How to

Affiliate marketing: extra sales door social media

0

In de online marketing mix zijn social media en affiliate marketing, naast SEO, SEA en direct marketing, belangrijke kanalen voor nagenoeg alle webwinkeliers. Social media zijn de interactieve kanalen waarmee je de dialoog met de consument kunt aangegaan. Affiliate marketing daarentegen is hét kanaal om kwalitatief verkeer naar een website te sturen met als doel het realiseren van extra conversies.

Onderzoek door de Engelse review-site Reevoo toont aan dat webwinkeliers gemiddeld 18% meer sales behalen wanneer social media op de juiste manier worden ingezet. Daarop volgt dan ook de vraag: hoe kan affiliate marketing deze kans benutten? Alvorens hier verder op in te gaan, is het van belang om de definitie van affiliate marketing helder te schetsen: “Een netwerk van publishers die mediaruimte beschikbaar stellen ter promotie van adverteerders. De zogenaamde publishers ontvangen pas een vergoeding als er een succesvolle transactie heeft plaatsgevonden.”

In dit artikel staat de volgende vraag dan ook centraal: hoe kunnen publishers door middel van social media en affiliate marketing extra conversie voor de adverteerders realiseren?

Welke social media kanalen kunnen worden ingezet?

De meest gebruikte social media kanalen zijn onder te verdelen in social networks, weblogs, microblogging, videosharing en communities. Weblogs en communities worden binnen affiliate marketing al door publishers ingezet. Met name binnen Facebook, Hyves, Twitter en Foursquare liggen veel mogelijkheden die nog niet worden benut.

Publishers kunnen hun social media kanaal, als aparte site bij een affiliate-netwerk aanmelden. De software van het affiliatenetwerk registreert de impressies, clicks, lead en/of sales die vanuit desbetreffende kanaal naar de adverteerder worden doorgestuurd. Wordt er een aankoop gedaan, dan zorgt een stukje opgeslagen informatie op de pc van de consument dat de juiste affiliate-commissie ontvangt. Hieronder volgt een toelichting op de kanalen die een website-eigenaar kan inzetten om extra conversie voor zijn adverteerders te realiseren.

Facebook

Facebook leent zich uitstekend om de dialoog met de bezoeker aan te gaan. Bezoekers kunnen door middel van ‘Likes’ kenbaar maken (delen) of zij het product ook willen aanbevelen bij hun vrienden en relaties. De publishers kunnen zodoende, via een dialoog, hun bezoekers adviseren en overtuigen om voor een bepaalde adverteerder te kiezen. Laarzen.nl heeft inmiddels meer dan 3.000 fans en communiceert aanbiedingen van de adverteerders via het prikbord.

Hyves

Net als bij Facebook kunnen publishers op Hyves aanbiedingen van de adverteerders promoten. Naast het virale effect kan het interactieve aspect ervoor zorgen dat bezwaren bij de bezoekers worden weggenomen. Imbull heeft voor haar affiliate site Kortingscode.nl via meer dan 16.000 leden.

 

Twitter

Door te followen heeft een bezoeker aangegeven geïnteresseerd te zijn in de producten en/of diensten van een partij die een publisher kan zijn. Dit biedt de mogelijkheid om relevante aanbiedingen van adverteerders naar de followers te sturen. ZZP Boekhouder heeft met zijn account meer dan 7.700 followers.

Foursquare

Grotere adverteerders als Starbucks hebben een account op Foursquare aangemaakt, waarmee bezoekers kunnen inchecken op bepaalde locaties. Door regelmatig in te checken, kan een bezoeker in het geval van Starbucks punten sparen voor een koffiemok. Een dergelijke actie past perfect binnen een affiliate die schrijft over koffie.

 

 

 

 

Wanneer is social media interessant voor publishers?

Niet elk segment leent zich er even goed voor om social media in te zetten. De communicatie in elk segment is anders, net als de manier waarop de gebruikers in dat segment communiceren. Voor een website-eigenaar die zich richt op juridische dienstverlening is het minder interessant om een fanpage op Facebook op te richten dan voor bijvoorbeeld een publisher die mode centraal heeft staat.

Aan de andere kant worstelen de adverteerders met hoe zij social media het beste binnen hun online marketing kunnen integreren. Jeremiah Owyang vat dit knelpunt goed samen in zijn rapport ‘Report on the Career Path of the Social Strategist’:  “Veel websites plaatsen een button op de site met daarin Volg ons op Facebook of Volg ons op Twitter. Dit komt niet overeen met het doel, aangezien veel geld geïnvesteerd is om bezoekers op site te krijgen die vervolgens weer worden doorgestuurd naar social media kanalen.”

De kracht van publishers is dat zij geen bezoekers hoeven te houden, maar juist naar de adverteerders moeten doorsturen. Om te bepalen of social media een juiste aanvulling is, dient de affiliate op de hoogte te zijn van het aankooptraject van bezoekers (doelgroep). Wenst de bezoeker liever vanuit social media naar de website van de adverteerder te worden doorgestuurd? Of zorgt dit er juist voor dat een bezoeker eerder afhaakt? Op basis van het gebruikersprofiel dat een publisher heeft van een bezoeker, kan de publisher het beste zelf bepalen of en welke social media kanalen worden ingezet.

Waar moet een publisher rekening mee houden?

Door middel van social media kan de website-eigenaar de dialoog aangaan met de eindconsument om zodoende de achterliggende interesse beter in kaart te krijgen en uiteindelijk de beste (meest relevante) aanbieding van de adverteerder te promoten. Het is essentieel om geen aanbiedingen te pushen, maar juist toegevoegde waarde te leveren.  Zo delen bezoekers op Facebook hun ervaring en mening over een bepaald nieuw product van een bepaalde adverteerder.

Een groot gevaar schuilt in de snelheid van social media. Op het moment dat een bepaalde adverteerder in een negatief daglicht komt te staan, dient de publisher over voldoende resources te beschikken om snel te kunnen reageren. Wanneer dit niet gebeurt, kan een negatief bericht door het virale effect uitgroeien tot een breed uitgemeten rel. Als voorbeeld de reactie van Nestlé op een campagne van Greenpeace; de manier waarop Nestlé reageerde op de actie, viel bij haar fans niet in goede aarde. Een affiliate heeft ook te maken met bepaalde social media die affiliate-links blokkeren. Deze affiliate links die de publisher plaatst, verwijzen namelijk door naar de externe sites van adverteerders, wat Hyves beschouwt als spam.

Social media hebben natuurlijk niet als doel commerciële boodschappen te verspreiden. Succesvolle affiliate-links moeten daarom:

  • In lijn liggen met de positionering van zowel de adverteerder als de publisher.
  • Direct relevant zijn voor de content en omgeving van publicatie.
  • Geen content bevatten die mogelijk een conflict kan creëren in de branche van de adverteerder.
  • Van duidelijke toegevoegde waarde zijn voor de bezoekers om bij te dragen in het aankoopproces.

Het aantal uitgaande links kan door de inzet van social media flink stijgen. Het aantal uitstaande links in combinatie met de inzet op relevante kanalen zijn 2 peilers die positief effect hebben op de organische positie in Google.

Conclusie

Social media kunnen een significante bijdrage leveren voor publishers om meer omzet uit affiliate marketing te halen.  Echter, alleen voor publishers die dit toepassen vanuit een achterliggende strategie, waarvoor tevens voldoende resources zijn vrijgemaakt. Het gebruikersprofiel van de bezoekers van de affiliate bepaalt of social media van toegevoegde waarde is. De keuze van het kanaal is afhankelijk van het segment waarin de website-eigenaar zich begeeft.

Waar zien jullie kansen voor publishers om 18% meer sales voor adverteerders te realiseren?