How to, Verdieping

Waarom niemand je retweet: 3 basisregels

0

De Twitterhaters. De Twittersufferds. De Twitterspammers: ze snappen het niet. Maar wij, snappen wij het wel dan? Zijn onze tweets zo effectief? Drie basisregels voor meer impact op Twitter.

Je kent ze wel: de Twitterhaters. Ze zitten er al een jaar op, zeggen ze. Maar resultaat: ho maar. Het líjkt ook nergens op, vinden ze, Twitter. “Je staat maar wat te roepen en je weet totáál niet wie het leest.” Ze snappen niet wat jij er aan vindt. Als je voorzichtig meldt dat je bijna al je klanten via Twitter krijgt, en veel tips en advies, zie je hun aandacht wegvloeien. Ze geloven er niks van. Been there, done that.

Die anderen ken je vast ook.

De Twitteraars die het niet snappen

De mensen van wie je je afvraagt of ze in het normale leven ook zo praten:

“Dank je @Ashanti, volgend jaar weer zoveel #inspiratie #holismeweekend #reiki #meditatie #levitatievooreenbeterewereld #lovethegodinyou”

Net als de tweeps die je vervelen met hun toewijding aan een goede zaak. Een béétje reclame maken voor een levensovertuiging, een politieke kwestie of veganisme: soit. Moet kunnen. Iedereen heeft wel een afwijking. Maar enkel en alleen maar tweeten over dierenleed, hatha-yoga of Koken Zonder Zout? Met een eendimensionaal twitterprofiel krijg je alleen maar eendimensionale volgers. Mede-parochianen. Niet handig als je je Twitternetwerk wilt uitbreiden.

En dan heb ik het nog niet eens over de Twitterspammers

De ondernemers die denken dat Twitter een ouderwetse brievenbus is waar je al je ongewenste reclamedrukwerk in kunt proppen. Omdat het toch niks kost:

“Nog slechts 1 plek vrij in de Wonderbaarlijke Workshop Werken met Wifi, wie o wie? Haast je! Buff.ly1A2B3C”

De tweeps die volgen en terugvolgen laten regelen door programma’s. De Gewone Nederlanders met 28.000 fans. Die dagelijks bekendmaken hoe ver ze nog verwijderd zijn van de volgende mijlpaal in het volgersaantal. Die automatisch gevulde daily twitterkrantjes rondsturen.

Gebruik Twitter slimmer

Nee, ik heb het over ons

Want ook wijzelf, normaalpraters en niet-spammers, sturen nogal wat ineffectieve tweets de wereld in:

“Nieuw blog: Bit.ly/HiHaHo”

Daar klikken we dus niet op. Waarop wel?

Even voor de goede orde: natuurlijk is niet elke tweet voor iederéén bestemd. Dat snappen we. Elke zakelijke of ideële Twitteraar heeft zijn eigen doelgroep. En tweets over sportvissen krijgen zelden kliks van volgers die van ballet houden. Maar waar moet een klikklare tweet in elk geval aan voldoen?

1. Het moet duidelijk zijn waar je tweet over gaat

Een tweet als deze:

“Ik wou het niet weten: Bit.lyAbCdEf”

Laat voor de lezer zóveel te raden over, dat hij hem maar overslaat. Zoveel tijd heeft hij nou ook weer niet. De schrijver denkt misschien dat raadsels de lezer nieuwsgierig maken. Maar elk goed raadsel heeft een context. En te weinig context in een tweet leidt tot een soort omgekeerde analysis paralysis: de tweet geeft de lezer te weinig zicht op wat er in het stuk zal staan waarnaar de tweet linkt. Kortom: niemand klikt. Heel anders wordt het als er staat:

“Rutte: ‘Ik had wel iets gehóórd over het gesjoemel bij SNS Vastgoed. Maar ik wou het niet weten’: Bit.lyAbCdEf”

2. Je doelgroep moet snappen dat je tweet voor hem bedoeld is

Logisch, denk jij. Maar dat snapt mijn doelgroep vanzelf wel: ze zien immers wat het onderwerp is? Dat zou je wel denken. Maar stel: je hebt een site voor mensen die hun eerste stappen in WordPress zetten. Als je dit tweet:

“10 geweldige comment-plugins voor WordPress: ow.ly/QwErTy”

Zijn veel beginners al zo geïntimideerd dat ze niet eens durven klikken. Verplaats je eens in hun schoenen. Hoe was het voor jou ook weer toen je met WordPress begon? Natuurlijk, dat is alweer zes jaar geleden, inmiddels ben je er mee vergroeid. Maar we zijn allemaal érgens begonnen. En we hebben allemaal met onze handen in het haar gezeten. Ooit. Graaf in je geheugen en herinner je hoe je er in dat koude weekend in 2007 maar niet achter kon komen hoe je een link moest maken. Of waar je in hemelsnaam de Google stats code moest zetten. En stel je weer voor hoe het voelde, als kind, om in een land te komen waar je de taal niet verstaat.

Drop het jargon. Schrijf:

“Heb je net een WordPress site? Wil je meer comments? Lees dit: ow.ly/QwErTy”

3. Je tweet moet je doelgroep erg nieuwsgierig maken

Niet een béétje. Daar hebben we het allemaal te druk voor, online. Maar erg. Erg nieuwsgierig. En liever nog: onbedwingbaar nieuwsgierig. Zodat we klikken, ook al hebben we geen tijd. Ook al staan we op het punt de deur uit te gaan. Ook al loopt de taximeter – dit moeten we nu eerst echt lezen.

Hoe doe je dat?

Door tweets te schrijven over onderwerpen die jouw doelgroep aan het hart gaan. Met een opmerkelijke inhoud. En vooral: tweets die aanduiden dat er een antwoord komt in de link. Daarom is een tweet met een vraag vaak beter dan een antwoord. Vergelijk deze tweet:

“Vandaag een gesprek over ondernemers en angst wp.me/A1B2C3”

Met deze:

“Welke angsten kom jij tegen als je jezelf op een netwerkborrel wil profileren? 3 slimme oplossingen: wp.me/A1B2C3”

Als jouw doelgroep bestaat uit ondernemers die van hun netwerkborrelangst af willen, heb je een grote kans dat ze klikken.

Goed twitteren

Lijkt te simpel om waar te zijn?

Probeer het maar eens uit. En o ja, zorg wel dat het stuk waarnaar je linkt ook echt goede antwoorden geeft. Niks zo erg als een veelbelovende tweet die doodloopt in een stuk vol open deuren. Dus: blind retweeten doen we ook nooit meer. Afgesproken?