Apps & Tools, Trends

Lytro, de eerste social media-camera: ‘shoot first, focus later’

0

Sinds de komst van de digitale fotocamera maken we steeds meer foto’s. We schieten er vrolijk op los, want de kosten voor het maken van een extra foto zijn nul. De combinatie van een smartphone met camera en social media heeft het aantal foto’s online werkelijk doen ontploffen. Lytro introduceerde onlangs hun nieuwe camera, speciaal bedoeld voor het maken van foto’s (‘living images’) voor social media. ‘Shoot first, focus later.’

De Lytro ziet er niet echt uit als een camera.  Kijk maar naar de vorm, een rechthoekig model van ongeveer 11,2 x 4,1 x 4,1 cm. Er zitten twee knoppen op, een slider en een USB-aansluiting. Maar het meest bijzondere zit in de camera, de Lytro is namelijk een light field-camera. Lytro is opgericht door Ren Ng die in 2006 op Stanford promoveerde op lichtveldfotografie (zijn thesis vindt je hier). Steve Jobs had interesse in deze vorm van fotografie en sprak met Ren Ng over het gebruik van lichtveldfotografie in de iPhone.

Lichtveld?

Een lichtveldcamera (of plenoptische camera) is heel anders dan een normale camera. Voor de imaging sensor zit namelijk een micro-lens array (130.000 microscopische lensjes). Hierdoor wordt een 4D-beeld geregistreerd (licht uit ieder punt in een 3D-omgeving met daarbij ook nog de richting, de vierde dimensie). Wat er wordt opgenomen zijn eigenlijk 130.000 kleine afbeeldingen die allemaal net iets anders zijn. De software in de camera zorgt ervoor dat er een 3D-beeld ontstaat, waarbij je later kunt kiezen waarop je wilt focussen en zelf het perspectief kunt verschuiven.

Door de micro-lens array is het ook mogelijk om met een lightfield-lens 3D-beelden op te nemen, normaal heb je daar twee lenzen voor nodig. Om het eenvoudig te maken zou je dus kunnen zeggen dat je van een object niet één foto maakt maar tientallen, allemaal met een andere focus. Concreet betekent dit dat je een foto kunt maken en daarna de focus nog kunt aanpassen:

Accepteer cookies

Experimenteren

Dat wil niet zeggen dat fotograferen met een Lytro gelijk geweldige ‘living images‘ oplevert, integendeel. Je zult echt moeten experimenteren met de camera en kijken hoe je met deze camera mooie composities kunt maken. Bijvoorbeeld met de Creative mode van de camera. Wat je er op dit moment mee doen kunt is nog redelijk beperkt. Je kunt close-ups maken of foto’s op wat meer afstand met de 8 x zoom. Er zijn nu zo’n tien filters beschikbaar die je over de beelden heen kunt zetten, het Glass-filter laat bijvoorbeeld diepte mooi zien in de foto.

Accepteer cookies

Speciaal voor social media

Een foto die je maakt met je smartphone kun je makkelijk delen op social media, maar de foto is dan… zoals die is. Had je toch liever de achterkant scherp gehad, dan had je daar een foto van moeten maken en die moeten uploaden. Een ‘living image’ kan scherpgesteld worden door degene die het beeld bekijkt, op het punt dat hij of zij mooi vindt. Het is dus meer dan een foto. Vandaar de naam ‘living image’.

Stockfotografie

Gaat dit een revolutie veroorzaken in de stockfotografie? Dat is nog maar de vraag. Een ‘living image’ is iets wezenlijk anders. Het is ook niet te hopen dat stockbureaus deze beelden gaan zien als heel veel foto’s bij elkaar en de prijs dan ook enorm verhogen. Het grote verschil is de resolutie. Afhankelijk van waar het beeld voor bedoeld is (print of online), heb je een minimum aantal pixels nodig. Voor drukwerk van hoge kwaliteit is de resolutie natuurlijk veel hoger dan voor een afbeelding van 595 x 595 pixels hier op Frankwatching.

De resolutie van de Lytro is 1080 x 1080 pixels, oftewel ongeveer 1,2 MP. Dat is niets vergeleken bij de resolutie van een gemiddelde smartphone-camera of de gigantische 41 MP van de Nokia Lumia 1200. De Lytro is echt bedoeld voor social media-gebruik.

Afdrukken?

Je kunt met living images dus niet zo veel qua afdrukken. Maak je van een living image een jpg (via de desktop software) dan is de maximale afmeting voor het afdrukken van een foto 13 x 13 cm (de foto’s zijn vierkant). Ik heb een aantal foto’s af laten drukken bij Hema en moet zeggen dat de kwaliteit ‘oké’, maar niet geweldig is. Met name het feit dat Hema dit formaat niet aankan (alleen met Instagram-afbeeldingen), is storend. Want als je het beeld wilt behouden, dan houd je twee witte stroken over.

Misschien dat er wel een aparte categorie komt bij stockfotoleveranciers: living images. Omdat op basis wat we nu al zien in Lytro’s galerie, het een nieuwe manier van fotograferen met nieuwe composities is. Je kunt op een nieuwe manier het Rijksmuseum ontdekken waarbij je inzoomt op een detail met op de achtergrond andere kunstobjecten. Hieronder twee foto’s met een verschillende focus van één origineel living image:

Het bewerken van living images

Er zijn diverse manieren om een living image te bewerken. Allereerst kan je dat doen op het schermpje van de Lytro, maar dit is vanwege het kleine formaat niet zo handig. Je kunt het ook op je computer doen (Mac en Windows 7/8) via de desktop software. Je verbindt de Lytro dan met een micro USB-kabel aan je computer: een betere optie, maar niet geheel bugvrij (ik kon geen living images op Facebook zetten). Als je een iPhone, iPod Touch of iPad hebt kun je de beelden ook via de ingebouwde wifi van de Lytro downloaden, bewerken en over zetten naar social media.

Pas trouwens op met de wifi-sleutels die Lytro genereert. De wifi-sleutel van mijn camera was exact hetzelfde als in het voorbeeld op de website van Lytro. Omdat het een reeks is van acht cijfers is de kans klein dat dit toevallig is, maar het kan uiteraard wel. Het zou ook kunnen zijn dat iedere Lytro dezelfde random keys genereert en dus iedereen de zelfde keys heeft.

Als je de Lytro reset krijg je een nieuw password. Als je dit een paar keer doet is het veel moeilijker voor iemand om jouw Lytro via wifi te benaderen en je afbeeldingen te bekijken.

Living images op je website?

Volgens Lytro is het relatief eenvoudig om living images te embedden op je website, mits iFrames ondersteund worden. Gebruik je WordPress, dan hoef je alleen maar de url van je living image in je artikel te plakken. Gebruik je een hosted versie (wordpress.org) dan moet je de plugin downloaden. Bij het embedden kun je dan het uiterlijk nog aanpassen van het beeld.

Perspective shift

Naast de mogelijkheid om de focus aan te passen nadat de foto genomen is, kun je ook met het perspectief spelen. Dit is bijzonder omdat je dan eigenlijk met 3D aan het spelen bent. Je ziet de diepte als je aan het schuiven bent. Een klein beetje weliswaar, maar toch zie je het perspectief veranderen.

Voor liefhebbers

Lytro is naar mijn mening één van de grootste innovaties op het gebied van fotografie en zal een nieuwe vorm van fotografie mogelijk maken. Het is op dit moment nog enigszins beperkt qua functionaliteit (de Lytro is de eerste consumentencamera die gebruik maakt van light field). De lens-cap die wordt meegeleverd is magnetisch maar raak je snel kwijt. Op het supportforum van Lytro zijn hier enkele vragen over gesteld. Uit de reactie van Lytro blijkt dat er gratis een nieuwe cap wordt geleverd. Een alternatief is om een sleeve te kopen.

Conclusie: de moeite waard voor social- & fotografie-fans

Op den duur zullen we dit soort camera’s ook wel in andere toestellen zien, het is natuurlijk niet verwonderlijk dat Steve Jobs interesse had. Online lees je al geruchten over Nexus en Toshiba. Of deze camera’s kunnen wat de Lytro kan, is niet duidelijk. De Lytro is een mooie innovatie die echt bedoeld is voor mensen die met nieuwe vormen van fotografie willen experimenteren. De camera is met name bedoeld voor het delen van beelden op social media, alhoewel je vanuit een living image ook een ‘echte’ JPG-foto kunt maken en kunt laten afdrukken. Omdat de resolutie laag is (1080 x 1080 pixels), is het formaat wat je kunt gebruiken beperkt tot ongeveer 13 x 13 centimeter.

De Lytro is met zijn 479 euro (8GB voor zo’n 350 living images) of 579 euro (16GB voor zo’n 750 living images) niet goedkoop, maar is zeker de moeite waard voor wie van fotografie en social media houdt.