Inspiratie

Cowbird: ‘slowcial network’ voor diepgang en reflectie

0

In de wereld van korter en sneller hebben Facebook en Twitter sinds kort concurrentie gekregen van Pinterest. Tegelijkertijd is er een heel andere beweging gaande. Een beweging geënt op vertraging, reflectie en diepgang. Er is een groep mensen met de behoefte meer te delen dan oppervlakkige opmerkingen. Cowbird is zo’n omgeving en misschien wel het eerste echte slowcial network.

Eerst leven, dan vertellen

Cowbird is een besloten schrijversnetwerk, met een open lezerspubliek. Centraal staan lange, diepzinnige en intieme verhalen en ervaringen. Het motto is: ‘eerst leven, dan vertellen’. Het gaat er dus niet om te vertellen wat je gaat doen of aan het doen bent. Ook is het niet relevant waar je bent en met wie. Wat je deelt, is een afbeelding in hoge resolutie of een geluidsfragment en een verhaal. Samen levert dat een story op. Zo’n story kun je vervolgens taggen en koppelen aan thema’s. Je kunt alle andere stories zoeken en lezen, maar je ook aanmelden als audience van een schrijver en daarmee al zijn of haar verhalen volgen.

People in Cowbird

Kleine groep

Verwacht bij Cowbird geen miljoenen schrijvers en miljoenen verhalen. Je kunt niet zomaar gaan Cowbirden, je moet je aanmelden en jouw aanmelding moet goedgekeurd zijn. Waarschijnlijk volgen er binnenkort uitnodigingen, waarmee de huidige groep Cowbirders nieuwe schrijvers kan uitnodigen. Hierdoor zal het aantal zeker gaan toenemen, maar op dit moment zijn er slechts 1450 schrijvers, waarvan er één deze week het tienduizendste verhaal heeft geschreven.

Een story in Cowbird

Inspiratie

Zoals gezegd gaat het bij Cowbird niet om meer en sneller, dus dat er weinig deelnemers in het netwerk zitten is eerder positief dan negatief. De kwaliteit van de verhalen, maar ook van audiofragmenten is zeer hoog. Ze geven stof tot nadenken en bieden inspiratie. Juist dit maakt dat het voor schrijvers, maar ook voor andere artiesten en creatievelingen, een enorm interessant medium is. Geen inspiratie of een verkeerde invalshoek? Even op Cowbird zoeken op een vergelijkbaar thema en na het lezen van paar stories komt de inspiratiestroom weer op gang.

De fotometafoor

Korte verhalen schrijven van Ton RozemanDe combinatie van afbeelding en verhaal is spannend. Ton Rozeman, legt in zijn boek ‘Korte verhalen schrijven‘ het verband tussen fotografie en korte verhalen. Dit is een zowel een interessante als logische invalshoek, foto’s vertellen immers ook een verhaal. En evenals bij fotografie zijn zaken als focus, licht, kader en plaatsing van object binnen de compositie voor korte verhalen van groot belang. Bij Cowbird ontdek je hiervan de uitwerking:  foto’s met een verhaal. Heeft de schrijver hetzelfde verhaal bij een foto als jij? En zo nee, wat was het dan dat hem of haar bewoog om het te plaatsen? Je zult zien dat tussen de clichés vele verrassende ontdekkingen te doen zijn.

Een nieuwe trend?

Cowbird is niet bedacht vanuit commercieel oogpunt of om te hypen. Er is op Cowbird geen reclame te vinden. Hierdoor is het niet interessant voor promotiedoeleinden en dat komt de kwaliteit ten goede. Het sociale netwerk trekt op dit moment ook geen miljoenenpubliek, maar ook dat is eerder een voordeel dan een nadeel. Cowbird lijkt wel een nieuwe trend in te zetten, waarbij minder en langzamer belangrijker zijn dan even snel melden dat de kinderen ziek zijn of dat je net uit eten gaat. Uiteraard komt het niet in plaats van Facebook of Twitter of Pinterest. Maar voor al diegenen die behoefte hebben aan wat meer diepgang en reflectie, is het een waardevolle aanvulling.