Cases, How to

KPI dashboard geeft overzicht van online doelen

0

Als je inzicht hebt in het succes van je website, applicatie of campagne, dan weet je of de investering zichzelf terugverdient en hoe je het resultaat van online marketing inspanningen kunt vergroten. De meeste webanalytics programma’s geven wel inzicht in bezoekersgedrag en in het pad dat bezoekers afleggen naar een conversie, maar geen helder overzicht van behaalde online doelen en de ontwikkeling in tijd.  Overzicht krijg je door middel van een KPI dashboard, dat volledig gebouwd is op jouw online doelen.

KPI dashboard op basis van de Google API

Online KPI dashboard

Online KPI dashboard op basis van de Google API

Unicef meet haar marketingcampagnes heel strak door en geeft dan ook alleen geld uit aan campagnes die ook echt leden en donaties opleveren. Voor Unicef is het zaak om de KPI’s van dag tot dag in één overzicht te zien en marketingbudgetten te verschuiven naar de best lopende campagnes.

Vanuit deze behoefte hebben we voor Unicef een online dashboard ontwikkeld op basis van de Google API. Het dashboard geeft in één oogopslag weer of de online doelen van Unicef zijn behaald en geeft een overzicht van de ontwikkeling over het hele jaar.  Daarnaast zie je ook hoe de prestatie is ten opzichte van de vorige periode. Op de eerste tab geven we een overzicht van het aantal bezoekers en de conversie naar een donatie of webshop aankoop. Vervolgens kun je dieper inzoomen op de hoofddoelen.

Hoe bouw je een online KPI dashboard?

1. Maak een overzicht van de online doelen

Allereerst maak je een overzicht van de hoofddoelen van je organisatie/website.  Elke website heeft doelen, of het nu om een transactie, donatie, contactaanvraag of sollicitatie gaat. Probeer hierbij echt te focussen op de hoofddoelen, anders wordt het dashboard alsnog druk en onoverzichtelijk.

Online doelen zijn niet: Online doelen zijn wel:
aantal pageviews conversie van 2,5% in 2011 behalen
tijd op de site gemiddeld transactiebedrag van € 20,- behalen
bezoekerspad aantal sollicitaties met 15% verhogen

Als je geen target aan je doelen wilt hangen, dan kun je ook alleen de KPI’s, de metrics die inzicht geven in het succes van je website, weergeven op het dashboard. Op die manier kun je, zonder er een doel aan te hangen, toch zien hoeveel conversie je hebt en hoe deze zich ontwikkelt in tijd.

2. Maak de doelen visueel

Welke KPI’s wil jij dagelijks bekijken en welke wil het management zien? Teken de doelen uit op papier en laat een HTML pagina maken. Door het visueel maken van je doelen dwing je jezelf ook om de belangrijkste elementen boven tafel te krijgen; de essentie van de website.

3. Google Analytics API verbinding

Door middel van de Google Analytics API  kun je alle metrics uit Google Analytics verkrijgen en verplaatsen naar een andere locatie; het dashboard. Google maakt elk kwartier verbinding met je dashboard. Het is dus mogelijk om een dashboard al op dagniveau te laten werken. Google biedt veel informatie voor developers over de installatie en het gebruik van de Google API.

4. Beveiliging

Zorg voor een inlog op het dashboard, want je wilt de cijfers natuurlijk niet delen met de rest van de wereld.

Website statistieken worden leuk!

Bijkomend voordeel van een online KPI dashboard is dat je eindelijk eens cijfers de organisatie instuurt, die ook nog eens leuk zijn om te bekijken. Het gemiddelde Google Analytics rapport leest niemand voor zijn plezier, maar een flitsend overzicht op smartphone, iPad of desktop, daar kun je mee aankomen bij het management 😉