Strategie

Is het tijd om afscheid te nemen van je nieuwsbrief?

0

Als ik langsga bij bedrijven om te praten over de mogelijkheden van e-mailmarketing komt het in 99% van de gesprekken ter sprake: de nieuwsbrief. Voor startende e-mailmarketeers is het de ideale e-mailtool voor lead nurturing, sales, klanten informeren en speciale acties. Je kan het allemaal kwijt in je nieuwsbrief. Maar is een nieuwsbrief wel het juiste e-mailmiddel om in te zetten voor jouw organisatie?

Waar moet je op letten om erachter te komen of jouw nieuwsbrief wel werkt? Hieronder geef ik je drie belangrijke aanwijzingen dat je nieuwsbrief zijn beste tijd gehad heeft.

1. Geen nieuwe aanmelders en veel afmelders

Lijkt een inkopper, niet? Toch zien wij nog veel organisaties die onverhoopt e-mails blijven sturen, ook al komen er geen nieuwe aanmeldingen binnen en schrijven veel nieuwsbriefabonnees zich uit. Het maakt niet uit waar je je focus op legt. Of dat nou gaat om lead nurturing, nieuwe klanten binnenhalen of bezoekers voor je evenementen. Als je verzendlijst krimpt, gaat er iets niet goed.

Toch doorgaan?

Ik kan me inbeelden dat slechts dit ene punt je nog niet overtuigt te stoppen met het sturen van je nieuwsbrief. Maar als bovenstaande bij je voorkomt, ga dan eens kijken wat je kunt doen aan de manier waarop jij nieuwsbriefabonnees binnenhaalt. Hoe schrijven mensen zich in voor jouw nieuwsbrief? Is er een manier om deze drempel te verlagen? Er zijn verschillende kleine stappen die je kunt nemen om dit proces te faciliteren:

  • Neem je nieuwsbriefinschrijving mee in het check-outproces van je webwinkel
  • Wijd er een Twitter- of Facebook-campagne aan
  • Neem het mee in je sales calls: “Wilt u op de hoogte blijven van …? Ik kan je inschrijven voor onze nieuwsbrief als je dat wilt.”

Wees creatief en bekijk of je het je bezoekers en potentiële abonnees makkelijker kunt maken. Maar werken ook deze dappere pogingen niet, wordt het tijd te overwegen of je nieuwsbrief nog moet blijven.

2. Je openratio gaat van kwaad naar erger

Nog een ander teken aan de muur dat het slecht gaat met je nieuwsbrief: ze worden helemaal niet geopend. Waarom zou je tijd en moeite stoppen in het opmaken van een prachtige html-template als je ontvangers er niet eens naar omkijken? Waarom openen ze je nieuwsbrief niet? Dat kan om verschillende redenen zijn:

  • De afzender is onbekend – gebruik je misschien een volslagen onbekend mailadres als afzendadres?
  • Je onderwerpregel spreekt ze niet aan
  • De eerste mail die je stuurde was niet interessant genoeg
emailstatistieken

Foto met dank aan Fotolia.

Maar: heb je je nieuwsbrief wel getest?

Dus je openratio valt tegen? Oke, dat hoeft nog niet meteen het einde van je nieuwsbrief te betekenen. Het leuke aan e-mailmarketing is het feit dat je beschikt over tools waarmee je kunt testen. Dus ga eens wat elementen uit je e-mails testen. Te beginnen met de elementen die ontvangers zien voor ze je e-mails openen: je onderwerpregel en je afzendadres.

Ik haalde hierboven al een paar punten aan die ervoor zorgen dat ontvangers je nieuwsbrief mogelijk niet openen. Wat uit die punten vooral naar voren komt, is dat je e-mails relevant moeten zijn. Zolang jij niet met relevante content voor je ontvangers komt, moet je ook niet verwachten dat ze je nieuwsbrief openen. Als je werkt met een doelgroep die interesse heeft in dameskleding, ga je ze niet de laatste trends in herenmode sturen, toch? Hoe relevanter je nieuwsbrief, hoe sneller je abonnees deze openen.

e-mail

Foto met dank aan Fotolia.

3. De spamklachten vliegen om je oren

Ik ga er maar niet van uit dat je adreslijsten hebt gekocht, want dan verdien je die spamklachten. Maar als je op normale wijze de adressen van je abonnees hebt vergaard, is het ontzettend frustrerend als mensen je nieuwsbrief als spam markeren. Hoe minder betrokken je ontvangers zijn met je organisatie, hoe hoger het aantal spamklachten zal liggen. Dus zorg ervoor dat je altijd beschikt over een kwalitatieve en recente lijst met nieuwsbriefabonnees.

Maar als je na het opschonen van je database nog steeds te maken hebt met veel spamklachten, stop dan alsjeblieft met sturen! Je frustreert er niet alleen je ontvangers mee, je verzendreputatie loopt hierdoor ook averij op.

Nog steeds doorgaan? Er is maar één oplossing

Misschien hebben sommige abonnees zich per ongeluk ingeschreven voor je nieuwsbrief. Dat valt te voorkomen. En daarmee zorg je dat je daadwerkelijk beschikt over abonnees die je nieuwsbrief willen ontvangen. Gebruik een double opt-in voor nieuwe abonnees. Vraag om een bevestiging van hun inschrijving. Zo zorg je ervoor dat je absoluut 100% zeker bent dat ze je e-mail willen ontvangen.

Samenvattend komt het op het volgende neer: hou altijd de resultaten van je nieuwsbrief in de gaten. Vallen deze resultaten tegen en kom je één van bovenstaande situaties tegen? Probeer dan op een creatieve manier de resultaten te verbeteren. Test, tweak en verbeter je nieuwsbrief en kijk wat die aanpassingen je opleveren. Maar werken je oplossingen uiteindelijk niet en blijven de resultaten tegenvallen, zet je nieuwsbrief dan aan de deur. Er zijn nog zoveel andere manieren om een dialoog met je doelgroep aan te knopen.

Foto intro met dank aan Fotolia