Reportages

TEDxAmsterdam: Generaal Van Uhm en zijn geweer

0

En toen stond de hoogste militair van het land op het podium: Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm (4-sterren generaal). Hij spreekt met de ‘Obama-hulpmiddelen’ als spiekbriefjes. Hij staat pontificaal op het podium met een groot geweer. Zijn vader was soldaat bij de start van WOII. Als zoon van een boer/jager kon hij goed schieten. Hij miste nooit. Maar hij kreeg een geweer dat niet eens de overkant van de waal kon halen, waar de Duitsers zaten. Dit verhaal bleef Van Uhm bij: soldaten die een land kwamen bevrijden dat niet van hen was. Daarom koos Van Uhm voor het geweer: uit respect voor hen die ons zijn komen bevrijden.

Geweer is geen macho-instrument

“Een geweer is soms het enige dat tussen goed en kwaad staat, om degenen die kwetsbaar zijn te beschermen tegen de kwaden. Ik sta hier niet om wapens te verheerlijken. Ik hou er echt niet van. Een geweer is niet een macho-instrument, maar een instrument van vrede en stabiliteit.” Van Uhm zegt dat dit ook statistisch aantoonbaar is. Oorlogen tussen ontwikkelde landen komen zelden nog voor. Moorden komen 50x minder voor dan in de middeleeuwen. Zijn we minder gewelddadig geworden? Stephen Pincker, Harvard Professor, stelt dat het gelegitimeerde monopoly op geweld zorgt voor de zekerheid van minder geweld. Dit aangevuld met strenge straffen op het gebruik van geweld. Zonder conflict bloeit de handel beter. Beide partijen winnen meer zonder oorlog en dus is dat vaak een betere optie. Daardoor worden er weer minder wapens gebruikt.

Internationale vrede

“Failed States kennen niet het principe van het geweer als middel van vrede en stabiliteit. Daarom staat in de Nederlandse grondwet dat “het leger wordt gebruikt voor internationale vrede”. Dat willen we dan ook overbrengen op autoriteiten in bijvoorbeeld Afghanistan. Tot die dag is aangebroken, blijf ik staan voor wat mijn vader meemaakte. Voor de Nederlandse soldaten; voor deze soldaten op het podium die aan haar been en gehoor gewond raakte in Afghanistan. Ik wil die mensen een goed geweer geven. Ik hoop dat jullie de soldaten een warm welkom geven als ze terug komen. Dat jullie ze respecteren omdat zij een betere wereld willen, zoals ook wij allen hier bij elkaar.”

Accepteer cookies

 

De speech van Van Uhm was zeer indrukwekkend. Geen woord sprak hij over het verlies van zijn eigen zoon in Afghanistan, waar Jim Stolze in zijn aankondiging nog aan refereerde. Diezelfde Jim durfde vanwege het geweer niet op het podium te komen om Van Uhm te wijzen op de verlopen spreektijd. En dat zorgde weer voor een lachsalvo in de zaal!

Foto’s via Flickr TEDxAmsterdam. Lees ook de andere verslagen van TEDxAmsterdam 2011.