Smart driving met SnappCar

0

Het idee is heel eenvoudig: je hebt iets dat veel geld kost, je maar een klein gedeelte van de tijd gebruikt, maar waar je wel de hele tijd voor betaalt. Waarom zou je dit product dan niet verhuren aan anderen, om op die manier een gedeelte van de kosten terug te winnen? Het model is bekend, bijvoorbeeld uit de timeshare-wereld, maar heeft daar geen goede naam. Hoe zit dat dan bij auto’s? Zou je jouw auto aan een vreemde kunnen verhuren? Hoe zit het met de verzekering, boetes, schade en onderhoud?

Sommige dingen hiervan zijn goed te regelen, maar de autoverzekering is bijvoorbeeld lastiger. Onverzekerd rondrijden is verboden en als je de auto alleen tegen de hoofdprijs kunt verzekeren, gaat dat ook niet werken. In dit gat is SnappCar gesprongen. Ik ging in gesprek met Jorg Kop; een van de oprichters.

Verhuurders ontzorgen

Eigenlijk is SnappCar een bemiddelingservice tussen mensen die hun auto willen verhuren en mensen die een auto willen huren.

In theorie zou je misschien best je auto aan anderen willen verhuren wanneer je hem niet verbruikt (volgens SnappCar is dat meer dan 23 uur per dag). Op die manier zou je er nog wat geld mee kunnen verdienen. De vaste kosten (verzekering, wegenbelasting en afschrijving) lopen tenslotte toch ook door. Maar, zoals eerder gezegd, de praktijk blijkt moeilijker.

Die obstakels lost SnappCar op. Het ‘ontzorgen’ van de huurder is volgens Kop de beste omschrijving wat SnappCar doet. Ontzorgen gaat in dit geval om het regelen van:

  • Verzekering van het voertuig (allrisk per dag)
  • Community van verhuurders en huurders (beoordeling/kwaliteitscontrole)
  • Road assist en vervangende vervoer (mobiliteit)
  • Betaling (via een payment service provider)
  • Contracten (bevestiging van afspraken, door beide partijen te ondertekenen)

De verzekering vervangt de huidige verzekering en zorgt dat de auto tijdelijk allrisk verzekerd is voor de huurperiode. De community en de controles die SnappCar uitvoert (o.a. paspoort, rijbewijs en Fish-register van verzekeraars), controle van APK en controles van zowel de huurder als verhuurder, maken de kans op onplezierige akkefietjes zo klein mogelijk. Als er iets misgaat, is er de service van de ANWB en Centraal Beheer om je weer op de weg te krijgen.

Accepteer cookies

Sleuteloverdracht: veilig en efficiënt

Zowel de verhuurder als de huurder melden zich aan bij de website van SnappCar. Door het uploaden van zowel je paspoort als je rijbewijs wordt ten eerste je identiteit vastgesteld. In het geval van de verhuurder worden ook de eigendomsstatus en de APK gecontroleerd. Met een controle op het FISH-register (Fraude en Informatie Systeem Holland) wordt gekeken je in het verleden verzekeringsfraude hebt gepleegd.

Wanneer je een auto hebt geselecteerd om te huren, ontvang zowel jij als de verhuurder per mail een contract met alle gegevens. Dit contract wordt uitgeprint en meegenomen naar de sleuteloverdracht, om daar getekend te worden. De verhuurder heeft altijd het recht om een aanvraag voor huur te weigeren, zelfs tot op het laatste moment (de sleuteloverdracht)! Het contract tussen de huurder en verhuurder geeft een laatste controle over ‘het vlees in de kuip’.

Bij verkeersovertredingen op kenteken, kan de verhuurder aangeven dat op dat moment de auto verhuurd was aan een ander en dat de boete op de verhuurder moet worden verhaald. Op het contract staan ook de datum en tijd wanneer de auto weer terug moet worden gebracht; natuurlijk met een volle tank en in goede staat.

Onderdeel van een mobiliteitsmix

Op dit moment zijn de meeste auto’s in het bestand van SnappCar kleine auto’s van tussen de 4 en 10 jaar oud. Franse merken als Peugeot en Renault zijn het meest vertegenwoordigd. Maar ook een BWM uit de 7-serie en een Porsche 911 staan er tussen. De huurprijzen variëren tussen de € 15,- en € 230,- per dag (exclusief servicekosten).

De kosten voor een auto zijn per maand zo’n € 500 voor een gemiddeld gezin. Dit houdt in dat de auto een substantieel deel van het beschikbare inkomen opslokt. Daarnaast wordt de auto gemiddeld maar 43 minuten per dag gebruikt, waardoor een groot gedeelte van de dag de auto ongebruikt is. Met SnappCar kun je volgens Kop een mobiliteitsmix maken. Zo kun je bijvoorbeeld openbaar vervoer combineren met SnappCar, of een elektrische auto met een kleine actieradius en SnappCar.

SnappCars verdienmodel

SnappCar verdient op twee manieren geld: door transactiekosten (€ 5,- per transactie) en 17,5% commissie over het verhuurbedrag te vragen.

Een rekenvoorbeeld: ik verhuur mijn auto voor € 17,63 per dag voor één dag. Daar bovenop komen € 5,- transactiekosten + 12,5% verzekeringspremie (€ 2,20 ) + 17,5% commissie voor SnappCar (€ 3,09 ).

De totale kosten komen dan uit rond de € 28,-. In dit geval verdient SnappCar iets meer dan € 8,-. In het geval van de Porsche zijn de verdiensten hoger, namelijk meer dan € 46,-.

Doelgroep

De meeste gebruikers van SnappCar zitten in de z.g. Generatie Y (geboren na 1980). Generatie Y ziet de auto als een middel volgens Kop. Babyboomers staan er wat sceptischer tegenover en Generatie X heeft wat meer tijd nodig om aan het idee te wennen.

Voor iedere generatie is de belangrijkste reden om aan SnappCar mee te doen toch de mogelijkheid om de kosten van het autobezit te verlagen. Daarnaast speelt ook zeker milieubewustzijn mee.

Winnaar New Venture

SnappCar is formeel gestart op 1 januari 2011 en is gestart met de bemiddeling in oktober 2011. Na een eerste periode van zelf investeren en het winnen van de New Venture competitie (een prijs van € 25.000), wordt nu gekeken om bij investeerders en uit Venture Capitals € 500.000 op te halen om de volgende fase in te gaan.

Op dit moment zijn er zo’n 200 auto’s geregistreerd en worden er enkele transacties (verhuur) per dag gedaan. Dat is natuurlijk te weinig om winstgevend te zijn; daarvoor moet het aantal transacties naar enkele tientallen per dag. Volgens Kop komt het met die winstgevendheid over een paar jaar wel goed.

Primeur?

Er zijn een aantal soortgelijke initiatieven in het buitenland: Getaround , Relayrides en Whipcar UK en Drive my Car  (Australië), die ongeveer gelijk met SnappCar zijn gestart. Alternatieven zijn natuurlijk de traditionele autoverhuurbedrijven (Hertz, Avis etc) en initiatieven die gebaseerd zijn op gedeeld autogebruik als Greenwheels, Connectcar, Wheels4all en Mobilitymixx. Verschil is dat het eigendom van de auto niet bij een particulier ligt, maar bij een bedrijf.

Het idee achter al deze peer to peer-initiatieven is veel breder dan alleen vervoer. Zo kennen we ook het Amerikaanse AirBnB voor overnachtingen, en zelfs geld lenen tussen particulieren (zonder bank).

Interesse vanuit de concurrent

Volgens Kop bestaat er interesse in dit model vanuit diverse hoeken: dealers, autoverhuurbedrijven, leasemaatschappijen  maar ook auto-importeurs. Hoewel de interesse te begrijpen is, kan dit zowel uit defensief als offensief perspectief worden geuit.

Het zou zomaar kunnen dat verhuurbedrijven het model van SnappCar niet als een bedreiging zien. Ten eerste omdat ze net gestart zijn. Daarnaast kunnen verhuurbedrijven via SnappCar ook hun voordeel doen. Tot slot hebben de traditionele verhuurbedrijven sterke kaarten in handen, zoals continuïteit, een groter wagenpark enzovoort.

SnappCar in de toekomst

Hoewel SnappCar in theorie een concurrent is van verhuurbedrijven, zie ik het toch meer als een bemiddelaar die een dienst levert naast de bestaande spelers. De dienst zal sommige mensen aanspreken en anderen weer niet.

Het uitlenen, of beter gezegd: verhuren, van je auto is niet iets dat iedereen aanspreekt. Sommige mensen zijn erg trots op, of voorzichtig met, hun auto. Anderen willen niet afhankelijk zijn van anderen (stel je voor dat ik hem net verhuurd heb en hem dan zelf nodig heb). Leaserijders en andere personen met een bedrijfsauto mogen het vaak niet. Als je deze groepen afhaalt van het totaal aan autobezitters, blijft er toch nog een potentiële groep gebruikers over die gevoelig zouden kunnen zijn voor het financiële argument en/of het milieuaspect.

SnappCar is begonnen met het bemiddelen bij de verhuur van auto’s. De focus ligt er nu op om SnappCar tot een winstgevend bedrijf te maken. Maar er is geen enkele reden om het model later niet uit te breiden met andere roerende goederen bijvoorbeeld: aanhangwagens, motoren (hoewel de verzekering daarvan moeilijk is) en misschien zelfs zeilboten.

Rampscenario’s

Het is makkelijk om een aantal scenario’s te bedenken waarop dit model slecht zal uitpakken. Bijvoorbeeld een situatie waarbij de auto total loss wordt gereden. Ook diefstal van de auto is iets wat natuurlijk kan voorkomen, zeker als bij oudere auto’s een sleutel kan worden nagemaakt. Ook zou het kunnen dat er schade wordt gereden die niet direct wordt gezien (bijvoorbeeld aan onderkant van de auto) en later in de garage bij onderhoud pas wordt geconstateerd. Zie dat dan maar eens te verhalen op diegene die jouw auto had gehuurd!

Dit zijn allemaal mogelijke voorbeelden van situaties waarin het misgaat. Toch zullen zij eerder uitzondering dan regel zijn. De overgrote meerderheid van huurders en verhuurders zal hier niet mee geconfronteerd worden. Ben je wel bang voor dit soort zaken, dan ben je eenvoudigweg geen potentiële gebruiker van SnappCar.

Het is, denkt Kop, een kwestie van wennen voor SnappCar gebruikers om hun eigen bezit te verhuren aan een ‘wildvreemde’. Als je deze stap een keer gemaakt hebt en daar goede ervaringen mee hebt opgedaan dan is de drempel lager om het vaker te doen. Aan de kant van de huurder is het makkelijker. SnappCar lijkt een aantal waarborgen te hebben gecreëerd om een onbezorgde huur te kunnen garanderen.

Gebruikerservaring

Voor een gedeelte zal de snelheid waarmee het aanslaat ook sterk afhankelijk zijn van de ervaringen van gebruikers en het delen hiervan op social media zodat het bekend wordt. AirBnB, waarvan het model veel riskanter is (je laat hier mensen in jouw huis) heeft volgens de NY Times al meer dan 2 miljoen overnachtingen geboekt.

Bij voldoende auto’s in het bestand heeft SnappCar drie belangrijke troeven in hand: vrijheid (je huurt of verhuurt wanneer jij dat wilt), een auto dicht in de buurt (<1km) en lagere prijzen dan bij traditionele partijen.

Ik heb in verband met de deadline van dit artikel en in tegenstelling tot wat ik normaal doe, SnappCar niet zelf getest door een auto te huren. Ik zou er echter geen probleem mee hebben dit in de toekomst een keer te doen.