Innovatie

Bedrijfsblog voor SEO? 5 tips voor succes!

0

Veel organisaties hebben van hun SEO-partij te horen gekregen dat een weblog ‘goed is voor SEO’. Ook anno 2011 zijn weblogs nog steeds superhandig. Het probleem is echter dat dit meestal niet goed wordt uitgevoerd. Daarom in dit artikel 5 SEO tips voor een goede corporate blog.

Korte recap: waarom is een blog goed voor SEO?

Ik wil niet herhalen wat hier waarschijnlijk al vaak verteld is, dus in het kort: eigen blogs hebben voordelen als:

  • betere communicatie met doelgroep (via comments);
  • het buiten de restricties van je standaard templates en structuren om kunnen publiceren van acties, linkbait, persberichten, etc.;
  • blogs krijgen meer inkomende links en ranken goed;
  • laten zien dat er ‘echte mensen’ achter het bedrijf zitten;
  • en nog veel meer redenen die in de loop der jaren allemaal al opgeschreven zijn.

Blogs zijn dus goed voor SEO, maar het moet wel goed uitgevoerd worden.

Tip 1: gebruik je eigen domein

Een bedrijfsblog kun je het beste plaatsen op je eigen domein, en niet op een subdomein (blog.site.nl) of zelfs op een geheel ander domein (bedrijf.wordpress.com). Dit gebeurt maar al te vaak, ook bij grote websites:


Soms wordt het niet op een subdomein, maar op een hosted service geplaatst, zoals op weblog.nl:

Op zich een prima keuze als SEO-ondersteuning voor je hoofdsite niet je doel is (wat bij NU.nl het geval is), maar als je juist je blog wil gebruiken om SEO-doeleinden, dan moet je dit anders doen. Het belangrijkste SEO-nadeel is dat je de linkwaarde die je blog opbouwt op een subdomein of een volledig ander domein, niet zo goed kunt verdelen naar andere pagina’s van je site, bijvoorbeeld de pagina’s waar je daadwerkelijk geld mee verdient. Anders gezegd: een blog op een subdomein of een ander domein is zo goed als nutteloos voor de SEO van je eigen site.

Tip 2: gebruik je eigen systeem

Op je hoofddomein draait al een systeem. Meestal heeft een bestaand CMS al een adequate nieuws- of blogfunctionaliteit. Het verschil zit vaak in de aan- of afwezigheid van reactiemogelijkheden. Dat is makkelijk toe te voegen, hetzij intern of met een gespecialiseerd systeem zoals DisQus. Om met een weblog te ranken in Google, heb je weinig extra’s nodig. Goede HTML-templates, populaire artikelen, commentmogelijkheden en een platte url-structuur zijn voldoende (zie mijn artikel uit 2007 hierover). Daar heb je geen heel uitgebreid blogsysteem met 12948735 toeters en bellen voor nodig.

Liever niet zelfs. Want als je je bestaande systeem al kunt gebruiken, dan integreert dat veel eenvoudiger met de rest van je site. Denk aan logins van gebruikers, templating, technisch onderhoud, integratie binnen andere delen van de site (want dezelfde database), etc etc. Je technici zullen je er dankbaar voor zijn. Maar je SEO ook!

Learnings:

  • eenvoudige integratie van een blog met je bestaande Content Management Systeem is best belangrijk;
  • een weblog is eigenlijk niet veel meer dan een nieuwsmodule met comments (en eventueel meerdere auteurs)
  • je bestaande nieuwsmodule kan meestal eenvoudig uitgebreid worden tot weblog;
  • als je systeem al weblogfunctionaliteit heeft, dan is dat meestal al voldoende en hoef je geen extern systeem (zoals WordPress) ernaast te draaien.

Tip 3: integreer!

Als je je reeds bestaande systeem gebruikt, en dat ook op je hoofddomein plaatst, kun je veel beter gebruik maken van de SEO-voordelen van een blog. Het keyword hier is ‘integratie’: de blog wordt geen extern aanhangsel, maar een integraal onderdeel van je site.

Denk maar eens aan:

  • vanuit blogartikelen bepaalde woorden scannen en daar automatisch links van maken die naar je moneypages verwijzen (zoals Wikipedia doet);
  • geen aparte tag- en categoriepagina’s gebruiken, maar van een productcategorie in je reguliere site de ‘tagpagina’ maken. Alle taglinks verwijzen nu dus naar een productcategorie (als je bijvoorbeeld een webhop hebt) in plaats van naar aparte tagpagina’s (die je in alle typische blogs tegenkomt);
  • op de moneypages zelf de laatste artikelen uit de categorie tonen. Zo ververs je vaker de content van je moneypages;
  • en wat technischer: de URL structuur van blogartikelen ook volledig integreren met je site. Dus niet: /blog/artikel.html, maar: /categorie/artikel.html. Zo kunnen ook het contextueel navigatiemenu en de breadcrumb gebruikt worden om linklove door te geven aan de moneypages van de site.

Tip 4: bepaal de SEO contentstrategie

Een heel eenvoudige manier om gestructureerd content te creëren, is door een aantal categorieën te bedenken waarover je wil schrijven en wat daar de doelen van zijn. Je hoeft dan niet bij ieder artikel dat je schrijft opnieuw te bedenken wat je wil bereiken: dat doe je op categorieniveau. Handig voor als je even geen inspiratie hebt.

Typische zaken die in een blog voorkomen, zijn:

  • bedrijfsnieuws;
  • persberichten.

Maar denk ook eens aan:

  • interviews met experts uit je branche (egobait);
  • gastschrijvers/columns;
  • maandoverzichten met gefilterd nieuws uit de branche (Wiep doet dat goed)
  • downloadbare whitepapers (zoals hier);
  • oproepen tot user feedback voor nieuwe features (beta invites e.d.);
  • het weggeven van freebies en andere acties, zoals prijsvragen (mail & win acties worden veel doorgestuurd via social media);
  • het tonen van de inhoud van je nieuwsbrieven (= unieke content met acties die je toch al hebt)

Tip 5: Comments tonen?

De laatste tip is niet zozeer een tip, maar een vraag. Moet je persé reacties toestaan? En zo ja, moeten dat persé reacties zijn die in jouw eigen systeem geplaatst worden of bijvoorbeeld op Facebook?

Als je bijvoorbeeld een Facebook formulier toont in plaats van je eigen reactieformulier, dan hoeven mensen (meestal) niet in te loggen, worden hun reacties op hun Facebook Wall gepost zodat anderen dat eerder zien, en heb je zelf geen last meer van commentspam. Daar komt bij dat user generated content zoals comments vaak van lage kwaliteit is. Dat probleem verleg je dan naar een sociaal netwerk. Komt tenslotte nog bij dat de interactie op Facebook, Google+, of zelfs alle sociale netwerken tegelijk, waarschijnlijk veel groter is dan op je eigen site. Dat geeft stof tot nadenken, want wat was ook alweer de bedoeling van comment? Soms heeft het voordelen om juist geen comments op je eigen site te houden, maar ze te verplaatsen naar sociale media. Dat hoeft niet eens nadelig te zijn voor SEO.

Heb je zelf nog SEO-tips voor corporate blogs? Laat het dan hieronder weten in een reactie.