Innovatie

Komt Facebook met een eigen FacePhone?

0

Wat een bewegingen in de markt! We staan aan de vooravond van de beursgang van Facebook, in de grootte van wellicht wel 140 miljard dollar. Recentelijk nam de sociale gigant Instagram over voor maar liefst één miljard dollar. NOKIA verloor de afgelopen weken behoorlijk rap zo’n zeven miljard dollar aan marktwaarde en Standard & Poors heeft de creditrating van het bedrijf aangepast. Wie had dit een jaar geleden kunnen voorspellen? Praten we niet meer in miljoenen maar in miljarden? Waar stop het? En komt er wellicht toch een FacePhone?

“Waarom Google en Facebook wellicht binnen vijf jaar compleet zullen verdwijnen”

Deze kop stond vanochtend boven een artikel van Eric Jackson op Forbes, waarin de auteur aangeeft waarom Google en Facebook zo maar eens MySpace achterna kunnen gaan en over een paar jaar compleet kunnen verdwijnen. “Not bankrupt gone, but MySpace gone.” Ik kan me persoonlijk voor een groot deel vinden in zijn gedachtegang. Zijn mening over Facebook deel ik volledig, wat hij over Google zegt gaat me iets te ver. Ik zal me in dit artikel op Facebook richten.

De komende vijf tot acht jaar wordt zeker een turbulente tijd en de kans is groot dat jong talent nog veel meer in gang zet, dan we vandaag de dag voor mogelijk houden. Het klinkt wat onwerkelijk dat Facebook en Google er over 60 maanden wellicht niet meer zijn. Maar aan de andere kant; hoe dachten wij in Nederland een paar jaar geleden over Hyves? En hoe dacht de wereld over Nokia?

6,9 miljard actieve mobiele abonnementen eind 2012

Op onze aarde leven momenteel 7,01 miljard mensen. In april 2012 zijn er wereldwijd ongeveer 6 miljard actieve mobiele abonnementen. Tomi T. Ahonen, een ex-Nokia-collega van mij, voorspelt op zijn blog dat eind dit jaar de 6,9 miljard bereikt zal zijn. Vanzelfsprekend is een abonnement niet hetzelfde als een menselijke gebruiker, want er zijn steeds vaker machine-to-machine abonnementen en steeds meer mensen gebruiken meerdere abonnementen (denk aan tablet data abonnementen etc.) terwijl ze primair maar één mobile device gebruiken.

Facebook & Mobiel

Ik moet toegeven dat ik de ontwikkelingen rondom Facebook niet tot in ieder detail volg, maar ben wel van mening dat Facebook een uiterste houdbaarheidsdatum heeft als er niet snel iets verandert op mobiel terrein. Is er een reden dat Facebook minder biedt voor gebruikers van tablets en smartphones? Zijn ze op de achtergrond bezig met nog iets veel groters (de FacePhone?) en was de overname van Instagram slechts een start? Het lijkt stilte voor de storm of gewoon gebrek aan echte visie op hoe het nu verder moet met mobiel.

Eric Jackson verwoordt ook dit weer erg mooi. Hij stelt dat de “social companies”, die vanaf 2010 zijn ontstaan, een hele andere kijk hebben op de wereld. Zij zien het mobiele connected device als primair platform voor hun dienst en steeds vaker als exclusief platform. Jackson stelt dat Facebook (met de op hande zijnde beursgang) triomfantelijk winnaar is van van alle “social companies”, maar tegelijkertijd goud geld verliest op mobiel vlak.

Partners en samenwerken

In februari 2010 gaf Facebook een presentatie aan afgevaardigden van mobiele operators tijdens het Mobile World Congress 2010, waarin het bedrijf bekend maakte op zoek te zijn naar partners om mee samen te werken. Facebook wilde samenwerken met operators, mobile device fabrikanten en ontwikkelaars, om op die manier gebruikers de ideale (mobiele) gebruikservaring te bieden. De spreker noemde het van groot belang om zo diep mogelijk in het besturingssysteem van het device te integreren en dat ben ik volledig met hem eens! Maar is Facebook, nu ruim 2 jaar later, geslaagd in die missie wanneer je de functionaliteiten van de mobiele (smartphone en tablet) versie vergelijkt met de webversie? Wat vind jij?

Accepteer cookies

De FacePhone

Van 2001 t/m 2007 werkte ik voor NOKIA. Zoals ik al eerder zei, verloor het bedrijf de afgelopen weken een slordige zeven miljard dollar aan marktwaarde. Denkend aan die tijd (ik heb besloten Nokia te verlaten in 2007) zou ik het erg logisch vinden als de geruchten waar zijn en Facebook bijvoorbeeld eind 2012 (kerstverkopen) aankondigt met een eigen smartphone op de markt te komen. Stel je voor: de FacePhone (zo noem ik de smartphone maar even) kan je als gebruiker volledig ondersteunen om je profiel veilig in je digitale kluis op te slaan. Jij kunt in jouw “private cloud” bepalen wie wanneer bij jouw gegevens kan komen. Het zou niet vreemd zijn als Facebook daarna met een virtual wallet komt, met daaraan vast virtual loyalty en ga zo maar door.

Hoe en waarom de FacePhone een succes kan worden

Herinner je nog toen in de zomer van 2008 de AppStore werd gelanceerd door Apple. Apple had iedereen al jaren laten wennen aan het fenomeen muziek downloaden, dus was het een logische stap dat op dezelfde manier te doen met software (apps). Iedereen was snel aan boord.
Op dit moment is duidelijk herkenbaar dat het straatbeeld snel is gewijzigd.

Als je als toerist in een vreemde stad de weg niet kon vinden, gebeurde er dit.d

Nu gaat het zo.

Tegenwoordig zie je vaak in restaurants mensen aan een tafeltje zitten, die weinig tot niets tegen elkaar zeggen, ze “zitten in hun smartphone”, of moet ik zeggen “ze zitten in Facebook”. En het is net als met Apple: voordat de AppStore werd gelanceerd, was de massa al gewend. Waarom dan nu geen FacePhone, als de massa al altijd ‘in Facebook zit’ en altijd connected is? Stel je voor: Facebook neemt de R&D- en/of hardwaredivisie over van NOKIA of maakt een mooi deal met Hon-Hai (Hon-Hai staat bekend om zijn samenwerking met Apple en kwam recentelijk weer in het nieuws). Na hardware is het tijd voor het besturingssysteem, wat dacht je van een mooie deal met zoekgigant Baidu in China. Dat bedrijf heeft recentelijk haar eigen mobiele besturingssysteem gelanceerd, dat volledig is gebaseerd op Android. Baidu staat in de top 10 meest bezochte websites wereldwijd op plaats zes en heeft in China Google al van haar troon gestoten.

Accepteer cookies

Stel dat bovenstaande gebeurt, dan zal Facebook zeker moeten werken aan een zeer gedegen partnerstrategie (zoals het in 2010 ook aankondigde), waarbij partners in staat worden gesteld niet aangehaakte generaties te helpen aanhaken en ontwikkelaars kansen te bieden, wellicht in de vorm van een startup bootcamp. Doen ze dit niet, dan komt mijns inziens na verloop van tijd vrijwel zeker uit wat Eric Jackson voorspelt: “Not bankrupt gone, but MySpace gone”.