Inspiratie

Wikivoyage: betekent reiswikipedia einde voor Lonely Planet?

0

Vorig jaar werd bekend dat het commerciele Wikitravel en het eerder van Wikitravel weggelopen Wikivoyage aansluiten bij de moederorganisatie van Wikipedia; de WikiMedia Foundation. 15 januari werd Wikivoyage officieel gelanceerd. Reisgids-wiki’s krijgen nu eindelijk een plek op het hoofdpodium van open content en crowdsourcing. Nieuwe kansen voor de toeristische sector, maar ook het begin van het einde voor uitgevers als de Lonely Planet?

Geschiedenis reisgids-wiki’s

Reisgids-wiki’s zijn niet nieuw. Al in 2003 werd ‘Wikitravel’ opgericht door Evan Prodromou en Michele Ann Jenkins. In 2005 werd deze site voor maar liefst $1,7 miljoen verkocht aan het commerciële Internet Brands. Zo te zien is reisgidsinformatie big business, want Wikitravel  heeft begin 2013 nog steeds een dagelijkse global  Alexa siterank van 3,739.

Vanwege de commerciële overname vertrok de Duitse community en ging zelfstandig en non-profit verder onder de vlag Wikivoyage. In 2012 besloot de Engelstalige community van Wikitravel ook over te stappen naar Wikivoyage en tegelijkertijd werd een samenwerking met de Wikimedia Foundation aangekondigd.

Wikivoyage

Screenshot van de website Wikivoyage.org


 

Toeristische informatie neemt grote vlucht

Nu, januari 2013, is Wikivoyage officieel gelanceerd en de eerste resultaten zijn indrukwekkend. In twee weken wisten ze het verkeer van Wikitravel te passeren met een  Alexa rank van 930! (NU.nl staat bijvoorbeeld op plaats 795). Toeristische informatie kan nog verder een vlucht nemen onder de vlag van de WikiMedia Foundation.

Allereerst wordt toeristische informatie nog beter gevonden door zoekmachines vanwege authorative linking vanuit Wikipedia. Bovendien zal de kwaliteit van toerisme informatie beter worden door de zeer zorgvuldige kwaliteitsbewaking van Wikipedia, haar internationale netwerk en uitgebreide resources voor lokalisatie en vertalingen. Hergebruik van content uit reisgidsen, en dan met name afbeeldingen, zullen Wikipediapagina’s tevens relevanter en leuker maken.

Samenvattend biedt Wikivoyage een interessant nieuw kanaal voor instellingen in de toeristische sector. Musea, boekingskantoren, hotels etc. kunnen met Wikivoyage een enorme doelgroep van reizigers bereiken, die gericht zoeken naar toeristisch vertier voor een bepaalde bestemming. En in tegenstelling tot Wikipedia wordt wél doorgelinkt naar de websites van commerciële aanbieders, wat weer positief is voor de bezoekersconversie.

Risico’s rond commerciële belangen

Intrigerend is natuurlijk wel het spanningsveld met de commerciële aanbieders in deze sector. Want juist Wikipedia, als toonaangevend communityplatform, heeft strakke regels rond (commerciële) belangen. In principe is de informatie in Wikivoyage niet neutraal van standpunt, maar de belangen van diverse aanbieders zullen wel ‘gelijkwaardig’ gediend moeten worden. Indien deze belangen niet goed worden gemanaged, komt er een rem op de content en zal informatie geschrapt worden in plaats van toegevoegd. Wat we niet willen is rondvaartboten die schaamteloos hun handel aanprijzen, maar we willen wel weten welke partijen er zijn en welke optie geschikt is voor jouw vakantietrip.

rondvaartboot

Bron: wikipedia.org.

I

Bedreigingen voor uitgevers reisgidsen

En hoe zit dat met reisgidsenuitgevers als de Lonely Planet? Uitgevers van toeristische informatie, zullen zien dat het maken van toeristische content goedkoper en sneller door het publiek en betrokken partijen kan worden opgesteld.

Maar dat kon al langer, immers hoeveel blogs zijn er wel niet over reizen? Het geheim tot 2012 zat hem in de curatie, het selecteren van welke informatie goed of slecht is. Nu gaat Wikipedia dat gedeelte, namelijk de kwaliteitsbewaking, er bij pakken. Wat over blijft voor reisgidsen is waardering en opiniering (wat is nou echt leuk, of geschikt voor wie?) en het marketingkanaal dat de uitgevers hebben. Maar is dat voldoende om hun marktpositie te behouden?

reisgidsen2

Flickr.com: Adam Wyles (Creative Commons).

Anderzijds komt er ook voor die partijen een hoop bruikbare informatie beschikbaar in vele talen en de vraag is of ze hier hun voordeel mee kunnen gaan doen. Bijvoorbeeld door efficiënter kleine nichemarkten te gaan bedienen en middels personalisatie reisinformatie op maat aan te kunnen bieden.

Nog meer potentie vanwege wiki-dataprojecten

Juist nu de erfgoedsector en de Nederlandse overheid in hoog tempo open data geschikt voor toerisme vrijgeven, biedt dit uitgelezen kansen. De informatie op Wikipedia is vrij her te gebruiken, dus dat biedt ook nog kansen voor derde partijen om deze informatie her te gebruiken in nieuwe (toerisme)apps. Op het eerste gezicht een bedreiging voor reisgidsen, maar wederom een kans om hun content-database gratis te vergroten en te lokaliseren voor de diverse doelgroepen.

Kortom, Wikivoyage brengt een spannende verandering in de toeristische industrie. Eén ding staat vast: het wordt nog makkelijker om de wereld rond te reizen, terwijl geld verdienen met toeristische informatie wederom moeilijker wordt.