Onderzoek, Trends

Robots in de cloud: nemen intelligente machines ons werk over?

0

Deze week hebben Europese wetenschappers Rapyuta gelanceerd, een online database die informatie speciaal voor robots bevat. De database is vernoemd naar Hayao Miyazaki’s meesterwerk, de animatiefilm Laputa: Castle in the Sky (Tenkū no Shiro Rapyuta). In de film is Rapyuta de plaats waar alle robots leven.

Ervaringen gedeeld door robots

De databron moet robots helpen om de wereld van mensen beter te begrijpen. De Rapyuta-database is onderdeel van het Europese RoboEarth Project, een zogenaamd ‘World Wide Web voor robots’. De database acteert als een soort van overkoepelend – op cloud technologie – gebaseerd brein voor robots. Het project is zo ontworpen dat robots hun ervaringen kunnen uploaden. Andere robots kunnen deze ervaringen op hun beurt weer downloaden, ervan leren en vervolgens toepassen in hun eigen omgeving.

Accepteer cookies

Robots zijn bijzonder duur

Het idee achter het platform is dat robots vandaag de dag bijzonder duur zijn, vanwege de rekenkracht die ze nodig hebben om allerlei complexe taken uit te kunnen voeren. Rapyuta neemt een deel van deze rekenkracht weg door ze naar de cloud te verplaatsen. Waarom zou een apparaat nog beperkt moeten worden door zijn eigen fysieke mogelijkheden, als er een oneindige hoeveelheid aan rekenkracht, geheugen, opslag en gegevens beschikbaar zijn in het digitale?

Een cloud die qua rekencapaciteit te vergelijken valt met moderne computercentra van Google, Facebook, Apple en Amazon. Het navigeren door een kamer, het opvouwen van een kledingstuk of het begrijpen van menselijke taal, zijn allemaal voorbeelden van taken die in de cloud van Rapyuta uitgevoerd kunnen worden.

Ze kunnen van elkaar leren

Robots zijn in de ogen van de wetenschappers niets anders dan de applicaties op onze desktop of mobiele devices. Ook deze applicaties spreken een webservice in de cloud aan om een bepaalde taak uit te voeren. Het enige waarin robots verschillen ten opzichte van deze applicaties is dat robots dus van elkaar kunnen leren.

Internet of Everything

Het is de visie van Cisco dat in 2020 meer dan 50 miljard objecten met het internet verbonden zijn. Ze noemen dit het Internet of Everything, het vervolg op het Internet of Things, waarbij mensen, processen, objecten en data 24/7 met elkaar in verbinding zijn. Een netwerk, dat dankzij de Wet van Metcalfe, alleen maar in waarde toeneemt met elke nieuwe verbinding die er gelegd wordt.

Hebben we straks nog wel een baan?

Koppel de visie van Cisco aan het 5 jaren plan van IBM, waarin computers in staat moeten zijn om zelfstandig te zien, horen, ruiken, proeven en voelen om betekenis aan iets toe te kennen en de meest dystopische toekomstbeelden vliegen je om de oren. Hebben we straks nog wel een baan als machines, robots en algoritmes alsmaar slimmer worden? Hebben de Luddisten gelijk en is technologische werkloosheid niet langer fantasie maar vleesgeworden werkelijkheid? Maken we de Rise of Machines mee?

https://www.youtube.com/watch?v=V27Zpztf-Ys

“Machines are on the move. They are curious, because they have heard there are new machines. Brilliant ones. And they are coming to see for themselves. Machines with the technology to scale and the ability to communicate. To make the world work better. And now all the machines want in.”

Race against the machine

Brynjolfsson en McAffee schreven er vorig jaar het boek Race against the machine over. In het boek beschrijven ze hoe we een wereld tegemoet gaan waarin intelligente machines steeds vaker ons werk overnemen. Volgens de auteurs is in 2007 het ‘tipping point’ bereikt, en groeit kunstmatige intelligentie sindsdien exponentieel. Wat is de impact hiervan voor de mensheid? Denk maar eens aan de zelfrijdende auto’s van Google: wat betekent dit voor chauffeurs, voor autoschadebedrijven, voor verzekeringen, voor parkeergelegenheden, voor de verkoop van auto’s?

Of denk aan de superintelligente computer Watson voor IBM, die nu wordt ingezet bij de bestrijding van kanker. Volgens kenners wordt 80% van het werk van huisartsen straks overgenomen door Watson-achtige computers. Iedereen heeft straks de rekenkracht van Watson in een app op zijn telefoon zitten, die via natuurlijke taal te besturen is. Hoe gaat dit onze samenleving veranderen? Ten goede of ten kwade?

Accepteer cookies

 Judgement Day komt eraan

Het is dan ook niet verwonderlijk dat op het internet wordt gegrapt dat de wetenschappers Skynet hebben aangezet en hiermee onze eigen vernietiging in gang hebben gezet. Maar op een heel andere manier dan in de filmfranchise The Terminator wordt voorgesteld. In de film waren de machines zelf in staat om na te denken en besloten ze dat de aarde een betere plek zou zijn wanneer de mensheid vernietigd werd.

Nu hebben wij mensen besloten dat robots al het werk moeten doen. Judgement Day komt er dus aan. Ze ziet er alleen anders uit. Het zijn nu niet de machines die ons overbodig vinden. Dit besluit hebben we zelf genomen.