How to

De Google Panda: zachtaardig of gemene kwelduivel?

0

De laatste weken is er op online marketingvlak veel te doen geweest over de nieuwe update aan het algoritme van Google: beter bekend als de ‘Panda update’ of ‘Farmer update’. Hoewel deze Google update een zachtaardige naam heeft gekregen, kan deze bij sommige website-eigenaars behoorlijk hard aankomen.

Straks ga ik dieper in op de mogelijke gevolgen voor de Belgische en Nederlandse markt, maar voor wie het de eerste kennismaking is met deze update, hierbij nog even alle feiten op een rijtje.

Plots geen bezoekers en/of omzet meer?

Eind februari heeft Google de Panda/Farmer update gelanceerd in de VS. Hoewel Google het niet letterlijk toegeeft, lijkt het wel hun bedoeling om content farms en sites die over laag kwalitatieve content beschikken uit de rankings te halen. Wat is een content farm vraag je je misschien af? Eenvoudig gezegd kan je dit zien als sites die over heel wat laag kwalitatieve en/of duplicate content beschikken met als doel hoge posities te halen in de zoekresultaten. We denken daarbij in de eerste plaats aan artikel directories. Vandaar ook dat de Panda update vaak omschreven wordt als de Farmer update.

In de US had deze update een impact op bijna 12% van de totale zoekresultaten! Dit hoofdzakelijk op keywords met een hoge competitie, daar er voor long-tail keywords sowieso minder sites zijn ter vervanging.

Heel wat grote spelers op de Amerikaanse markt zagen bijgevolg het aantal bezoekers en hun omzet drastisch dalen. Gelukkig voor hen lijkt de update slechts invloed te hebben op de ‘slechtste’ pagina’s van de website.

Leg de focus op de bezoeker!

Met welke factoren Google precies rekening houdt, is moeilijk te bepalen. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat de focus van de update op de toegevoegde waarde voor de bezoeker ligt. Zo streeft Google er al langer naar om de bezoekers alleen maar waardevolle, kwalitatieve content te kunnen aanbieden. Volgende factoren kunnen dus een rol spelen:

  • Geen waardevolle teksten op de webpagina. De teksten zijn slecht geschreven en bieden de bezoeker geen meerwaarde.
  • Gekopieerde teksten. De teksten zijn niet uniek.
  • Globaal gezien biedt de content op de webpagina weinig tot geen extra meerwaarde. Is er unieke user generated content aanwezig zoals reviews….?
  • De webpagina heeft een hoge bounce rate.
  • Bezoekers brengen weinig tijd op de pagina door.
  • Er staan veel advertenties op de webpagina.

Vaak is dit dé strategie van een content farm. Veel content generen om veel bezoekers naar de advertenties te leiden en zo een hoge omzet genereren.

Wat nu voor België en Nederland?

In de komende weken zal deze update doorgevoerd worden over de hele wereld. Wanneer dit in België en Nederland zal zijn, is niet duidelijk. Wel sijpelen de eerste berichtgevingen over plotse dalingen/stijgingen al door. De boodschap die we je alvast kunnen meegeven is dan ook vanzelfsprekend: ‘Hou je bezoekersstatistieken nauwlettend in de gaten’. Als je dit nog niet deed, dan is de tijd aangebroken om je er even in te verdiepen.

Of we schrik moeten hebben dat de update ook bij ons zo’n impact zal hebben, is maar de vraag. Onze markt verschilt duidelijk van de Amerikaanse markt en is ook een stuk minder competitief. Echter, we moeten er wel voor open staan dat ook sommige sites bij ons een harde klap kunnen krijgen. We denken daarbij aan volgende type sites:

1. Startpagina’s en linkdirectories

Voorbeeld SERP met startpagina
Wat is de waarde van een startpagina of linkdirectory in een zoekresultaat? Op zich bieden deze geen waardevolle content en lijkt het me ook evident dat deze uit de SERPs verwijderd worden. Hieraan gekoppeld moeten we ons dan ook de vraag stellen wat de waarde nog zal zijn van een backlink van dergelijke sites? Veel SEO’ers maken vandaag nog gebruik van dergelijke startpagina’s en linkdirectories om hun backlink profiel mee uit te bouwen. Hoewel deze backlinks sowieso niet de hoogste kwaliteit hebben, hadden ze wel een positief effect op de rankings. Dus wat als dit nu plots wegvalt?

Een goed uitgekiende linkbuildingstrategie (unieke artikelen op blogs, whitepapers etc.) is dus sowieso de betere langetermijnstrategie.

2. Affiliate sites

Voorbeeld Duplicate Omschrijvingen

Voorbeeld Duplicate Omschrijvingen

Ook binnen de affiliate marketing kunnen er wat rake klappen vallen. Wie wat kennis heeft van affiliate marketing weet ook wel dat er heel wat sites gebouwd worden die alleen maar affiliate content bevatten. Ik denk hierbij aan de vele vakantiesites die dezelfde productfeeds van de affiliate netwerken in hun website importeren.

Dergelijke sites bevatten vaak veel duplicate content. Het enige wat ze dus kunnen doen, is manieren zoeken om unieke content te gaan toevoegen.

Met de aankomende update kan dit wel een beetje het kip of het ei verhaal worden. Pagina’s zonder unieke, waardevolle content kunnen er door Google van tussenuit gehaald worden. Hoe kan je bijvoorbeeld een vakantiesite uniek maken? Door user generated content (reviews…) toe te voegen. Dit kunnen de bezoekers echter pas toevoegen als ze jouw site al eerder hebben teruggevonden en bezocht. Maar daar ligt nu net het probleem.

Een andere piste die Google zou kunnen aannemen binnen het concept van ‘meer toegevoegde waarde voor de bezoeker’, is het feit dat affiliate sites in principe een overbodige stap vormen. Waarom de bezoeker via een tussenstap naar de aanbieder leiden als het ook rechtstreeks kan? Ik ben erg benieuwd hoe dit zal evolueren.

3. E-commerce sites

Dit ligt ook grotendeels in de lijn van de affiliate sites. Veel e-commerce websites maken immers gebruik van dezelfde productomschrijvingen die ze ontvangen van de fabrikant. Bij sites waar we over +1000 producten spreken, is het zo goed als onhaalbaar om elke omschrijving uniek te maken.

Dus ook hier zou er volgens het principe van de update moeten gezocht worden naar waardevolle content. Ik hoop echter dat het niet zo’n vaart loopt, want een kwalitatieve e-commerce website kan in geen geval vergeleken worden met een spammy content farm.

Een blik op de toekomst

Hoewel alle aangehaalde factoren slechts een veronderstelling zijn van wat de update zal teweegbrengen, is het alvast duidelijk dat ook zoekmachineoptimalisatie sterk aan het evolueren is.

Dat we de bezoekers meer toegevoegde waarde moeten bieden, daar ben ik het alvast 100% mee eens. Vandaag zit er nog teveel troep tussen de zoekresultaten. Of Google in staat zal zijn om enkel de rotzooi eruit te halen, is nog maar de vraag. Uit de eerste resultaten in de VS bleken toch ook heel wat kwalitatieve sites in de brokken te delen. Benieuwd hoe het hier zal verlopen!