Inspiratie, Verdieping

ROI-tactieken: van audience signalen tot happy endings

0

Wat is het belang van audience signalen? En is er een gouden tip om het klantproces te beëindigen met een ‘happy ending’? Woensdag 20 november vond het event ‘ROIWednesday’ plaats, waarin deze onderwerpen aan bod kwamen. Sprekers van Google, Greetz, Robeco, Kwik-Fit & Yonego deelden hun kennis rondom het thema ROI.

Google: ‘Audience Signalen’

Karin Duijm van Google trapte ROIWednesday af met het volgende vooruitzicht: het IAB in de UK verwacht dat audience targeting in 2020 groter is dan search. Meer dan ooit is het daarom van cruciaal belang om ‘audience signalen’ op te vangen en op de juiste manier te benutten.

Hoe ‘serveer’ je nu relevante advertenties voor iedereen? Karin’s advies:

1. Find: Leer je doelgroep kennen.
2. Target: Bereik je doelgroep op het juiste moment op, de juiste plaats en het juiste device.
3. Engage: Vertel een relevant verhaal door de gehele funnel, zorg voor de juiste uiting!

Google afbeelding

Kwik-Fit: ‘De online strategie van een grote offline speler’

De middag werd voortgezet met een gezamenlijke case van Kwik-Fit en Yonego. Ongeveer één jaar geleden bevond Kwik-Fit zich nog in een situatie waarbij het geen beschikking had over interne online marketingkennis, lag de focus van de website op techniek in plaats van op de bezoeker en was de website zeer afhankelijk van Google als verkeersbron. Hoe heeft een grote offline speler die al meer dan 30 jaar bestaat zich in een rap tempo weten te positioneren als een sterke online speler?

Rianne Jacobs-Schouten van Kwik-Fit liet de zaal zien dat het bedrijf  in een klein jaar tijd flinke optimalisatieslagen heeft gemaakt. Dit hebben ze voor elkaar gekregen door onder andere kortere lijnen tussen Kwik-Fit en haar partners, het per conversie vaststellen van maximale kosten per productgroep (inclusief offline upsell) en het doorvoeren van forse Adwords-optimalisatie.

Om minder afhankelijk te worden van Google als verkeersbron worden nieuwe kanalen ingezet. Zo is Kwik-Fit onder andere gestart met Bing Advertising en een Affiliate marketingprogramma. Daarnaast zet Kwik-Fit steeds forser in op een professionelere e-mailmarketingaanpak.

Kwik-Fit

Kwik-Fit gaf de bezoeker de volgende learnings mee:

  • Interne kennis in samenwerking met een professioneel bureau zorgen voor online slagkracht.
  • Voorkom dat je website te afhankelijk is van één grote verkeersbron.
  • Korte lijnen met development houden de snelheid in het optimalisatieproces van je website.
  • Test voordat je een kanaal afwijst! Wat voor de ene website niet blijkt te werken kan voor de ander wel werken (en vice versa).

Greetz: ‘Attent zijn = ROI Positief’

Dimitri Arts, Marketing Manager bij Greetz en Roel Gerrits, Product Manager Webshops bij Greetz, vertelden een enthousiast en scherp verhaal over hoe het inspelen op de attentheid van mensen een positief effect heeft op de ROI van Greetz.

Voor een a-typisch e-commerce bedrijf als Greetz is het enorm belangrijk dat er ingespeeld wordt op de emotie van een bezoeker. Greetz bestempelt zichzelf als een a-typisch e-commerce bedrijf. Bezoekers op de website van Greetz zijn namelijk niet op zoek naar voordelige producten, vergelijken over het algemeen niet en komen niet om iets voor zichzelf te kopen maar juist voor iemand anders. Er kwamen drie praktijkcases aan bod die dit bevestigen.

Case 1: Een test met A/B testen op emotie leidde tot een verhoging van het aantal conversies en orders op XL kaarten:

Greetz 1

Variant A

Greetz 2

Variant B

Case 2: Een andere test met het verlengen van de openingstijden van 20.00 uur naar 22.00 uur leidde tot een ROI stijging 45 procentpunt.

Greetz 3

Case 3: De kracht van een gratis kaartje werd nogmaals bevestigd door een promotiecampagne van Greetz en Lidl.

De actie luidde als volgt: “Bij besteding van 15,- aan boodschappen bij Lidl verstuur je een gratis wenskaart via Greetz. Verras je moeder op Moederdag.”

Aantal verspreide vouchers: + 900.000
Aantal ingewisselde vouchers: 78.382
Redemptie percentage: + 8,7%
Aantal nieuwe klanten in 1 week: +27.000

Door Moederdag op deze manier te claimen behaalde Greetz met een investering van +/- 75K, extrapolatie na één jaar, een ROI van +130%!

Robeco: ‘Het belang van Happy Endings’

Na het verhaal van Greetz werd de microfoon doorgegeven aan Vincent Roders, E-commerce manager bij Robeco. Vincent nam de zaal mee door het customer experience-project dat Robeco het afgelopen jaar heeft doorlopen om de online resultaten te verbeteren. Hierbij stond de volgende vraag centraal: “Hoe moet Robeco zich (online) profileren om een jonge(re) doelgroep aan te spreken?”

In zeven stappen nam Vincent het publiek mee naar een nieuw en verbeterd Robeco. Onder andere het helder opstellen van een correcte doelgroepomschrijving, een customer journey-bepaling per doelgroep en het formuleren van de belangrijkste klantprocessen, resulteerde in de juiste input voor een nieuwe benadering op de website van Robeco.

Robeco1

Daarnaast wist Vincent de zaal zeer enthousiast te krijgen door het belang van ‘happy endings’ in klantrelaties te benadrukken. Binnen ieder klantcontact zitten ups en downs, zorg er daarom op zijn minst voor dat het laatste contact altijd een positieve indruk achterlaat!

Yonego: ‘ROI Driven Internet Marketing Strategies and Tactics’

Na een korte pauze was de eer aan Joris Toonders, eigenaar van Yonego, om de dag af te sluiten. Zijn presentatie bevatte diverse tips, tactieken en strategieën om een hogere ROI te realiseren. Joris benadrukte in zijn presentatie ook het belang van mobile. Dit device gaat een steeds prominentere plek innemen, in sommige landen overschrijdt mobile reeds het zoekgedrag op desktop. Het zou daarom een slimme strategie kunnen zijn om hierin het voortouw te nemen en zodoende concurrentievoordeel te behalen.

Als afsluiting gaf hij alle aanwezigen nog een slimme tip mee: “Adverteer al voordat je product of dienst bestaat”. Een voorbeeld hiervan is adverteren op de nieuwe iPhone 6, nog voordat deze überhaupt beschikbaar is, met de mogelijkheid om een seintje te krijgen zodra de iPhone binnen is. Op deze manier ga je er met alle high potentials vandoor en laat je de rest betalen voor dure klik.

ROI Wednesday: de presentaties

Nieuwsgierig naar alle tips en adviezen om je ROI te verbeteren? Bekijk hier de presentaties.

Foto intro met dank aan Fotolia.