Strategie, Trends

Het open web brokkelt af: waarom API’s de oplossing zijn

0

Het zijn de groepjes op school, de studentenverenigingen op de universiteit. Zonder ontgroening, aanmelding of belofte kom je er niet in. Je meldt je aan met je persoonlijke gegevens en belooft dat je de voorwaarden accepteert. Alleen dan behoor je tot de besloten groep.

Platformen die elkaar buiten sluiten

Gesloten platformen zoals Facebook en mobiele apps sluiten elkaar buiten. Het open web zoals we dat kennen is langzaam aan het afbrokkelen. Het internet is sinds de begindagen door middel van links verbonden, maar de opkomst van sociale media en mobiele apps die achter een wachtwoord zitten, maken hier een einde aan. Wat zijn hier de gevolgen van?

Waarom de API jouw core business zal zijn?

Privé-speeltuinen van het web

Het belangrijkste kenmerk van gesloten platformen is dat ze vragen om een login.
Tristan Louis, internetveteraan en co-founder van onder andere Internet.com, noemt dit op zijn blog ‘de privé-speeltuinen van het web’. Berichten en gedachten plaatsen we niet meer op een openbare webpagina. Onze online activiteiten vinden steeds meer plaats binnen grote, (semi-)gesloten platformen als Facebook, LinkedIn en mobiele apps. Iedere keer wanneer een web- of mobiele app wordt gelanceerd, wordt in principe een deel van de wereld buitengesloten.

Pak me dan, als je kan

De vraag is natuurlijk: is dat een probleem? Voor de vindbaarheid van informatie via de gebruikelijke zoekmachines heeft het gesloten web in ieder geval gevolgen. Het web zoals we het kennen is via links met elkaar verbonden, zoekmachines zijn gebouwd om deze links te volgen en op te slaan.

We gaan naar een wereld waarin er voor zoekmachines steeds minder te crawlen valt, een wereld van (semi-)gesloten platformen als Facebook en mobiele apps. Een wereld waar het meten en analyseren van webgedrag zoals we dat kennen voorgoed zal veranderen.

“We zien een verschuiving in type zoekopdrachten in de verschillende platformen. We merken dat er in plaats van Google voor specifieke zoekopdrachten gezocht wordt in gesloten platformen. Personen worden gezocht op LinkedIn of Facebook, producten op Amazon.com en reizen op Booking.com.” – Matt Schwachofer, Lead Internet Marketing bij Yonego

“Als internetmarketeer gebruik je data. En als die data achter een muur zit wordt het moeilijker om ‘tailormade solutions’ te bieden of op ontevredenheid te monitoren. Daar liggen nog kansen voor bedrijven.” – Herman Couwenbergh, online social adviseur en mede-eigenaar van het blog Twittermania

Van content naar functionaliteit

Maar niet alleen gesloten platformen zijn de boosdoener van de veranderingen op het web, ook de manier waarop tegenwoordig een website wordt ingericht. Vroeger waren websites voornamelijk gericht op content. Websites worden steeds vaker ontworpen met het oog op functionaliteit. Ze worden taakgericht, de focus ligt op resultaat niet op de content, net als mobiele apps.

Samen spelen is samen delen

Er is echter een oplossing die bruggen bouwt tussen privé-speeltuinen. De API!
 Oftewel de interface die je data eenvoudig toegankelijk maakt op een gestandaardiseerde wijze, waarbij je 100% controle hebt over welke data je uitwisselt, met wie en hoe. De API stelt je in staat om snel nieuwe uitingsvormen te ontwikkelen, denk daarbij aan een website, apps voor mobiel en TV, Facebook-campagnes, een koelkast of thermostaat. 

Een aantal voordelen van een API op een rijtje:

  • Snel en flexibel nieuwe diensten ontwikkelen vanuit één en dezelfde databron
  • Flexibiliteit in de keuze van ontwikkelpartij
  • Snel slimme marketingcampagnes ontwikkelen, direct gekoppeld aan interne systemen
  • Mogelijke nieuwe verdienmodellen
  • Snel gestandaardiseerd data uitwisselen met anderen
  • Meerdere uitingsvormen van een applicatie (website, apps)

Laat een API ontwikkelen!

Stel: je hebt een webapplicatie die via een desktop perfect zichtbaar is. Je wilt de webapplicatie ook mobiel toegankelijk maken, zowel responsive als via een app. Deze twee nieuwe uitingsvormen maken het eenvoudig mogelijk om de website goed te bekijken voor zowel mobiel- en tablet- als desktopgebruikers.

In bovenstaand geval betekent dit vaak – zonder API – dat je gebonden bent aan je huidige ontwikkelaar. Tip: laat eenmalig een API ontwikkelen waarmee de content en functionaliteit van je webapplicatie bereikbaar is en je bent altijd vrij in het kiezen van een technische partner. Daarnaast ben je ook vrij in het kiezen van je tools, apps en things. Deze middelen zijn allemaal compatible met een API.

Open of gesloten?

De API kun je gesloten houden of (gedeeltelijk) open stellen. Steeds vaker stellen bedrijven hun data open: toegankelijk voor ontwikkelaars en bedrijven om er nieuwe, eigen applicaties mee te maken en bestaande diensten te verbeteren. Hierdoor ontstaat een nieuwe vorm van het web, niet verbonden via links maar via API’s. Er ontstaan nieuwe kansen voor jou en voor anderen, samen deel je de voordelen. In veel gevallen krijg je er vernieuwende applicaties voor terug.

postcodeapi

Omgaan met openbare data

Succesvolle open API’s zijn die van bijvoorbeeld Twitter, Bol.com en de overheid.
 Een voorbeeld hiervan is de open data van het Kadaster. Sinds februari 2012 zijn de BAG-gegevens openbaar voor private en commerciële partijen. Met als resultaat: PostcodeAPI.nu. Deze postcode webservice, gekoppeld met BAG-gegevens genereert automatisch adresgegevens en geolocaties. De koppeling met BAG zorgt ervoor dat de gegevens altijd up-to-date en betrouwbaar zijn.

 “De bestaande postcode web services zijn vaak erg kostbaar, onvolledig of maken gebruik van verouderde gegevens. Met de PostcodeAPI.nu hebben we daar een structurele oplossing voor bedacht. Hiermee willen we een voorbeeld stellen en laten zien hoe je met openbare data om kunt gaan.”- Dimitri van Hees, mede-ontwikkelaar PostcodeAPI.nu

Het ontwikkelen van een API is eenmalig een investering en biedt voor lange termijn de vrijheid die je nodig hebt in ons veranderende medialandschap. Absoluut noodzakelijk om snel te kunnen schakelen!