Connected TV bij Apple, Microsoft en Google

0

Tijdens het Mediapark Jaarcongres (dat plaats vindt in juni) zal ‘Connected TV’ een belangrijk onderwerp zijn. Het zijn de eeuwige concurrenten Apple, Microsoft en Google, die elkaar ook nu weer tegenkomen op het gebied van Connected TV in Nederland. Waar komen ze vandaag, waar staan ze en wat zijn hun diensten.

Apple TV

Apple TV is onvindbaar in het hoofdmenu van de Apple-website, evenals in het ‘site-overzicht’. ‘Low-profile’ heet zoiets. Wie op de Nederlandse site zoekt op ‘Apple TV’ wordt evenmin direct veel wijzer, met eerst wat resultaten over Quicktime-software en dan persberichten over de lancering in 2007, ruim 4 jaar geleden. Apple TV heeft het in Nederland niet gemaakt.

Erwin Blom schreef recent over de stille revolutie van Apple met Airplay-software als verbinding tussen de iPad en Apple TV. Ondergetekende ervaart het in de praktijk: ineens ontstaat een optimale video-on-demand ‘trein’ van verschillende apparatuur. Ik moest wel even een oude tv vervangen door een nieuwe vanwege het ontbreken van HDMI.

Microsoft TV

Met de aankoop van WebTV Inc. 15 jaar geleden, verschillende (mislukte) decoders en de bouw van ‘Media Center’ was Microsoft de eerste die vermetele pogingen deed om internet naar de televisie te brengen. Het lukte aldoor niet, maar doorzetters kunnen er soms aardig mee wegkomen. Zo heeft Microsoft een uitstekende handleiding pc aansluiten op je tv voor puzzelaars. Het was een remmende voorsprong van Microsoft.

Microsoft gooit het nu over een andere boeg. Met de geweldige nieuwe Kinect speltechnologie komt het bedrijf, dankzij de uitbreidingen op de Xbox-spelcomputer, veel eenvoudiger de huiskamer binnen, dan met allerhande specifieke doosjes voor internet op tv. Veel eenvoudiger dan met welke box dan ook. Na aanvankelijk enthousiasme, liet Microsoft echter niets meer weten op mijn vragen.

Google TV

De grote opponent Google had ook zo’n remmende voorsprong met Google TV. Zien we er al wat van? De woordvoerder van Google Nederland: “Nee, er is geen zicht op wanneer dat naar Nederland komt.” Google’s blog over Google TV vermeldt veel technische vorderingen en moeizame pogingen om aansluiting te vinden bij exclusieve content. Maar Google krijgt geen voet aan de grond bij de distributeur, omdat zij Google vooral als concurrent zien.

Het Paard van Troje voor Google is de internetkabel die langzamerhand zijn weg vindt naar de tv en waarmee desnoods via het open internet Google TV zijn weg toch zal kunnen vinden naar de huiskamers. Of moet Google echt met ‘apps’ in de hoofdmenu’s komen? Of zelfs een ‘homepage’ op tv worden om succes te boeken? Vooralsnog is YouTube de belangrijkste troef voor Google qua televisie. Wellicht blijft het daar voorlopig ook bij. Totdat we standaard onze pc met internet kunt verbinden en Google TV wordt gekozen als tv-interface, of niet.

Sinds ruim een half jaar is er aanbod van Bravia TV’s met Google TV in de VS, maar het Nederlandse equivalent laat voorlopig nog op zich wachten. Sony geeft aan in Nederland in 2011 prioriteit te geven aan het introduceren van video- en audiotheek ‘Qriocity’ die al beschikbaar is op o.a. Britse Sony tv’s en in Duitsland.

Connected TV is hét onderwerp van discussie tijdens het Mediapark Jaarcongres op 23 juni 2011. Onder andere Bert Habets, Ivo Lochtman (UPC), Barbara Schouten (GfK) en Dick Molman (Sanoma) en Minister Van Bijsterveldt (OC&W) zullen hun visie geven op Connected TV.