How to, Verdieping

Webwinkeliers: 7 segmentatietips voor e-mailmarketing

0

Voor het opzetten van e-mailcampagnes is het van belang dat de database met klantgegevens up-to-date is en gestructureerd is opgebouwd. Hoe uitgebreider de database (hoe meer specifieke gegevens er van de doelgroep aanwezig zijn) hoe beter je de doelgroep kunt benaderen. Met behulp van een goed onderhouden database benader je de klant makkelijker met relevante informatie of acties. In dit artikel laten we verschillende segmentatiemogelijkheden voor e-mailmarketing de revu passeren aan de hand van een case study van FitForMe.

Segmenteren van e-mailcampagnes

Een goed gevulde database biedt oneindig veel mogelijkheden. Hoe specifieker de informatie over de doelgroep, hoe gerichter je de doelgroep kunt benaderen. Niet alleen een persoonlijke benadering door het toevoegen van een variabele aanhef, maar ook door de klant specifiek te benaderen op basis van interesses, behoeften of eerdere aankopen. De beste manier voor het verzenden van een e-mail is deze persoonlijk maken en volledig afstemmen op de behoeften en interesses van de doelgroep. Hoe relevanter je e-mailcampagnes, hoe groter de kans op opens en clicks door je doelgroep.

Voor FitForMe bedacht ISM eCompany een uitgebreide e-mailmarketingstrategie om zowel de huidige als potentiële klanten van relevante informatie te voorzien. De database van FitForMe bevat naast NAWTE-gegevens ook gegevens over aankoopgedrag en gegevens vanuit de voedingstest, die op de site van FitForMe beschikbaar is. De bedachte e-mailcampagnes zijn ingericht met het e-mailmarketingsoftwarepakket van Copernica.

1. Segmentatie op basis van geslacht

Een eerste mogelijkheid van segmentatie is het segmenteren op basis van geslacht. Om zowel mannen als vrouwen specifiek te benaderen is er voor FitForMe een template ontworpen die op basis van de variabele “geslacht” een verschillende inhoud opbouwt. Onderstaande afbeelding laat een gerichte e-mailcampagne zien, gericht op de doelgroep mannen:

productgerichte e-mail gesegmenteerd op basis van geslacht

Naast segmentatie voor mannen segmenteer je dan op eenzelfde manier voor vrouwen. Genoemde campagnes zijn eenvoudig gesegementeerd op de variabele “geslacht”. Dit voorbeeld laat zien hoe je met weinig informatie een gerichte en relevante e-mailcampagne opzet.

2. Segmentatie op basis van websitegedrag

Het is bij FitForMe mogelijk gemaakt om informatie vanuit het winkelwagentje door te zetten naar de database. Hierdoor benadert FitForMe  klanten die wel producten in de winkelwagen leggen, maar uiteindelijk geen bestelling plaatsen. Op die manier vergroot het bedrijf de kans dat deze klanten de bestelling alsnog afronden. Deze campagnes staan ook wel bekend als de abandoned shopcart campagnes. Alle productinformatie slaat FitForMe op in haar database zodat precies bekend is welke producten klanten in hun winkelwagentje plaatsen. Een klant die een bestelling niet afrondt, krijgt dan een e-mail met een herinnering aan het achtergelaten winkelwagentje. Met één druk op de knop komt de klant terecht in de winkelwagen om zijn bestelling af te ronden. Een voorbeeld van een e-mail op basis van websitegedrag is hieronder weergegeven:

E-mail op basis van website gedrag

3. Segmentatie op basis van eerdere aankoop

Voor verdergaande segmentatiemogelijkheden is het belangrijk dat je aankoopgegevens van klanten opslaat. Gebruik deze informatie om de klant tijdig te benaderen voor bijvoorbeeld een herbestelling van het product. Bij FitForMe springt men hier op in door het opslaan van eerdere aankopen. Bijvoorbeeld, bij aankoop van een product dat 30 tabletten bevat, berekenen zij automatisch wanneer de klant het product moet aanvullen. Op basis van deze informatie informeer je de klant tijdig en is het voor hem eenvoudig om een herbestelling te plaatsen. Deze e-mails staan ook wel bekend als transactionele e-mails. Onderstaande afbeelding laat zien hoe FitForMe de bestaande klant informeert over het herbestellen van het aangekochte product:

E-mail op basis van eerdere aankoop

4. Segmenteren op basis van datum laatste aankoop

Met het vastleggen van deze productinformatie in de database wordt het ook mogelijk om klanten te benaderen, die een tijd niet meer hebben besteld. Dit kan op basis van één aankoop of meerdere aankopen. Indien de klant meerdere aankopen heeft verricht in het verleden is de kans groter dat hij/zij opnieuw een bestelling plaatst. FitForMe stuurt haar klanten dan ook een e-mail zodra men een x-periode geen bestelling heeft geplaatst. Onderstaand een voorbeeld hoe FitForMe “slapende” klanten activeert:

E-mail op basis van laatste aankoop

5.  Segmentatie op basis van interesse / behoefte:

Zodra er meer informatie beschikbaar is over de levenstijl van de klant of zijn interesses en behoeftes, is het mogelijk om gericht in te spelen op deze factoren. Zo is er voor FitForMe op basis van gegevens uit een voedingstest een campagne opgezet voor zwangere vrouwen. Onderstaand een voorbeeld van deze gepersonaliseerde en op behoeften ingespeelde mailing:

E-mail op basis van levensstijl, interesse en behoefte

6. Segmentatie op basis van leeftijd

Naast de standaardgegevens als het e-mailadres en de NAW-gegevens, kan het ook van belang zijn om de geboortedatum op te vragen van de (potentiële) klant. Op basis van deze informatie bepaal je bijvoorbeeld of je de klant met u of je aanspreekt in de e-mail en stem je ook het productaanbod af. Met behulp van deze gegevens behoort bijvoorbeeld een verjaardagsmail ook tot je mogelijkheden. Hieronder een voorbeeld van de verjaardagsmail van FitForMe:

Verjaardagsmail fitforme

Op basis van de geboortedatum kun je ook een verschil in benadering op basis van leeftijd maken. Dit doe je door een jongere doelgroep qua content anders te benaderen of, zoals in onderstaand voorbeeld het geval is, de doelgroep met andere afbeeldingen te benaderen:

E-mail benaderen van specifieke doelgroep

7. Versturen van een opvolgmail

Indien je e-mails verzendt waarop je actie van de doelgroep verwacht, koppel hier dan een opvolgactie (opvolgmail) aan. Bijvoorbeeld: je verstuurt je doelgroep een verjaardagsmail, met daarin een aangeboden korting. Een mogelijke opvolgactie is het versturen van een remindermail wanneer de klant je mail niet opent. Hierin geef je aan dat de korting op termijn vervalt. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een verjaardags-opvolgmail:

Opvolgmail op basis van verjaardagsmailing

Belang van een goed ingerichte database

Voordat je start met e-mailmarketing is het belangrijk  dat je goed nadenkt over je klantcontactstrategie. Waar liggen de contactmomenten met jouw doelgroep? Welke interesses hebben zij die aansluiten bij jouw productaanbod? Hoe kan je contactmomenten inbouwen die inspelen op het gedrag van je klanten?

Aan de hand hiervan is het noodzakelijk dat er een gesegmenteerde en uitgebreide database is ingericht. Deze database geeft, zoals in de voorbeelden van FitForMe is te zien, grote mogelijkheden voor e-mailmarketing. Daarnaast is het van belang om zoveel mogelijk data in één applicatie of softwarepakket te hebben. De voorbeelden in dit artikel worden gerealiseerd door specifieke selectiecriteria op één database.

Door de gegevens in één centrale database te beheren, blijft alle data omtrent de opgezette campagnes op een centrale plek en kun je statistieken van verschillende e-mailings snel en eenvoudig ophalen en vergelijken. Dit is één van de redenen waarom FitForMe alle data die vrijkomt in haar e-commerce platform laat synchroniseren met de database. Zodra de database gereed is voor e-mailmarketing is het natuurlijk belangrijk om de gegevens up-to-date te houden en deze eventueel aan te vullen door middel van verrijkingscampagnes.