How to, Strategie

E-mocial marketing: 7 tips voor integratie e-mail & social media

0

Waarom geven we zoveel om social media? Omdat het de wereld in een heel korte tijd heeft veroverd. Facebook heeft inmiddels meer dan 1 miljard gebruikers (waarvan 7,3 miljoen in Nederland) en Twitter verwerkt bijna 200 miljoen tweets per dag. Daar zitten veel potentiële leads tussen.

Leads worden bij voorkeur benaderd via e-mail, blijkt uit onderzoek onder marketeers. Door beide kanalen op elkaar af te stemmen, is een ‘e-mocial’ marketingstrategie geboren. In dit artikel een paar tips voor integratie van e-mail en social media.

1. Kies je relevante social mediaplatformen

Ga eerst na op welke social medianetwerken je moet focussen. Over het algemeen zijn afnemers van B2B-organisaties actiever op LinkedIn en Twitter. Voor B2C-organisaties geldt Facebook als het meest interessante kanaal, gevolgd door Twitter.

Er zijn echter meer kanalen dan de ‘grote drie’. Vergeet als B2B-organisatie niet om je weblog hoog op de ranglijst te zetten. Dit kenniskanaal bij uitstek is een uitstekend middel om je e-mailings mee te versterken. Daarnaast kun je e-mailadressen verzamelen via je weblog.

2. Formuleer een doelstelling voor je e-mocial marketingstrategie

SMARTVoordat je begint met een social media- en e-mailstrategie moet je nagedacht hebben over de doelen die je wilt bereiken. Formuleer daarom een aantal SMART (Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdgebonden) doelstellingen voor de komende periode. Als je nog niet goed weet waar je moet beginnen zijn hier een aantal eenvoudige voorbeelden:

  • 60 Twittervolgers in 3 maanden via e-mail;
  • 120 e-mailadressen in 6 maanden via Facebook en LinkedIn;
  • 35 bezoekers per maand naar je weblog.

Deze doelstellingen zijn specifiek, meetbaar en tijdgebonden. Of de doelstellingen acceptabel en realistisch zijn, is afhankelijk van jouw organisatiedoelstellingen, bedrijfscultuur, budget en marketinginspanningen.

3. Verzamelen van volgers op social media via e-mailmarketing

De meest eenvoudige manier om via je e-mailprogramma volgers te verzamelen is het toevoegen van social media connectbuttons in je e-mailings. Zo kun je verkeer genereren naar je sociale websites en je lezers binden aan je social mediakanalen. Vertel ook waarom ze je moeten gaan volgen op social media. Wat heb je op deze kanalen te bieden wat je niet in je e-mailings aanbiedt?

Nog beter is om specifieke promoties te sturen waarin je bijvoorbeeld je nieuwe weblog promoot. Vertel waarom ze zich moeten abonneren op je weblog, bijvoorbeeld omdat je iedere week 2 gratis kennisartikelen weggeeft die niet verkrijgbaar zijn via je nieuwsbrief!

4. Vergroot je e-mailadressenlijst met behulp van social media

Andersom kun je je social mediavolgers converteren naar opt-in adressen. Een aantal tactieken:

  • vertel je Twittervolgers dat de nieuwsbrief eraan komt en tweet dat ze zich nu nog kunnen inschrijven om de nieuwsbrief morgen in de inbox te krijgen;
  • plaats een call-to-action op je blogpagina voor het inschrijven op de nieuwsbrief, als je nog meer wilt weten over dit onderwerp;
  • voeg een inschrijflink voor je nieuwsbrief toe op je LinkedIn en YouTube-pagina.

Voor deze tactieken geldt dat het waarom bepalend is voor succes. Vertel waarom op je nieuwsbrief ingeschreven moet worden, wat de toegevoegde waarde is voor de inschrijver en waarom niet inschrijven een gemiste kans betekent.

5. Branding van je e-mailcampagne via social media

Met social media connect buttons in je e-mail kun je, zoals gezegd, volgers en fans verzamelen. Ook kun je share buttons toevoegen voor branding via social media. Met behulp van share buttons kunnen lezers je e-mailing of artikel uit je e-mail delen in hun sociale netwerk. Dat doe je door deelwaardige content te bieden: informatief en makkelijk deelbaar. In B2C is dat vooral fun, acties en video. In B2B is dat met name kennis en service.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Zo zorg je ervoor dat de content bijvoorbeeld in het LinkedIn netwerk van je e-mail lezers wordt gedeeld. Jouw bericht verschijnt dan in het nieuwsoverzicht van alle LinkedIn connecties van jouw lezers, met als gevolg een groter bereik van je content. Begin daarom vandaag nog met implementeren van sharebuttons. Zie rechts een nieuwsbrief waarin elk artikel gedeeld kan worden via Twitter, LinkedIn en Facebook.

6. Maak een social media- en e-mailkalender

Het beste resultaat bereik je door je e-mail en social activiteiten goed op elkaar af te stemmen. Ga met je marketingteam bij elkaar zitten en vul je e-mail programma en social media-inspanningen van het komende jaar in. Een voorbeeld van een B2B organisatie:

Zodra je goed in kaart hebt gebracht wanneer je je e-mailings gaat verzenden, plan je je social media-inspanningen eromheen. In week 2 verstuur je de maandelijkse nieuwsbrief. Tweet een dag van te voren dat je nieuwsbrief eraan komt. Hergebruik de content van de nieuwsbrief voor het schrijven van een blogpost. Een marketingkalender is op deze manier een goede houvast om je marketingkanalen op elkaar af te stemmen.

7. Meet het succes van e-mocial marketing

Ga vervolgens na of je je doelstellingen hebt bereikt. Om het succes te kunnen meten zijn er tools die je daar bij kunnen helpen:

  • doelstelling #1: 60 Twittervolgers in 3 maanden via e-mail: Abonneer je op een tool waarmee je het aantal volgers over een bepaalde periode kunt meten;
  • doelstelling #2: 120 e-mailadressen in 6 maanden via Facebook en LinkedIn: met een goed e-mailmarketingpakket kun je de bron van inschrijving achterhalen. Zo kun je exact bepalen hoeveel inschrijvingen uit welk social media kanaal binnenkomen;
  • doelstelling #3: 35 bezoekers per maand naar je weblog: met een web analytics tool kun je het verkeer van je e-mailcampagne naar je weblog analyseren. Door het meegeven van trackingcodes aan je hyperlinks in je e-mail kun je in je analytics tool nagaan hoeveel verkeer uit je e-mail komt.

Heb je ervaring met e-mocial marketing of meer tips? Laat een reactie achter.