Inspiratie, Verdieping

Innovatie stimuleren? Faal veel en snel!

0

Om grote innovaties in gang te kunnen zetten is het belangrijk om veel en snel te falen. Mark Randall, chief strategist voor digitale media bij Adobe vertelt tijdens The Next Web over zijn zoektocht naar creativiteit en laat zien waarom het belangrijk is dat je vaak en snel faalt.

De toekomst voorspel je niet, die maak je zelf

Als strateeg is de toekomst belangrijk, maar hoe voorspel je die goed? Het antwoord van Mark Randall op deze vraag luidt: “the best way to predict the future is to invent it”. Om dat te doen, is er een flinke dosis creativiteit nodig. Maar hoe verhoog je die creativiteit? “Upgrade your brain today, think differently tomorrow”, aldus Randall. Oftewel: door aanpassingen in je brein. Randall signaleert ontwikkelingen om de hardware van ons brein te verbeteren met chips of smart drugs, maar op dit moment levert dat nog weinig op.

Doorbreek oude patronen

Hoe zit het dan met softwarematige aanpassingen in ons brein? Volgens Randall liggen er wel zaken vast in ons DNA, maar als je neemt wat je genen je gaven dan kun je met passie, toewijding en focus nog een stuk verder komen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat we te vaak leunen op oude aangeleerde patronen. We updaten en doorbreken die oude patronen nog te weinig. Randall adviseert daarom de volgende vier stappen:

  1. Kijk naar de vraag achter een vraagstuk en herformuleer die vraag.
  2. Gebruik je netwerk om te kijken wie je kan helpen bij je probleem.
  3. Ga er vanuit dat er wel een oplossing bestaat.
  4. Ga solo-stormen in plaats van brainstormen.

Randall vertelt dat uit onderzoek steeds weer blijkt dat brainstormen in een groep een beperkt effect heeft. Solo-stormen werkt daarentegen veel beter. Tijdens het solo-stormen zetten mensen individueel oplossingen op een rij. Pas daarna bespreken en integreren ze deze ideeën in een groep. Deze werkwijze is op zijn minst twee keer zo effectief, verzekert Randall.

Faal vaak en snel

Om creativiteit te stimuleren is het daarnaast nodig dat je op een slimme manier met fouten omgaat. Vaak bestaat er een grote angst dat onze fouten door anderen worden gezien, wat ons weerhoudt van experimenteren. Randall vertelt: “dat wat je overkomt zou je niet als falen moeten zien, maar als data!” Zie het falen als nieuwe informatie waar je van leert. De enige bedreiging die er dan nog bestaat, is dat je te traag faalt, waardoor je te langzaam leert. Snel falen is snel keren en onmisbaar voor creatief succes. Snelheid is bovendien belangrijk om innovatie te stimuleren, omdat je dan niet de tijd hebt om alles ter discussie te stellen. Je moet dan in actie komen en blijven.

Jij bent het puzzelstukje in de puzzel van een ander

Randall verzekert de zaal dat een deel van ons brein ons al vertelt wat de goede oplossing is, zolang je daar maar open voor staat en naar luistert. We kunnen elkaar daarbij helpen, omdat we vaak een puzzelstukje vormen in elkaars puzzel.

In de toekomst kan technologie ons helpen om de juiste mensen bij elkaar te brengen om problemen op te lossen. Randall sluit zijn verhaal af met een boeiende vraag: gaat het ons lukken om de menselijke creativiteit met technologie op een globale schaal te verbinden?

Lees ook de andere artikelen uit de serie The Next Web 2012. De illustraties in deze serie zijn gemaakt door Esther Gons (@wilg).