Innovatie

4 miljoen voor Luchtsingel: crowdfunding als hefboom voor financiering

0

Vaak wordt gedacht dat er met crowdfunding alleen kleinere projecten van enkele duizenden euro’s tot maximaal 100.000 euro gefinancierd kunnen worden. Door het winnen van 4 miljoen euro van het Stadsinitiatief in Rotterdam toont de Luchtsingel van iMakeRotterdam aan dat je crowdfunding ook in kunt zetten als hefboom om andere bronnen van financiering binnen te halen.

Stadsinitiatief Rotterdam

Het Stadsinitiatief Rotterdam is een burgerparticipatie actie van de gemeente Rotterdam om burgers de mogelijkheid te geven een plan in te dienen om de gemeente te verbeteren en waar andere Rotterdammers dan zelf aan kunnen geven welk plan ze het beste vinden. Voor dit plan is 4 miljoen euro beschikbaar om het uit te voeren. Van de 93 ingediende ideeën zijn er uiteindelijk 10 genomineerd, waarna bewoners van Rotterdam van 12 jaar en ouder konden stemmen op hun favoriete project.

Ongeveer 40.000 Rotterdammers hebben gestemd en hiermee was het een zeer succesvolle crowdsourcing campagne van de gemeente Rotterdam. De Luchtsingel van iMakeRotterdam was uiteindelijk met 48% van de stemmen (19.313 stemmers) het meest geliefde project. Hoe heeft de Luchtsingel dit voor elkaar gekregen? En welke rol heeft crowdfunding hierbij gespeeld?

De Luchtsingel

Met de Luchtsingel wil architectenbureau ZUS een nieuw hart voor Rotterdam scheppen. De 350 meter lange voetgangersbrug verbindt Rotterdam CS met Delftsepoort en de Hofbogen, het oude spoorviaduct waarin nu winkels en bedrijfjes zijn gevestigd. De brug vormt een ketting van nieuwe plekken en maakt van Hofplein weer een levendig gebied met onder meer een hertenkamp en buitenbioscoop. ZUS wil de brug via crowdfunding financieren. Deelnemers kunnen tegen betaling hun naam vermelden op een plank, element of brugdeel.

Accepteer cookies

Rol van crowdfunding in de campagne

In de aanloop naar het Stadsinitiatief hebben ruim 750 personen en bedrijven voor ruim 50.000 euro aan planken gekocht om dit initiatief te steunen. Niet alleen werd hiermee aan de gemeente en andere stakeholders aangetoond hoe dit concept leeft onder Rotterdammers, ook werd er een community opgebouwd, die actief ingezet werd tijdens de campagne om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor het Stadsinitiatief. De bezoekers werden via de crowdfundingactie ook verleid om fan te worden op Facebook (wat ruim 3.000 personen gedaan hebben), waarmee ook iedereen goed op de hoogte gehouden kon worden.

Crowdfunding is meer dan geld alleen

Eén van de belangrijkste resultaten van de inzet van crowdfunding voor fondsenwerving of het verkrijgen van financiering, is het opbouwen van een band met de donateur. Niet alleen kun je deze groep inzetten voor toekomstige campagnes, maar je kunt ze ook gebruiken om als hefboom te dienen om andere financiers over de streep te trekken. Denk hierbij aan het overtuigen van een bank of investeerder, wanneer je aan kunt tonen dat je al een deel van je kapitaalbehoefte hebt opgehaald bij je (toekomstige) klanten of  het binnenhalen van een subsidie van een fonds of gemeente als je aan kunt tonen dat een grote groep fans jou steunt en zelfs al financieel heeft bijgedragen.

En nu?

Het zouden geen Rotterdammers zijn, als ze niet direct de handen uit de mouwen hebben gestoken. De voorbereidende werkzaamheden van de bouw zijn direct van start gegaan en over 2 weken wordt gestart met het bouwen van het eerste deel. Voor de overige brugdelen kunnen nog planken gekocht worden met je naam erop!