Trends

Google Goes Social. Finally.

0

De langverwachte aanval van Google op de positie van Facebook binnen social krijgt steeds meer vorm. We hebben er allen al veel over gesproken en geschreven en het kon ook niet veel langer uitblijven. Afgelopen dinsdagavond is in – uiteraard en helaas – de VS onder een kleine testgroep een eerste uitrol geweest van het lang verwachte sociale netwerk van Google. Wordt het een succes of blijft Facebook de grote winnaar?Zo af en toe gaf Google al een kijkje in haar sociale keuken. Sommige vinden dat Google de strijd niet moet aangaan met Facebook, andere zweren er juist bij. Ikzelf denk dat de mogelijkheden van ‘search’ & ‘social’ dichter bij elkaar liggen dan we allemaal denken. De stap die Google min of meer noodgedwongen moest maken is in mijn ogen de beste, meest logische en echt onvermijdelijke.

Er is al veel geschreven over dit onderwerp, maar toch wil ik graag enkele onderwerpen aanstippen omdat ik denk dat de strijd nu echt begonnen is en dat deze veel diepere veranderingen met zich mee zal brengen dan verwacht. Eerst even een video.

Accepteer cookies

Indrukwekkend maar toch ook vaag. Veel elementen blijven open waardoor je merkt dat Google absoluut nog niet het achterste van haar tong laat zien. Wat zien we wel en wat kunnen we concluderen uit dit filmpje en de geluiden die woensdagnacht door het sociale universum geslingerd werden?

  • De cirkels: Dit zal refereren aan de welbekende lijstjes van vrienden en kennissen. In combinatie met de relevante searchkracht worden deze lijstje ineens nog relevanter en interessanter.
  • De ‘sparks’: Wat zijn jouw interesses en wat heeft Google hierbinnen te bieden. Op basis van je interesses zullen er meer relevante sparks jouw kant op komen die uiteraard ook weer gedeeld kunnen gaan worden.

Uiteraard zullen de share, chat en mobile toepassingen niet ontbreken en nog meer waarde gaan meegeven aan de zoekopdrachten waar Google natuurlijk nog steeds heer en meester is.

De signalen die we onlangs gezien hebben dat Google haar social activiteiten stap voor stap uitrolt zijn onder andere de niet te missen zwarte balk bovenaan de pagina. Men heeft het aangedurfd om aan de tot nu toe toch wel maagdelijk witte pagina zoekpagina een diep zwarte balk toe te voegen! Even wennen maar wel verfrissend. Deze balk zal toegang gaan geven tot alle sociale activiteiten binnen het Google domein.

De grote uitdaging wordt of de grote zoekgigant haar positie als ‘search engine’ kan omtoveren in het sociale platform dat men graag wil worden. Of we het nu gaan omarmen of niet, ik kan niet wachten tot we uitgenodigd worden voor een kijkje. GoogleSocial me!

Zie ook: Google’s social network is here, we saw the signals, but will it succeed? (bij State of Search).