Innovatie

Freaky future: de hotste mobile apps

0

Bij The Next Web staat alles in het teken van de toekomst van internet en start-ups. Het publiek en sprekers zijn overwegend positief en zien overal kansen. Het web heeft ook een freaky kant: het moment waarop nieuwe technologie echt onprettig wordt. Robert Scoble liet in zijn presentatie zien welke grensverleggende apps van nu die freaky toekomst heel dichtbij brengen.

Dat een technologie-optimist als Scoble ons hiervoor waarschuwt is veelzeggend. Lees wat hij heeft te zeggen en huiver voor de freaky future die al is begonnen.

Instagram en Pinterest zijn niet interessant

Robert Scoble is wereldberoemd als kenner van nieuwe technologie, start-ups en apps en natuurlijk van zijn blog Scobleizer. Hij komt op The Next Web vertellen over ‘the seven hottest companies in tech’, maar zodra hij het podium betreedt vertelt hij dat dat helemaal niet interessant is. “We kunnen praten over Pinterest, Instagram of SocialCam (met vier miljoen gebruikers binnen een weekeinde), Angelist (dat verandert hoe bedrijven worden gefund), of Kickstarter, maar dit zijn niet de meest interessante ontwikkelingen van dit moment”, aldus Scoble.

Het draait om innovatie: “Innovatie is creating a penny that doubles. Building a company is keep that penny doubling”. Scoble vind het daarom niet interessant om te praten over de bedrijven die nu al vele malen in waarde zijn verdubbeld. Het is veel interessanter om te kijken naar de start-ups die de potentie hebben om de komende tijd te gaan verdubbelen. Scoble heeft een indrukwekkende lijst van zulke apps en neemt ons mee naar een freaky toekomst die al verrassend dichtbij blijkt te zijn.

Het speeltje van de rijke man wordt ook voor jou

Scoble ziet dat een aantal start-ups nu al bezig is om de toekomst te creëren die er aan zit te komen. Rond die nieuwe technologie heeft iedereen een ‘freaky line’, het punt waar je nieuwe ontwikkelingen echt ongemakkelijk en eng gaat vinden. Scoble kijkt in zijn lezing naar de toekomst over 18 jaren, naar 2030.

Zo’n 18 jaren terug liet Steve Wozniak aan Scoble een prachtige printer zien van €40.000, die vandaag minder dan €100 kost. Zo zal de state of the art technologie van nu in 2030 nog maar een fractie kosten van wat het nu kost: “Als rijke mensen een digitaal speeltje hebben dat jij je niet kunt veroorloven is de enige oplossing om gewoon in leven te blijven. Want dat speeltje gaat heel snel goedkoper worden”. En daar gaat Scoble het vandaag met ons over hebben. Welke bijzondere technologie die nu ontwikkeld wordt zullen we in 2030 massaal gebruiken? En welke freaky toekomst heeft dat voor ons in petto?

Het systeem helpt je om de dag goed te beginnen

De dag in 2030 begint al heel anders. Nu moet ik het alarm van m’n iPhone nog instellen. In 2030 wordt je wakker met een systeem dat je slaappatroon analyseert en je wakker maakt op het moment dat je je fit voelt. Zulke wekkers zijn er nu ook al. Maar in 2030 zal je wekker, voordat hij afgaat, ook al checken in je Google Calender hoe laat je je eerste afspraak hebt en kijkt hij alvast naar de file-informatie om te zien hoe lang je reistijd is. Bij het wakker worden zal informatie op mijn muren verschijnen met hoge kwaliteit lasers die me vertellen wat ik wil weten.

Scoble legt uit: “Als ik in 2030 wakker wordt, weten de systemen om mij heen al wat er in de wereld aan de hand is. De systemen weten dat er een verkeersongeval is op de route die ik vaak neem, zodat het systeem me eerder wakker maakt om me te waarschuwen. Het systeem kan me foto’s laten zien van wat er aan de hand is. Want dat kan nu ook al, de toekomst is nu al in delen hier. Dit soort systemen haalt zijn informatie straks niet alleen uit dichtheid van het telefoonverkeer (waarmee nu files worden vastgesteld), maar ook uit wat mensen doen en zeggen, zoals een foto van een ongeluk die wordt gedeeld op Twitter.”

Eenvoudige data delen, met grote gevolgen

Er zijn nu al eenvoudige varianten van weegschalen die je gewicht delen op Twitter of Facebook als jij dat wilt. Het zijn systemen die data over jou opbouwen, waardoor je jezelf beter kent. Maar deze data deel je ook met anderen, bijvoorbeeld via Facebook. Het verzamelen van dit soort data wordt voor Facebook een belangrijk doel. Het weet of je homoseksueel bent of dat je in Duitsland woont. Op basis daarvan krijg je andere informatie en diensten. Hoe meer de systemen van je weten, hoe beter ze je van dienst kunnen zijn. Maar hoe ver gaat dat?

Veel van de apps die nu ontwikkeld worden, gaan over de freaky line van ons allemaal en vinden we met de kennis van nu erg ongemakkelijk. Zo’n freaky app wordt nu gebouwd door een ex-werknemer van Google. Die app registreert nu niets anders dan alle sensors in je iPhone. Na een maand weet de app precies waar je woont of werkt, maar ook wat je favoriete tankstation is en of je naar de kerk gaat. En of je gisteravond in Amsterdam een stripclub hebt bezocht. “Begint dit al ongemakkelijk te voelen?”, roept Scoble naar de zaal die inderdaad plots beseft hoe groot de impact van zo’n eenvoudige app is.

Brave new world is nu al hier

 

Het systeem wordt jouw blik op de wereld

Scoble laat je de nieuwe wereld voorstellen met Google Glasses, de bril waarmee je direct informatie krijgt te zien aan de binnenkant van je glazen. Deze bril wordt gevoed met data vanuit internet, gebaseerd op jouw voorkeuren. Als jij straks in 2030 ’s ochtends wakker wordt, weet het systeem van alles over je, zoals de temperatuur die jij prettig vindt. Met een Siri-achtig systeem van spraakcommando’s vraag je het systeem om de temperatuur in je kamer hoger of lager te zetten en het systeem onthoudt dat en gebruikt het de volgende keren weer. Het systeem kan bovendien zien wanneer je onder de dekens ligt of buitenshuis bent en schakelt zichzelf vanzelf aan of uit.

In de toekomst kun je Flipboard-achtige artikelen op de muur zien. Of je kunt nieuws aan de binnenkant van je bril via video’s zien. Met Microsoft Kinect is het nu al mogelijk om een 3D beeld van je kamer te maken, zodat je eenvoudig de maten van je huis weet en kunt zien of die mooie bank echt past.

Direct de data die jij nodig hebt

Systemen die data verzamelen kunnen bijvoorbeeld zien wat je stemming is en je speellijst in Spotify daar op aanpassen. Ze zien dan ook je reacties op je muziek en kunnen de muziek direct aanpassen. In Foursquare vind ik de tips het meest interessant. Zodra je een restaurant binnenloopt zie je straks welke tips je vrienden hebben achter gelaten aan de binnenkant van je bril. Een algemeen thema is dat we gaan naar een op sensors gebaseerde wereld met data die wordt verzameld en gedeeld die je leven gaat bepalen.

Programmeren gaat totaal veranderen

Programmeren gaat veranderen in de toekomst, omdat er heel andere applicaties nodig zijn. Je hoeft niets meer te weten over servers, omdat je ruimte in de cloud gaat gebruiken. Termen als servers en opslag stammen nog uit de oude wereld. Er is straks geen opslag meer, maar alleen gestreamde data in en uit je telefoon. Dat wordt een paradigma-shift in het programmeren.

Waarom was Instagram voor Facebook zoveel waard?

Er is nu al veel teveel video en daarom hebben we systemen nodig die de goede films voor ons selecteren, gebaseerd op wat je vrienden leuk vinden of aanraden. Juist vanwege dit soort data was Instagram voor Facebook zo belangrijk en waardevol. Stel dat je met Instagram een foto van een skipiste maakt, dan vertel je Facebook direct dat jij op die piste in dat dorp bent en dat je van skieën houdt. Facebook ziet ook iedereen die reageert op die foto en verbindt die mensen vanzelf met jouw netwerk. Ook sentiment bij de foto’s kan Facebook meenemen, zoals ‘ik haat skieën’ en ook dat wordt bij je persoon opgeslagen. Zo verzamelt Facebook veel relevante data over je die het kan gebruiken om je een commercieel aanbod te doen.

De hotste apps van dit moment

Vervolgens laat Scoble een aantal bijzondere apps op dit gebied zien die nu al bestaan:

We leven al voor een deel in deze nieuwe wereld, bijvoorbeeld met de Nike Fuel en Jawbone Up die je beweging en slaappatroon meten. Runkeeper houdt nu al je hardlooppatroon bij en kan dat delen met anderen via Twitter of Facebook. Via senoren in je schoen of telefoon worden gegevens naar systemen gestuurd die alles analyseren en delen met vrienden.

Een app als Placeme, die al je bezochte plaatsen bijhoudt  kan het systeem dat me in de ochtend wakker maakt informeren. Hij kan vertellen welke route ik op dinsdag naar m’n werk neem en waar ik graag stop voor koffie. Met zulke systemen kan de zelf rijdende auto van Google je naar je werk rijden, zonder dat je aan de auto hoeft te vertellen waar je naar toe wilt.

In Israël is PrimeSense nu al bezig om Kinect-achtige sensors te maken die niet alleen je armbeweging maar ook de detailbewegingen van je vingers kunnen zien om er op te reageren.

Met apps als StreamBoard op je iPhone kun je in realtime via trefwoorden naar Twitter kijken en zien hoeveel er over een onderwerp wordt gepraat in de wereld. In de toekomst gebruik je apps zoals deze of DataSift om realtime naar informatie te kijken aan de binnenkant van je bril: “Zo kan ik dan live kijken naar alle tweets over The Next Web van mensen met een Klout-score boven 60. Door te praten met het systeem kun je realtime filteren op data en alle informatie zien die voor jou relevant is, zoals: “Laat me alle tweets uit San Francisco over de aardbeving zien die komen van de vrienden van mijn vrienden”. Maar ook eenvoudige opdrachten, zoals het zoeken van iemand die je huis schoonmaakt, kun je dan eenvoudig met stemcommando’s geven aan een app die aan de binnenkant van je bril verschijnt.

Een startup als Zaarly helpt om mensen op een vernieuwende manier in te huren. Je kunt eenvoudig een loodgieter, schoonmaker of oppas voor je kinderen regelen. Dat gaat nu via een webbrowser, maar binnenkort kan het via Siri of via de binnenkant van je bril terwijl je er gewoon tegen praat.

Scoble vertelt hoe apps hem helpen om een leuker mens te zijn: “We krijgen nu al voorspellende apps, zoals Karma die me vertelt dat mijn vrouw binnenkort jarig is en me suggesties voor kado’s doet, gebaseerd op wat zij leuk vindt op Facebook. Zo helpt de app me om een beter mens te worden en leukere kado’s te kopen.” De app kan zien welke vrienden een promotie hebben gekregen en wie je kunt feliciteren. Via Karma kan iemand die een kado van krijgt maar dat niet wil het ook weer ruilen of het geld aan een goed doel geven, zonder dat jij het hoeft te weten.

Een andere interessante app die veel mensen in Silicon Valley nu gebruiken is Highlight. De app laat je zien welke mensen met gemeenschappelijke interesses zich binnen een paar 100 meten van je bevinden. De app laat je zien welke gemeenschappelijke vrienden of interesses je met die ander hebt, zodat contact leggen makkelijker wordt: “This is dating and networking for intraverts”.

Met de app Sawbuck kun je eenvoudig je telefoon op een huis richten en je ziet daarna alle data, zoals de koopgeschiedenis en prijs van een huis. Deze informatie is natuurlijk al online beschikbaar, maar door de eenvoudige toepassing vinden mensen het toch freaky om te zien wat het internet allemaal al over jouw huis weet.

Een andere app die Scoble graag gebruik is Glympse: “Met Glympse kan ik vrienden laten weten dat ik laat ben en ik kan hen realtime aten zien waar ik rijd.”

Al je emoties eenvoudig zichtbaar op je telefoon

Dan laat Scoble de device van InMoment zien, die hij de hele presentatie al draagt, als een eenvoudig horloge om zijn pols. De app meet onder meer je bloeddruk, temperatuur, huidrespons en bewegingen. Daarmee laat de app bijvoorbeeld zien hoe gespannen je bent. Tijdens zijn presentatie kan Scoble eenvoudig via een grafiekje op de iPhone zien hoe gespannen hij was. Dit soort devices wordt heel snel goedkoper en kleiner. Het zal maar een paar jaren duren, voordat dit soort devices in mijn bril past en de hele dag mijn emoties kan meten. In de toekomst zal Facebook me betalen om dit te dragen, zodat ze weer meer informatie van me krijgen. Het is te zien van welke spullen in de supermarkt ik welke emoties krijg, of van welke mensen.

Empathica wordt nu gebruikt in gezondheidszorg om bijvoorbeeld depressies te behandelen en data over emoties van patiënten te verzamelen en te delen met hun arts. Artsen hebben zo inzicht in hun patiënten, wat voorheen onmogelijk was. Scoble vertelt dat dit soort systemen ook kan vertellen of oudere mensen hulp nodig hebben omdat ze in hun huis gevallen zijn, het kan dan mensen gaan waarschuwen. Matteo, de oprichter van InMoment  vertelt dat dit soort ontwikkelingen binnen een jaar groot zullen worden en dat er een grote freaky-line in aankomst is. We gaan Facebook, of The Matrix, met dit soort systemen alles over ons vertellen.

Privacy is niet het grootste gevaar. Verslaving wel

Het is geweldig om dit soort data over jezelf te weten, maar het gevaar is met wie je deze data deelt. Scolble signaleert daarnaast een ander groot gevaar: we raken volledig verslaafd aan deze systemen: “we zien nu al mensen die twitteren tijdens het rijden en zichzelf daarmee vermoorden. We zien mensen nu al de hele dag door Disneyworld lopen en alleen maar op hun telefoon starten. Er gaat een groot allesomvattend systeem ontstaan dat zo verslavend is dat je het niet meer wilt uitschakelen en dat het je leven gaat beheersen”.

De glimp van de toekomst die Scoble laat zien is veelbelovend, maar ook freaky. Het is onthutsend om te zien hoeveel data er nu al beschikbaar is, bijvoorbeeld bij partijen als Facebook. Aan de ene kant is het geweldig om nog veel meer zaken te meten en te analyseren, om je leven te verbeteren. Zo ben ik zelf al enthousiast gebruiker van de Jawbone Up om mijn slaap en beweging te meten en experimenteer ik ook met Zeo voor mijn slaappatroon. En apps als Runkeeper bij het hardlopen? Daar kan ik inderdaad allang niet meer zonder.

Hiermee bewegen we inderdaad razendsnel naar een Matrix-achtig systeem dat alles van ons weet en ons leven sterk gaat besturen. Dat een technologie-optimist als Robert Scoble ons hiervoor waarschuwt, zegt veel. De toekomst is niet ver weg, maar gaat de komende jaren realiteit worden. Die toekomst wordt gebouwd door de mensen die op The Next Web aanwezig zijn, deels door de start-ups die er rondlopen. Het is een fascinerende situatie. En freaky!

Lees ook de andere artikelen uit de serie The Next Web 2012De getekende TNW2012-illustraties in deze serie zijn gemaakt door Esther Gons (@wilg).