How to, Strategie

Abandoned shopcart e-mail: de 6 grootste missers

0

Veel webwinkeliers laten ongemerkt omzet liggen. Sitebezoekers stoppen wel artikelen in hun winkelwagentje, maar zijn ook aan het browsen, prijzen aan het vergelijken of bijvoorbeeld kortingscodes aan het zoeken en voltooien de aankoop niet. Vaak kun je toch nog conversie binnenhalen als je een abandoned shopcart e-mail stuurt. Stuur je zo’n mailtje, maar plaatst de klant toch geen bestelling? Misschien ligt het hier aan…

1. Je bent te opdringerig

Wat mensen niet prettig vinden, is een opdringerige verkoper. Het is fijn als een medewerker je aanspreekt en vraagt of hij je ergens mee kan helpen, maar niet direct 5 minuten erna nog een keer. Want als je een klant te vaak en te opdringerig benadert, schrikt dat mogelijk af.

Wat is dan de juiste reactietijd? Dat hangt natuurlijk van je webwinkel en branche af. Maar uit onderzoek is al gebleken dat je er beter wel snel bij kunt zijn. Als je een tweede opvolging doet, kun je het beste na 24 uur mailen. Hoe langer je daarna wacht, hoe lager de kans dat je klant nog overgaat tot een aankoop.

Let op: zorg wel dat je tijdens het aankoopproces of hiervoor al toestemming hebt gekregen om je klant dit soort mailtjes te sturen!

2. Je laat niet zien wat er in het winkelmandje zit

Een abandoned shopcart mail met alleen maar tekst met een link “bekijk hier jouw winkelmandje” is niet genoeg. Klanten browsen net als bezoekers in een winkelstraat. Ze springen met Google van de ene webshop naar de andere. Online zien ze ook veel meer shops dan dat ze op een dag in de stad tegenkomen. Je wordt dus al gauw vergeten.

Klanten worden herinnerd aan jouw webshop en doordat je de productafbeelding gebruikt die je ook hebt gebruikt op de categoriepagina; het is ook een vorm van herkenning. Zelfs al zijn ze nog niet zo bekend met jouw webshop. Om dat te stimuleren is het verstandig om altijd, ook in de e-mail, de huisstijl van je webshop aan te houden. Zo blijf jij wel “top of mind” en je concurrentie niet.

3. Je mail heeft geen aansprekende titel

Het onderwerp van je e-mail is belangrijk om de aandacht te vangen en heeft veel invloed op of je e-mail geopend wordt of in de map ongelezen berichten terechtkomt. Je kunt daarnaast je ‘aflevergarantie’ verhogen door middel van ‘whitelisting’. Met behulp van marketingsoftware ben je al in staat om spamchecks uit te voeren en je spamrating te monitoren. Houd titels kort en bondig. Een korte regel komt beter binnen.

Niet uitnodigend en onpersoonlijk is bijvoorbeeld:

“Laatst bezocht jij onze webshop en vond een prachtige artikel….”

Maak het persoonlijk door bijvoorbeeld een categorietitel te gebruiken van een product dat in het winkelmandje zat. Wel uitnodigend is dus:

“Vandaag nog je parasol bestellen, morgen in huis”.

of

“Haal nu jouw Polaroid op en zit morgen op een terrasje”.

Geef mensen het gevoel alsof ze anders iets zullen missen. Of wees vriendelijk en klantgericht zoals Dixons; “Kan ik je ergens mee helpen?”.

4. Oeps, je bent je USP’s vergeten..

Als je in een abandoned shopcart mail niet vertelt waarom de klant de producten bij jou moet bestellen, kopen ze het misschien ergens anders. Of gaan ze toch nog even kijken of het ergens anders goedkoper te verkrijgen is. Neem die twijfel direct weg bij het openen van de e-mail. Communiceer duidelijk jouw sterke punten. Dat hoeft niet per se extra korting te zijn.

5. Je hebt de producten in het winkelmandje niet onthouden

Sommige webshops sturen een herinnering met het bericht dat je producten hebt achtergelaten. Maar op het moment dat je doorklikt naar de webshop, blijkt je winkelmandje leeg te zijn. Dit is hetzelfde gevoel als dat je vraagt bij een fysieke winkel om een product voor je apart te leggen. Maar als je dan terugkomt, heeft de verkoopster het weer teruggehangen. Klanten nemen dan niet het initiatief om weer door je volledige webshop te zoeken en zullen de shop sneller verlaten.

6. Je bent je mobiele lezers vergeten

Mailtjes worden tegenwoordig overal gelezen en bekeken. Als de opmaak van jouw e-mail niet werkt of op de juiste manier wordt getoond in een mailprovider, geeft dit een onprofessionele uitstraling. Dit is budgettechnisch meestal het punt waarop klanten hun communicatie en huisstijl laten vallen.

Responsive design zorgt voor een goede weergave op alle apparaten

Zorg er daarom voor dat je de gebruikte e-mailtemplate goed test op weergave in verschillende mailproviders zoals Gmail, Outlook of Hotmail. En denk erom dat je klanten je e-mails tegenwoordig ook mobiel lezen. Pas daarom responsive design toe om ervoor te zorgen dat je abandoned shopcart mails overal en altijd goed leesbaar zijn.