How to, Verdieping

Bloggen als een pro: je doet het zo!

0

Bloggen is dood. Bloggen is springlevend. De meningen over bloggen lopen momenteel sterk uiteen. Auteur Elja Daae verklaart het bloggen springlevend en schreef er een boek over.

Handboekje dat overal gelezen kan worden

De naam van het boek is ‘Bloggen als een pro. In 60 minuten’. Het doel is om in korte tijd veel informatie te geven over bloggen. Het boek is klein en waarschijnlijk bedoeld om zo het idee te geven van een handboek(je) dat overal gelezen kan worden. Helaas was het e-book in de voorfase nog niet beschikbaar, want deze vorm lijkt mij uitermate geschikt voor bloggers (in spe).

Op de achterflap van het boek staat ‘Iedereen kan bloggen, maar hoe word je daarmee succesvol?’ De term succesvol is breed uit te leggen. De auteur begint hier ook het boek mee, wat is een succesvole blog? Er worden twee criteria gegeven om te ‘meten’ hoe succesvol een blog is. Dit kan aan de hand van het aantal bezoekers van het blog of het aantal comments op een blog. Er zijn vanzelfsprekend tig andere criteria te geven, maar de auteur geeft al direct aan dat dit afhankelijk is van het doel dat de blogger aan zijn of haar eigen blog hangt.

eljadaae

Kerncriteria voor een succesvolle blog

Het boek is in drie grote delen opgesplitst. En daarmee zijn ook direct de drie belangrijkste kerncriteria benoemd om een succesvol blog te starten en onderhouden:

  • Deel 1: Authenticiteit
  • Deel 2: Focus
  • Deel 3: Toewijding

Deze drie voorwaarden kon ik direct op mijn nieuwe blog toepassen. Van 2010 tot 2012 heb ik een goed gelezen blog gehad over de digitalisering in de boekenbranche. Goede bezoekerscijfers en de blogs stonden altijd garant voor een hoop reacties. Het was een nicheblog, dus de blogs vielen snel op. Na een pauze van een aantal maanden, ben ik vorige maand weer gestart met bloggen. Een nieuwe insteek qua onderwerpen en dus ook een nieuw publiek.

Succesvolle voorbeelden & checklist

Verwend als ik was door mijn oude blog, merkte ik dat het starten van een nieuw blog en een nieuw leespubliek aanspreken lastiger was dan ik dacht. Het boek Bloggen als een pro biedt hiervoor uitkomst. Stap voor stap neemt auteur Elja Daae de blogger aan de hand door de blogwereld. Wat zijn succesvolle voorbeelden van bloggers en waarom zijn deze blogs zo succesvol geworden? Iedere blogger heeft een moment –zeker in het begin– dat de blogger zich afvraagt waarom hij of zij eigenlijk blogt. Lage bezoekerscijfers, weinig tot geen reacties, het lijkt wel of het blog niet interessant genoeg is of niet opvalt.

Het boek kan uitstekend als checklist worden gebruikt om aan deze onzekerheid een einde te maken. Voldoet het blog aan de drie kerncriteria die in het boek staan, wat is het doel van het blog en wie zijn mijn (potentiële) lezers? Al snel moest ik op een aantal vragen antwoorden dat ik daar (nog) geen antwoord op had. Het boek zet de blogger aan het denken.

Voorwaarde: passie voor schrijven

Voor iedere blogger geldt dat er passie voor het schrijven moet zijn. En met passie moet er ook doorzettingsvermogen aanwezig zijn. Een lange adem is nodig om een goed en succesvol blog op te zetten. ‘Bloggen als een pro’ is een aanrader voor mensen die twijfelen of ze moeten starten met bloggen. Na het lezen van het boek zijn een hoop vragen beantwoord, en door de hoeveelheid voorbeelden raak je al snel enthousiast om zelf een blog te starten.

Ook voor bloggers met een bestaand blog is het boek een aanrader. Het is aan te bevelen om het blog na te lopen op de door de auteur gestelde criteria, hoe lang je ook blogt of hoe goed de bezoekerscijfers momenteel zijn.

Het boek laat ik naast mijn laptop liggen, om zo nu en dan te checken of mijn blog nog voldoet aan de kerncriteria authenticiteit, focus en toewijding. Een andere reden om het boek bij de hand te houden is om geïnspireerd te blijven om een blogpro te worden. Elja Daae heeft mij in iedere geval er van overtuigd om door te blijven gaan met bloggen. Ik voorzie de komende weken een hoop nieuwe blogs door ‘Bloggen als een pro’.

Titel: Bloggen als een pro in 60 minutenboek
Auteur: Elja Daae
Uitgever: Haystack
Jaar: 2013
Nummer: 978-94-61-26048-2
Mediatype: boek (160 pagina’s)
Prijs: € 12,50
Bestellen: Bloggen als een pro in 60 minuten

Win het boek Bloggen als een pro!

Speciaal voor Frankwatchinglezers geven we vijf exemplaren weg van het boek ‘Bloggen als een pro’, over de drie ingrediënten van een succesvol blog.

Hoe doe je mee? Simpel. Klik op de Tweetbutton hieronder en tweet daarmee het volgende bericht naar jouw followers:

Net meegedaan aan de winactie boek ‘Bloggen als een pro’ op @Frankwatching: https://fw.nu/12qc Ook kans maken? RT!

tweet-this

Je kunt meedoen tot 29 maart 2013, 12:00 uur. Elja Daae (de auteur van het boek) maakt daarna de winnaars bekend via Twitter.