Innovatie

TedxAms: het podium voor denkers en innovators II

0

Gisteren gaf ik al het verslag van alle ochtendsprekers op TedxAmsterdam. Hierbij het vervolg met alle sprekers in middag en avond. Een opmerkelijk gemêleerd gezelschap van jong en oud, man vrouw, studenten, kunstenaars, CEO’s, starters en enkele BN-ers. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een open mind. En ze behoren meer dan gemiddeld tot de innovators/early adopters van ons land.

Wim Hof beheerst lichaamstemperatuur

Wim Hof is de wereldrecordhouder van het ‘langste ijsbad’. Hij kan zonder problemen uren in een ijsbad zitten. Hij komt gekleed in alleen zijn zwembroek het toneel op. Prof. Dr. Maria Hopman heeft hem onderzocht. Zijn immuunsysteem heeft hij leren beheersen en controleren in de echte natuur.

Hopman legt het experiment uit. Ze heeft Wim Hof o.a. een pil laten slikken die zijn lichaamstemperatuur binnenin (in the core) kan meten. Zijn lichaamstemperatuur kan hij namelijk beheersen. Het gaat van 38 naar 37 graden nadat hij 80 minuten in ijs heeft gezeten. De huidtemperatuur gaat zelfs naar 10 graden wat erg koud is, maar zijn ‘core’ blijft op een goede temperatuur. Ook zijn hartslag en bloeddruk veranderen nauwelijks, terwijl wij normale mensen een veel hogere hartslag en bloeddruk krijgen als we al even onder een koude douche staan. Hij kan zijn bloedvaten controleren. Hij doet het al sinds zijn twaalfde, waardoor hij erg getraind is om tegen deze extremen te kunnen. Een andere uitleg kan zijn dat het ook met zijn genen te maken zou hebben. Kortom, professor Hopman kan het nog niet echt verklaren!

Terwijl de professor haar uitleg heeft gegeven, is Wim intussen in een bak met ijs gegoten en blijft daar staan terwijl er andere sprekers aantreden.

Aubrey de Grey: Voorkom ouder worden

Aubrey de Grey

Aubrey de Grey is chief science officer van de Sens Foundation, die zich bezighouden met rejuvenation of biotechnologies. 2/3 van de mensheid sterft vanwege ouderdom. Dat zijn 100.000 doden van de 150.000 doden per dag. In ontwikkelde landen is dat zelfs 90%.  Wellicht moeten we zorgen dat mensen niet meer oud worden. Maar het is ook wel saai als we geen ziektes meer hebben als Alzheimer.

Het is onoverkomelijk dat we ouder worden. Gedurende ons leven zorgt metabolisme voor schade aan ons lichaam, wat uiteindelijk resulteert in zoveel schade dat de dood er op volgt.

Het is niet zozeer een onoplosbaar probleem in biologie, maar wel een probleem in de medische wereld. Preventie is beter dan genezen, dus laten we dat metabolisme eens voorkomen, dan voorkomen we ouderdom. Aubrey ziet wel een ‘paar’ problemen, zoals dat we niet weten hoe metabolisme werkt, laat staan dat we het kunnen stoppen. Wat een oplossing kan zijn is dat we metabolisme en de schade die het aanricht op het lichaam van elkaar scheiden. Dat we het gedurende het proces (het leven) steeds repareren, bijvoorbeeld bij een 30-jarige die extra cel therapie krijgt. Zo krijgt die persoon in ieder geval een gezonder leven en wellicht (daardoor) ook een langer leven. Aubrey schat dat er een 50/50 kans is dat we binnen 25 jaar mensen een 30 jaar langer leven kunnen geven. Wow! (red.).

De eerste 1000 jaar oude mens is waarschijnlijk maar 20 jaar jonger dan de 150 jaar oude mens. De redenen om niets te doen zijn er niet. Kortom: Aubrey houdt een vurig pleidooi om hier meer onderzoek naar te doen.

Renée Bekkers en Pieternel Berkers van TOEAC. Ze spelen ‘Enchantment, obsession and vitality’

Martine de Wit: Worldmoon

In de categorie ‘Ideas worth doing’ zie we de speech: Worldmoon, van Martine de Wit, co-founder DUS Architects. Zij heeft het idee om menselijke as naar de maan te schieten en tegelijkertijd een atmosfeer te schapen rondom de maan, die daardoor op termijn leefbaar wordt. Ze heeft een minimaan van zilver gemaakt dat als sieraad gedragen kan worden. Zie meer op worldmoon.

Dan zien we Wim Hof met enige moeite en hulp het ijs verlaten. De host weet het hilarisch vol te praten. Hij is werkelijk een ontdekking als dagvoorzitter. Niemand mist Joris meer. Wim verlaat het toneel met zijn uitsmijter ‘the cold is my warm friend’.

Achterkleindochter Darwin over biologie toen en nu

Sarah Darwin op TEDxAmsterdam 2010

Sarah Darwin, nazaat van Charles.

Dr. Sarah Darwin is bioloog. Ze start met een filmpje uit de serie over De Beagle, waarin ze zelf de reis van haar bedovergrootvader Charles Darwin nog eens overdeed. Ze beschrijft hoe haar beroemde voorvader ooit voet aan wal moet hebben gezet in Brazilië en hoe zij dat onlangs opnieuw deed met haar gezin. De Brazilianen nu zijn vervreemd van de natuur. Het zijn mensen die in beton leven en minstens 1,5 uur moeten rijden om een stukje natuur te kunnen zien.

Dat alle mensen behoren tot een en dezelfde soort bedacht de oude Darwin ooit in dat wilde oerwoud van Brazilië. Brazilië was ooit het paradijs van de soorten, terwijl tijdens haar bezoek er bijna niets meer van over was. We zijn dus onthecht van de natuur geraakt, terwijl we die volgens Sarah wel nodig hebben. En de natuur heeft ons ook nodig, want uit onderzoek blijkt dat mensen die de natuur begrijpen, zich ook meer inzetten voor die natuur. Bijzonder om deze beroemde nazaat met verstand van zaken te horen spreken.

Fernando Gil: Senses to Sight

Fernando Gil is oprichter van Auire, en spreekt over Senses to Sight. Blinde mensen worden geholpen met diverse hulpmiddelen. Zoals een kleurenscanner voor geld. Die kost normaal 600 dollar, maar Gil maakte er een voor 100 dollar. Hij wil betaalbare hulpmiddelen ontwikkelen.

Peter van Lindonk over het circus

Peter van Lindonk, Founder PINC, The greatest show on earth. Hij is de ‘ringmaster’ tijdens het kerstcircus in Carré. Hij spreekt over hoe het cricus ooit was en hoe de eerste ‘ring’ werd bedacht. Op de achtergrond oude circusbeelden en affiches. Hij kondigt tevens een optreden van 2 Chinese (circus)artiesten aan die een prachtige ballet/acrobatiek voorstelling geven. Gaat dat (nog eens) zien!

Chinese circusact

Carolien Gehrels

Carolien Gehrerls: I AMsterdam

Carolien Gehrels is wethouder te Amsterdam van onder andere economische zaken en cultuur. Ze spreekt over haar tijd in Rome, waar ze verbleef toen haar ega haar had verlaten. 6 maanden na haar tijd in Rome ontwierp ze de I AMsterdam campagne.

Ze gaat in op de geschiedenis van Amsterdam en legt de link tussen die geschiedenis en het heden waarin Amsterdam het centrum is geworden van de internetinfrastructuur met am6. Het gaat haar om ‘connecting the dots’. Een mooi staaltje Amsterdam-promotie, hoewel met een wat stroeve presentatie, voorgelezen van papier in slecht Engels.

Irene Mathijssen: innovaties in de plastische chirurgie

Dr. Irene Mathijssen is plastisch chirurg in het Erasmus Medical Centre. Ze heeft het over de innovaties in haar vakgebied. Het begon met Johannes Esser die in de 1e Wereldoorlog gezichtsrecontructie deed bij mensen met oorlogswonden. Oorlogen zorgen al jaren voor noodzakelijke innovaties om gezichten te kunnen herstellen.

Irene Mathijssen

De craniofacial surgery heeft een flinke stap voorwaarts gemaakt in de jaren ’60 toen er aanvankelijk slechts 10 mensen in de wereld waren die zich met dit vakgebied bezighielden. Irene heeft het over methoden om schedels van 6-jarigen doormidden te zagen en via metalen pinnen uit te rekken. Het klinkt afschuwelijk, en de plaatjes zijn ietwat naar, maar het resultaat voor de patiënten is verbluffend.

Microsurgery, waarbij bloedvaten aan elkaar gezet kunnen worden, vormden de basis voor de huidige transplantatiepraktijk. Nu kunnen we ook huid, spieren en zelfs hele botstructuren aanpassen. Het grootste probleem is nu: patiënten willen een nieuw gezicht. Sommige patiënten spreken zelfs van HET gezicht in plaat van MIJN gezicht.

Bas Lansdorp: airborne windenergie is goed alternatief voor kolen

Bas Lansdorp spreekt over airborne windenergie. In feite is dat windenergie die niet aan de aarde vastzit. Denk aan vliegers. Volgens Bas kan dat tegen veel minder kosten dan de gemiddelde windturbine. Het zijn bijvoorbeeld propellers die aan een vleugel vastzitten. Of je laat een grote vlieger op aan een dikke kabel. De trekkracht zorgt voor energie doordat de kabel om een spoel heen zit. Bas heeft een prototype vliegtuig meegenomen, die 10KW energie kan opwekken. Als bewijs laat hij een filmpje van een test zien. De voordelen zijn dat hoog in de lucht er meer wind (=energie) zit. Ook de kleinere formaten schelen in de kosten. Door het gebruik van weinig materiaal blijven ook de kosten lager, waardoor de prijs op het niveau van kolen komt. Prima pitch van Bas.

Bart Koolen

Bart Koolen: Listen with your Eyes

Bart Koolen is een designer. Hij is doof. Zijn spreekbeurt gaat (via een doventolk) over Listen with your eyes. Er zijn 16.000 doven in Nederland. Hoe staat Bart ‘s ochtends op? Omdat hzijn matras gaat schudden. De Mobile Phone gebruik  hij om te mailen, sms-en, chatten. Optimale communicatie is 100%. 7% daarvan wordt gebruikt voor spraak. Hij heeft slechts 1 zintuig van de 5 minder dan andere mensen. Kunnen we alles zeggen met onze handen? Ja,  maar we gebruiken ook veel gezichtsuitdrukkingen en body language.

Hij vertelt hoe doven kunnen communiceren, hoe hij en zijn ouders er mee zijn opgegroeid. Hij heeft zich erbij moeten neerleggen dat er in zijn leven nog geen dokter komt die hem zijn gehoor kan teruggeven. Ja, doven kunnen ook dansen. Hij kan vibraties horen, mensen zien dansen en hij kan dansende mensen ruiken. Concerten ruiken namelijk verschillend (hilariteit in de zaal). Grappen zijn echter anders.

Hij sluit af met een oproep dat iedereen gebarentaal kan leren. Mooi verhaal, eerlijk en humorvol over zijn handicap.

“De 16 grootste schepen vervuilen net zoveel als alle auto’ s ter wereld”

Jorne Langelaan

Jorne Langelaan is van Fairtransport. Hij komt uit een geslacht van varenden en heeft al heel wat kilometers op de 7 zeeën achter de rug. Een groot schip verbruikt per dag 10.000 liter brandstof. Van die schepen zijn er 10.000. De 16 grootste schepen zorgen voor net zoveel co2-uitstoot als alle auto’s ter wereld bij elkaar.  Elk jaar sterven er 70.000 mensen aan hartkwalen en kanker door scheepsuitstoot. Windenergie op schepen is een van de meest efficiënte alternatieven voor brandstof. Voor 1870 waren er eigenlijk alleen maar zeilschepen. Waarom doen we dat niet opnieuw?

De ‘Tres Hombres’ is zo’n schip dat over de oceanen zeilt. Maar het volgende is een hybrid vrachtschip met zeil en motor; de Ecoliner. Zeilschepen zijn niet echt langzamer. Met goede wind zijn ze zelfs sneller. Als je evengrote schepen qua kosten gaat vergelijken, dan kost het hybride schip evenveel. Prijs en snelheid zijn gelijk, en het is beter voor het milieu. Toch gaat niemand (de scheepstransporteurs) het echt doen, tot nu toe. Hij roept op tot een transportrevolutie. Top preso van deze Jorne.

Elevator pitches

Dan zijn er 3 elevator pitches. Op het podium mogen 3 start-ups zichzelf presenteren. Een online game ‘Onthegroundreporter.com‘, waardoor mensen de media in bijvoorbeeld Darfur beter kunnen begrijpen. Thewinddrinker.com kan zout water in drinkwater omzetten met behulp van windenergie. Treemagotchi.nl zorgt voor het planten van een digitale boom in je sociale netwerk. De boom overleeft alleen als je ‘groene’ acties onderneemt. Het publiek mag stemmen wie het meest aansprekende idee heeft. Later op de avond wordt bekend gemaakt dat Winddrinker heeft gewonnen.

Rogier van der Heide: geen licht zonder duisternis

Rogier van der Heide

Rogier van der Heide is Chief Design Officer Philips Lighting. Hij start met de stelling dat er geen goed licht is zonder voldoende duisternis. Hij laat diverse voorbeelden zien hoe licht en schaduw (duisternis) in de wereld zijn ontworpen. Van de zon genieten in gebouwen is erg belangrijk. Er zijn kantoren waar geen elektrisch licht nodig is. Ook is er een idee dat het gele licht en het blauwe licht goed zijn voor ons gedrag.

Ziekenhuizen gaan hierop in om mensen sneller beter te laten worden, scholen gebruiken het om beter te leren. Maar Rogier wil het ook over de duisternis hebben. Hij spreekt over de ‘lichtvervuiling’ van vooral de westerse wereld. LED kan zorgen dat we het licht alleen laten schijnen op plaatsen waar we het nodig hebben. Deze lichten zijn zo groot als een luciferkop. Elke LED geeft blauw licht. Maar een fosforkap maakt het licht wit en daarmee kun je het ook richten. Denk ook eens aan de grootste lichtshow in het universum, en dat is het universum zelf.

Lasershow

Na het eten (voor iedereen een brown bag met eetbaar materiaal) gaan we de vrieskou buiten in, voorzien van een blauwe fleece van sponsor Liander. Want daarbuiten is een lasershow van Philips die de Stadsschouwburg in het licht zet. Erg mooi, maar koud. We hebben nog niet allemaal de weerstand van Wim Hof.

Rutger Hauer

Binnen is er een muzikaal welkom door Muthoni the Drummer Queen. Daarna zien we Rutger Hauer via Skype. Rosenfeld stelt hem een paar vragen, maar de vermoeid ogende Hauer laat niet veel meer horen dan dat hij van ons allemaal houdt en dat perfectie voor dode mensen is. Hier had ik iets meer van verwacht en het is in mijn ogen teleurstellend.

Afsluiting

Dan komt Jim Stolze het podium op en wordt hij spontaan toegezongen door het publiek vanwege zijn verjaardag. Hij heeft nog wat afsluitende gedachten. Hij bedankt velen uitgebreid. ook de organisatoren Van TEDxChange, TEDxYouth en binnenkort TEDxWoman op 7 en 8 december. Ook Mellinda Gates heeft een videoboodschap namens de Bill & Melinda Gates foundation die aangetrokken is door de TEDxAms-community met hun ‘ideas worth doing’.

In het Dialogue House is met 100 man gekeken naar de TEDxChange uit New York, waarna met 8 personen presentaties zijn gegeven. Een daarvan was Marlon Parker uit Zuid Afrika, die hier opnieuw zijn 3 minuten talk doet. Het gaat over wat hij vroeger wilde worden (groter) en dat hij niet betrokken wilde raken bij gangs, HIV etc. Hij zag vooral mensen om zich heen die geen hoop meer hadden. En zonder hoop kunnen mensen niet verder. Hij ging naar een lokale, slechte school en vroeg daar naar de 10 slechtste leerlingen. Na een week kregen ze telefoontjes van 50 personen en een week later waren dat er 100. Mensen die wilden ontsnappen uit hun wereld. Via de mobiele telefoon kregen al die mensen contact en daardoor ook hoop. Melinda Gates had hem geïnspireerd om in zijn eigen community iets te gaan doen. Hij gaat die ‘mobiele dienstverlening’ nu ook exporteren naar andere landen in Europa en Azië. En dat allemaal via TEDx. Ze hebben nu al 250 miljoen personen kunnen helpen, iets van hoop kunnen geven.

Dan sluit Hans Teeuwen met een weergaloze show af. Een echte finale voor deze dag. Voor velen die thuis de livestream bekeken, was Teeuwen echter niet te zien. Daarna afsluitende drankjes met een dj en een afterparty in BoomChicago. Maar niet voordat iedereen met een goed gevulde goodiebag de Stadsschouwburg verliet.

Jim Stolze en Pep Rosenfeld

Wat Maakt TEDxAms nu zo bijzonder? Vooral het publiek. Een opmerkelijk gemêleerd gezelschap van jong en oud, man vrouw, studenten, kunstenaars, CEO’s, starters en enkele BN-ers. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een open mind. En ze behoren meer dan gemiddeld tot de innovators/early adopters van ons land. Leuk dat ik met hen heb kunnen genieten van de talloze ideeën die het waard zijn om verder te worden verspreid. Dankzij een vlekkeloze, zeer professionele organisatie en een stortvloed aan media aandacht die ze hebben gegenereerd en gekregen, kan ik ook dit jaar weer concluderen TEDxAmsterdam: event of the year!

Dank voor de foto’s van TedxAmsterdam door: Maurice Mikkers en Jan Jaap Heine.