Apple doet soms wat moeilijk), maar voor Android kan al enige tijd met Flash Builder (op basis van Flex) eenvoudig een app worden gemaakt. Zelfs mij (zonder Flex-ervaring) is dat in een workshop van 1,5 uur gelukt! Nu zal het wellicht wel wat meer kennis en tijd eisen als je in je app meer wilt doen dan alleen 3 plaatjes tonen, maar apps voor Android maken, lijkt toch een stuk toegankelijker dan apps voor de iPhone maken.

Van InDesign naar iPad

Waar de iPhone lange tijd behoorlijk geblokkeerd was voor alles zonder appeltje erop, besefte Apple al direct dat ze voor de iPad toch wat meer toegang vanuit de DTP-software moeten geven om de iPad-magazines tot een succes te maken. E-books maken vanuit InDesign was technisch al geen probleem (enige is dat de DTP-ers basis CSS moeten leren), maar Adobe komt nu ook met een Digital Publishing Suite (DPS), waarmee interactieve magazines geëxporteerd kunnen worden naar apps voor meerdere tablets (ook iPad), telefoons of gewoon PC’s. En dat niet alleen, DPS verzorgt ook de hele afhandeling van de apps en de statistieken van het gebruik! Dat klinkt erg mooi, maar het maken van een interactief magazine door een klassieke magazine-redactie is wel erg lastig.

Er zijn 3 problemen:

  1. Alle tablets en telefoons verschillen ongeveer van resolutie/grootte. Om toch de magazine experience te geven, kan niet zomaar geschaald worden. Voor elke resolutie moet dus een apart ontwerp gemaakt worden.
  2. DTP-ers zijn niet gewend interactief te denken. iPad-magazine design zou eigenlijk altijd in een team moeten van een magazine DTP-er en een interactive (web)-designer. En die laatste is vaak niet in dienst bij een magazine-redactie.
  3. De content moet rijker zijn. Alleen tekst en foto’s tonen, is te saai voor de iPad. Een fotograaf moet ook filmpjes maken en een tekstschrijver moet zijn tekst in meerdere lagen aanbieden.

Voor grote partijen die ook al veel op het web actief zijn, is de stap gelukkig wat kleiner. Zo maakte Wired al een iPad-app met DPS. Voor kleinere traditionele partijen vrees ik dat het een behoorlijke organisatorische verandering eist. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten. Want naast Apple pakt ook Adobe een deel van de prijs per gedownloade op DPS gebaseerde app.

Van alles naar 1

Niet besproken op augXL, maar wel een duidelijke trend, is dat de software steeds meer naar elkaar toe groeit. Kortom, Adobe moet vroeg of laat producten gaan fuseren!  De discussie over Fireworks en Photoshop leeft natuurlijk al jaren, wat mij betreft zouden ze de features al lang mogen combineren. En ook Illustrator kan erbij gevoegd worden, nu vectoren toch ook steeds meer de overhand in Photoshop krijgen. Maar met de toevoeging van interactieve elementen en CSS aan InDesign en de combi van HTML5 en Flash is het misschien ook een idee om Flash, Dreamweaver en InDesign stap voor stap te integreren tot 1 product. Adobe Design 1.0 en Adobe Interactive 1.0 zullen de logische nieuwe namen zijn. Met het hele Adobe videopakket heb ik al lange tijd niet veel gedaan en is wellicht standalone nog handig voor films, maar met de komst van interactieve televisies zouden ook veel van die features wat mij betreft in Adobe Interactive 1.0 terug mogen komen.

In een 2e ronde fusies in 2017 kan dan de volgende stap gemaakt worden door design en interactiviteit in 1 pakket te koppelen. Adobe All 1.0 is geboren. Twee mogelijke (kleine) nadelen zijn dat het een behoorlijk zwaar en complex product zal worden en dat Adobe minstens 20.000 euro zal vragen, gezien ze daar vrijwel al hun omzet mee zouden moeten binnenhalen. Toch lijkt mij dit op de langere termijn wel een berg die Keizer Adobe zal moeten beklimmen om op/aan de top te blijven staan.